Marta Polka i Oda 03.03, a Roberta i Rewia 06.03, czyli na moje oko, powinny już cos tam pokazać.jeszcze pisze:A kiedy wysiane? U mnie papryki do 4 tygodni wychodziły. Ale były takie, które po kilku dniach miały kiełki.
Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 2
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wyluzuj, jeszcze czas mają
Moje mają ok. 29 stopni i też nie kiełkują, wyłożone 10.03.
Daj im jeszcze kilka dni zanim wysiejesz nowe
Iza
- Przylepa
- 50p
- Od: 25 sty 2016, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje nasiona papryki chyba ugotowałam .Za radą wielu forumowiczów postawiłam je na dekoderze, ale dekoder dekoderowi nierówny i może mój się bardziej nagrzewa. Głupia nie sprawdziłam najpierw temperatury . Jak je wietrzyłam to aż buchało gorącem . Nowe nasionka postawiłam na małym kaloryferze, bo na nim łatwiej jest utrzymać w miarę stabilną temperaturę i zamontowałam termometr. Może tym razem będzie dobrze. Tamtych "ugotowanych"nie wywaliłam. Stoją razem z nowymi. Sprawdzam, czy moja teoria o ugotowaniu się sprawdzi
Pozdrawiam Ewa
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janusz to mnie zmartwiłeś, ja właśnie na to działanie bakteriobójcze liczyłam
Przecież jest bardzo silnym utleniaczem, co mogłoby być lepsze? Wkładałam je do niej na dwie/trzy minuty.
A na 102 to jest...najlepsza teściowa
Przecież jest bardzo silnym utleniaczem, co mogłoby być lepsze? Wkładałam je do niej na dwie/trzy minuty.
A na 102 to jest...najlepsza teściowa
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
U mnie jedna odmiana, Karolina, wylegiwała się na waciku 12 dni bez najmniejszej oznaki kiełkowania i taką przeniosłam do ziemi. W tym samym czasie ulokowałam w ziemi kolejne nasiona Karoliny (jedną dobę moczyły się w wodzie). 20 dni po tej roszadzie wzeszły równiutko z obydwóch wysiewów i rosną równiutko. Nasiona nie były z tej samej dostawy, ale od tego samego darczyńcy. Zaiste, dziwnymi prawidłami rządzą się nasiona.
- kokoszanel84
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2015, o 18:55
Mój Elf Zielonki nawet nie myśli się pokazać. Wysiany 3.03.
Pozdrawiam serdecznie!
kokoszanel84 pisze:Mój Elf Zielonki nawet nie myśli się pokazać. Wysiany 3.03.
U mnie taka sama sytuacja
Moze masz racje.jeszcze pisze:Wyluzuj, jeszcze czas mają
Do tej pory siałam różne ostre papryczki do donic na balkonie i przywykłam, że tak mniej więcej do 5dni pokazywały się kiełki... Jeszcze poczekam, ale będę się już zawczasu rozglądać gdzie u siebie znajdę nasiona innych firm.
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
U mnie 7 Pot Lucy puszcza kiełki co 3-5 dni jedno nasionko i tak kolejno.badzia pisze:. Zaiste, dziwnymi prawidłami rządzą się nasiona.
Andrzej
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
U mnie papryka Rubinova wysiana 1 marca do ziemi ani drgnie, Dzwonek z tego samego dnia i tych samych warunków wypuścił dwa kiełki, nasiona położone na wacikach dwa dni później leżą i udają, że ich nie ma. Natomiast po 3 dniach zaczęły mi kiełkować na wacikach nasiona Ramiro, wydłubane wprost ze strąka. Już je przeniosłam do ziemi. Wypuszczają też kiełki nasiona NN z jakichś drobnych strąków słodkiej papryki żółtej i czerwonej, kupionej w warzywniaku (niestety, producent nie podał nazwy). Zachęcona wynikami, wczoraj wydłubałam nasiona z papryki Palermo i również ułożyłam na wacie.
Rubinova i Dzwonek były z nasion kupowanych w sklepie. Może, wbrew temu co piszą producenci (że można siać do 2020 r.), ich żywotność jest krótka? Bo te świeże ze strąków na razie lepiej się sprawdzają.
Rubinova i Dzwonek były z nasion kupowanych w sklepie. Może, wbrew temu co piszą producenci (że można siać do 2020 r.), ich żywotność jest krótka? Bo te świeże ze strąków na razie lepiej się sprawdzają.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Jak się cieszę że Wam te papryki długo kiełkują, bo moje biją rekordy. Ale co mi szkodzi, wzejdą to będą, a jak nie to mam już kilka papryk wcześniej wysianych
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Rubia, cos jest na rzeczy z tymi nasionami wyciąganymi samodzielnie z papryk. Niejednokrotnie skiełkowały mi nasiona wyjęte z papryki, którą trzymałam w zamrażarce.
Niestety, małż mi wywalił zachomikowane nasionka żółtej i czerwonej, wiec musiałam kupić
Swoją drogą, z tych kupnych wychodzi wam to samo co zjedliście?
W zeszłym roku miałam na balkonie wysiane papryczki baby, z papryk z marketu i to co wyrosło raczej nie przypominało swoich rodziców. Przypuszczam zatem, że w sklepach spożywczych dostępne są głównie odmiany F1.
Niestety, małż mi wywalił zachomikowane nasionka żółtej i czerwonej, wiec musiałam kupić
Swoją drogą, z tych kupnych wychodzi wam to samo co zjedliście?
W zeszłym roku miałam na balkonie wysiane papryczki baby, z papryk z marketu i to co wyrosło raczej nie przypominało swoich rodziców. Przypuszczam zatem, że w sklepach spożywczych dostępne są głównie odmiany F1.
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
Moje papryki (sklepowe, w sensie wydłubane), wysiane 5.03 kiełkują jakby chciały a nie mogły. Coś tam zaczęło się pojawiać ale bardzo bardzo marnie. Pocieszam się tym co tu przeczytałam, że jeszcze nie czas na nie. 3 odmiany powinny być ostre, ale tak jak to było napisane na kartce przy nasionkach "kto to wie co jest w środku". Poza tym kupne nasionka też mam I jeszcze czekają. Tak się wstrzymywałam z wysiewem, żeby za wcześnie nie zacząć, że teraz trudno mi się do tego zabrać.