Czyli trzeba zrobić analizę.kaLo pisze:Żeby uzupełniać to trzeba wiedzieć czego ile się ma a czego jest za dużo , bo i tak może być.
Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
justinea4 jeżeli masz na myśli wymianę ziemi na całej powierzchni 2x2,5 na głębokość 30 cm to taka głębokość w zupełności wystarczy ale proponował bym wymieszanie części tej istniejącej piaszczystej z kupioną w workach.
Pozdrawiam. Jacek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
2 X 2,5m to taka trochę większa peleryna . Przygotować ziemi to raczej nie zdążysz ale możesz zbić z desek dwie skrzynie 0,8 x 2,5m , wys. 25 cm i tam nasypać dobrej ziemi+torfu + ziemia rodzima 1:1:1.Wewnętrzne ścianki wyłóż workami, żeby drewno nie gniło.
Hejka
Dotąd uprawiałam pomidory w donicach ale chciałabym spróbować w gruncie.
Na jesieni przekopany został ogródek i nawieziony nawoz kurzy. Czy jest sens robić teraz analizę gleby?
pozdrawiam
Dotąd uprawiałam pomidory w donicach ale chciałabym spróbować w gruncie.
Na jesieni przekopany został ogródek i nawieziony nawoz kurzy. Czy jest sens robić teraz analizę gleby?
pozdrawiam
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
-
Jest jak najbardziej bo nie wiesz co było w ziemi przed kurzakiem.
Dzięki za odpowiedz, Dzisiaj juz zadzwoniłam do stacji rolniczo chemicznej i dowiedzialam sie wszystkiego. MOje watpliwosci budzi tylko glebokosc pobierania probek.
Pani powiedziala ze probki powinny zawierac ziemie pobrana nie głębiej jak 20 cm od powierzchni z całego przekroju. Ja to chyba mam w tej partii ziemi ten kurzak jeszcze...kopać głębiej czy ma rację? Brać również zalecenia czy starczy sama analiza?
Pani powiedziala ze probki powinny zawierac ziemie pobrana nie głębiej jak 20 cm od powierzchni z całego przekroju. Ja to chyba mam w tej partii ziemi ten kurzak jeszcze...kopać głębiej czy ma rację? Brać również zalecenia czy starczy sama analiza?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
-
Jak by nie było, jest fachowcem. Główna masa korzeni jest właśnie w tej 20 cm warstwie i tam też jest nawóz. Analiza z innej głębokości nie będzie miarodajna.
Weź szpadel, zdejmij 15 cm warstwę i łopatką nabierz garstkę ziemi do wiaderka. Zrób to w kilu-kilkunastu miejscach w zależności od powierzchni, dobrze wymieszaj i weź z tego tyle ile pani ze stacji mówiła. Zwykle jest to 0,5 litra, ale wystarcza mniej. Zaznacz, że badanie MUSI być zrobione metodą uniwersalną, ogrodniczą. Jedne laboratoria podają wyniki w postaci czystego pierwiastka, drugie podają w formie tlenkowej i trzeba na to uważać podczas samodzielnego obliczania ilości nawozów.
Weź szpadel, zdejmij 15 cm warstwę i łopatką nabierz garstkę ziemi do wiaderka. Zrób to w kilu-kilkunastu miejscach w zależności od powierzchni, dobrze wymieszaj i weź z tego tyle ile pani ze stacji mówiła. Zwykle jest to 0,5 litra, ale wystarcza mniej. Zaznacz, że badanie MUSI być zrobione metodą uniwersalną, ogrodniczą. Jedne laboratoria podają wyniki w postaci czystego pierwiastka, drugie podają w formie tlenkowej i trzeba na to uważać podczas samodzielnego obliczania ilości nawozów.
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
Jesienią daliśmy obornik na część grządek i zastanawiam się czy nie przedobrzę siejąc owies, by nie porosły chwasty zanim posadzę pomidory. Co radzicie ?
-
W jaki sposób przedobrzyć? Będziesz wysiewać owies zmieszany z nawozem?
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
No nie, w sensie czy nie będzie czegoś za dużo.
Obornik jest przekopany w ziemi od jesieni. Morango kiedyś napisała, że owies jest rośliną fitosanitarną, więc pomyślałam, że może dobry byłby taki "myk", ale, że ogrodnik jest czasem jak szkodnik to wolałam dopytać.
Obornik jest przekopany w ziemi od jesieni. Morango kiedyś napisała, że owies jest rośliną fitosanitarną, więc pomyślałam, że może dobry byłby taki "myk", ale, że ogrodnik jest czasem jak szkodnik to wolałam dopytać.
-
Rozumiem, że chcesz zrobić taki przedplon? Zdąży wyrosnąć? Poza tym nie wszystkie uprawy dobrze tolerują zielony nawóz.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie źle tolerują?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dostałam " w prezencie" 2 kasty budowlane odchodów kurzych, co z tym się robi, bo podobno nawóz z tego za mocny do przykopania wiosną?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa