Lilie-uprawa cz.7

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie-uprawa cz.7

Post »

Jak komu wygodniej, jeżeli to orientalne to jak najbardziej teraz wsadzić głębiej, jeżeli azjatki to można być opieszałym.
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59

Post »

W zeszłym roku kupiłam Black Out ze złamanym kłem, lato przetrwała w doniczce, jesienią powędrowała do ogródka. Roztopy, deszcz, okazało się że tam gdzie ją posadziłam stoi woda więc znów przeprowadzka do doniczki. Półtora tygodnia po przeprowadzce już zaczęła wyglądać na świat. W tym sezonie wreszcie ją zobaczę mam nadzieję.
Obrazek
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
W zeszły weekend robiłam porządek na rabacie liliowej. Wykopałam wszystkie cebule oddzieliłam małe, zasiliłam i posadziłam na nowo.
Bardzo się zdziwiła wielkością wykopanych cebul ;:oj
To lilie drzewiaste, sadzone 3 lata temu:

Obrazek
Anastazja80
500p
500p

Post »

Pokaźne cebule gosia79z,ja swojej drzewiastej Anastazji boję się poruszyć, już dobre 10 lat w jednym miejscu siedzi.
Czym nawoziłaś swoje lilie?
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

gosia79z, zdradź nam, jakiego sekretnego składnika użyłaś do nawożenia tych lilii 8-)
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Głównie obornik koński, kompost i nawozy mineralne. Latem podlewa. Lilie rosną na wyniesionej rabacie. Latem pięknie kwitną i urzekają zapachem.
Awatar użytkownika
Marzuusia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2015, o 15:27

Post »

Kochani,
Podpowiedzcie co zrobić z liliami na zdjęciu, zimują w ciemnym garażu, ale coś się w tym roku pospieszyły ;:oj . Mam je wynieść już na dwór? Część z nich to orienty, reszta azjatki. I co z tą drobnicą? Spróbować wyciągnąć? Czy zostawić razem z dużymi?

Obrazek
Pozdrawiam
Marzena
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Marzenia z tej ilości wynika, że bardzo Ci się rozrosły. Chyba je podlewałaś?, a nie powinnaś
W żadnym wypadku jeszcze ich nie wynoś na zewnątrz nawet azjatek. Ja na Twoim miejscu naszykowałabym sobie dodatkowo kilka wiader albo donic i każdą lilię rozsadziła. Jeśli masz ogród to azjatki na rabaty, orientalnych ja nie sadzę na rabaty, trzymam w donicach.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Marzuusia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2015, o 15:27

Post »

Nie podlewałam! Może po prostu wilgoć garażowa je pobudziła.... Ogród mam, chyba rzeczywiście je wysadzę, tyle że zazwyczaj te, które wysadzam to niestety tracę ;:223 . A co z młodziutkimi? Oddzielna rabata-szkółka? Na jaką głębokość posadzić te maluchy?
Pozdrawiam
Marzena
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Nie umiem Ci powiedzieć na jaką głębokość, bo to zależy od wielkości cebuli. Może zostaw je tak jak są i przesadź jesienią. Będziesz wtedy wiedziała jak duże są cebule. W połowie maja zadołuj donice do gleby i już. Tym bardziej że mówisz o traceniu cebul. Ja wszystkie lilie mam w donicach, a te które rosną w glebie też posadzone są w wiadrach budowlanych, wiadra w dnie mają wywiercone dziury.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

U mnie w ogrodzie też część lilii już z ziemi wyszła, zresztą większość zawsze zimuje w ogrodzie :lol: azjatyckie i trąbkowe mam już jakieś 7 lat w gruncie, tyle że okrywam na zimę, ale też bez przesady :D
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Kasiek2016
50p
50p
Od: 2 sie 2016, o 17:35

Post »

Marzuusia jak Ty to zrobiłaś, że masz taki "busz" w donicach? Świetnie to wygląda! a jak te maluchy dorosną i zakwitną - to dopiero będzie uczta dla oczu! Moje lilie w ogródku zimują, ale nie rozmnażają się jakoś szczególnie. W zasadzie tylko dwie dały mi mniejsze cebulki, które wypuszczają pęd i kwitną. Pozostałe lilie są niechętne do rozmnażania.
Anastazja80
500p
500p

Post »

W poniedziałek dotarły do mnie zamówione w Be..xie lilie i mieczyki, ładne cebulki, Triumphator i Mapiry z niewielkimi kiełkami.
Wszystkie wylądowały już w donicach bo w zeszłym roku pojawiła się w ogródku nornica, z tego co zauważyłam to chyba nadal tam pomieszkuje.
Czekam jeszcze na zamówienie z Lily..lu i finito więcej lili nie zmieszczę.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”