Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Czy zmiany na liściach spowodowane brakiem fosforu cofają się po ustaniu czynnika blokującego wchłanianie tego pierwiastka? Czy może jest tak jak przy niedoborze magnezu?
Iza
Warzywkowo
Miedzian nie chroni przed ZZ. Trzeba stosować najlepsze środki przeciwko temu patogenowi: Mildex, Ridomil, Curzate M (Curzate TOP)...
jeszcze
Zmiany związane z niedoborem fosforu powinny ustąpić
Miedzian nie chroni przed ZZ. Trzeba stosować najlepsze środki przeciwko temu patogenowi: Mildex, Ridomil, Curzate M (Curzate TOP)...
jeszcze
Zmiany związane z niedoborem fosforu powinny ustąpić
Pozdrawiam
Adam
Adam
Jego skuteczność na ZZ jest niewielka i sami producenci raczej bez przekonania o tym mówią.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Tak, odkładał długopis i trafił w liść
ARIA bardzo śmieszne, nabijać się z niedoświadczonych ogrodników
tak myślałam, że to mechaniczne uszkodzenie i do zdjecia przeniosłam go w inne miejsce...dzięki aria
tak myślałam, że to mechaniczne uszkodzenie i do zdjecia przeniosłam go w inne miejsce...dzięki aria
Pozdrawiam, Werka
Witam jestem tu nowy to moj pierwszy post. Zglaszam sie do was z wielka prosba o zdiagnozowanie tego paskudztwa pomidory wysialem 15.03 do inspektu na warstwe obornika konskiego. Od jakiegos czasu obserwuje tego rodzaju plamy na siewkach pomidora i papryki i nie wiem co to moze byc i co na to zastosowac.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/ead31f1996954bac
http://www.fotosik.pl/zdjecie/cc94c1658ffb49bb
Za duże zdjęcia/jokaer.
Dodam jeszcze, ze z moich przypuszczen mialy zbyt chlodno i jakis patogen sie na nich wsiedlil tylko nie wiem czy to grzym bakteria czy wirus liscie sie zwijaja a od spodniej strony zrobily sie jakby szliste (polakierowane) od spodu. Pomozcie prosze co poczac.
Pozdrawiam wszystkich
Michael
-- 20 kwi 2017, o 08:08 --
Najbardziej porazone sa liscienie ale na pierwszych lisciach tez cos sie zaczelo dziac
Proszę o poprawną polszczyznę/jokaer.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/ead31f1996954bac
http://www.fotosik.pl/zdjecie/cc94c1658ffb49bb
Za duże zdjęcia/jokaer.
Dodam jeszcze, ze z moich przypuszczen mialy zbyt chlodno i jakis patogen sie na nich wsiedlil tylko nie wiem czy to grzym bakteria czy wirus liscie sie zwijaja a od spodniej strony zrobily sie jakby szliste (polakierowane) od spodu. Pomozcie prosze co poczac.
Pozdrawiam wszystkich
Michael
-- 20 kwi 2017, o 08:08 --
Najbardziej porazone sa liscienie ale na pierwszych lisciach tez cos sie zaczelo dziac
Proszę o poprawną polszczyznę/jokaer.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
One mają przede wszystkim za bogate podłoże...i nie przerabiają tego co mają
Zabierz te pomidorki do domu i obserwuj. Może ten obornik im zaszkodził. Nie wiem skąd wziąłeś taki pomysł ale chyba nie jest to dobra metoda. Poczytaj jak robią rozsadę forumowicze.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też jestem nowy na forum ale nie słyszałem aby w marcu wysiewać pomidory i papryki do gruntu To jakaś szalona metoda.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy multipaletki stoją bezpośrednio na oborniku? Jeżeli tak, to korzenie na pewno dostały się do ogromnej ilości jedzenia. Zmiany na liściach mogą być też spowodowane amoniakiem wydzielającym się z fermentującego goowienka.