Hippeastrum i nie tylko

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Hippeastrum i nie tylko

Post »

Pięknie tutaj, pooglądałam sobie ;:oj
tak sobie myślę, że to musi być ogromna frajda to krzyżowanie roślin. Czekać taki szmat czasu na efekt w postaci kwiatu... Jak ten pąk się pojawia to dopiero jest coś ;:333
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Nie pamiętam 2-3 lata. Teraz uparła się i nawet nie ma zamiaru kwitnąć, co prawda była traktowana po macoszemu z nadzieją, że wystraszy się śmierci i zachce się jej rozmnożyć. Ale Kliwia ma dziwne nasiona takie wielkie orzeszki. Z tego co pamiętam nasiono zaczęło mi kiełkować po prostu położone na biurku. Chciałem je podsuszyć, a tutaj za kilka tygodni patrzę centymetrowy korzonek.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Karol czy te siewki z ubiegłego roku są posadzone po kilka do doniczki ??? Po ile sztuk ? Ja się chyba tego sposobu nigdy nie nauczę ;:223 . U mnie jedna roślina , jedna doniczka . :?
Ta pierwsza siewka jest prześliczna ( bo pomarańczowa ;:oj ).
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Zawsze na wiosnę przeżywam szał Hippeastrowy :;230 Mam wtedy ochotę wykupić wszystkie możliwe odmiany, szkoda że budżet i miejsce ogranicza ;p Rośliny mają swój urok, choć tak krótko i rzadkow kwitną.
kolekcja robi wrażenie ;:108
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Mondfa - kwitnienie własnych siewek daje naprawdę wiele frajdy :D

ktoś - ja zawsze sadzę młode siewki po 4 do jednej doniczki, około 1,5 roku tak rosną, później rozsadzam je.

luczek 95, wiem co znaczy szał hippeastrowy... sam go przeżywam choć mam setki cebul... :wink:

Tak wyglądają aktualnie moje 3 siewki:
Obrazek
Każda jest inna, każda ma swój urok. Pierwsza ma największe kwiaty, pomarańczowoczerwone, druga ma kwiaty w jakimś dziwnym czerwonawym, spłowiałym kolorze - nie wiem czy to nie jest wynik jakiegoś błędu bo rok temu miała chyba bardziej czerwony kolor. Smugi miała i wtedy i teraz. Trzecia jest czerwona z krótkimi smugami na płatkach wewnątrz kwiatku.

A tu powoli pokazuje kwiaty cebula z Auchan:
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprekelia, która miała już 2 kwiaty zrobiła mi niespodziankę i wypuściła 3 kwiat:
Obrazek
Nie spodziewałem się tego ale cieszy mnie to bardzo :wink: popróbuję zapylić jakieś hippeastrum jej pyłkiem. Z tego co wyczytałem to można zapylić zwartnicę sprekelią ale nie da się sprekelii zwartnicą.

A tu kolejna cebula sprekelii:
Obrazek

Wyciągnąłem z budynku gospodarczego 2 skrzynki z moimi kwiatami. W obu rosną między innymi neriny bowdena - które podobno mają zrzucać liście na zimę...
Obrazek

Obrazek
Jak widać mimo przechowywania w pomieszczeniu z małą ilością światła, z temperaturą około 0 stopni neriny wcale liści nie zrzuciły... prawdopodobnie jest to krzyżówka międzygatunkowa i ma częściowozimozielone lub zimozielone liście. Liście zrzuci podczas wypuszczania nowych więc nie będzie tak marnie wyglądała :wink: w zeszłym roku 2 cebule tak zimowałem i obie zakwitły więc liczę, że teraz też zakwitnie.
Wyhodowałem też 2 siewki neriny 'Alba' z nasion zebranych po kwitnieniu. Kiełkowały bardzo długo, straciłem już nadzieję ale ich nie wyrzuciłem - i w końcu wykiełkowały :wink:
dana581958
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 gru 2015, o 12:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Twoje siewki są piękne.Ja mam dopiero szczypior z ubiegłego roku, ale mam nadzieję, że kiedyś dochowam się własnych kwitnących siewek.

Pozdrawiam. Ewa.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dana581958 najdłuższe jest czekanie na pierwsze kwitnące siewki, później jakoś to idzie :wink: choć jak pęd siewki staje nagle w miejscu i nie rośnie to rzeczywiście można wydeptać podłogę biejająć do siewki co chwilę patrząc czy może rośnie :wink:

Mnie wczoraj zaskoczyła siewka, która ma niecałe 3 lata - pokazał się pąk kwiatowy:
Obrazek
Nie jest to pierwsza tak młoda, kwitnąca siewka u mnie - bardziej zaskoczyło mnie to, że ta cebula jest mała, nie jest to raczej standardowy flowering size. Ale może po prostu będzie mniejsza odmiana :wink:

A tu kwitnąca cebula, kupiona w auchan:
Obrazek
Ona jest w pełnym rozkwicie... kwiaty nie otwierają się bardziej. Nie wiem czy to jakiś błąd czy ta odmiana tak ma. Mam drugą, taką samą cebulę, zobaczę jak ona zakwitnie. Ogólnie kwiaty bardzo mi się podobają :)
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Auchanowa cebula otworzyła normalnie pozostałe 2 kwiaty:
Obrazek

A to jest moja zawirusowana cebula:
Obrazek
Po kwitnieniu muszę ją usunąć niestety...

To jest cebula, kupiona jako 'Amsterdam' ale nie pamiętam ostatecznie czy ona kwitła na ciemno, czy mylę kwitnienia :wink:
Obrazek

No i rozkwitająca siewka :wink:
Obrazek
Oczywiście biała :wink: ma 2 kwiaty na pędzie ale wypuszcza już 2 pęd kwiatowy :D
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Świetne! ;) Do kiedy mniej więcej trwają u Ciebie kwitnienia przy takiej ilości roślin?
I ile czekasz na zakwitnięcie siewki?
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Piękne te siewki czerwone - każda inna ;:oj .
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

luczek95, ciężko przewidzieć do kiedy będą trwały kwitnienia bo co roku o trochę innej porze kwitną. W zeszłym roku miałem kilka kwitnących roślin jeszcze w maju, później przez lato sporadycznie któraś kwitnie. Ale do maja na pewno będą kwitły.

Pojedyncze siewki kwitną już po około 2,5 roku od wysiania, po około 3,5 roku zakwitła mi większość siewek. Moje najstarsze siewki mają niecałe 4 lata :wink: Mało mam danych żeby móc do odnieść do większości siewek.

ktoś, jeszcze jedna, prawdopodobnie czerwona siewka szykuje się do kwitnienia - ciekawe jak ona będzie wyglądać.

A tu rozpoczynająca kwitnienie biała siewka:
Obrazek
Cebula wypuszcza drugi pęd kwiatowy :wink:

a to moja najstarsza cebula:
Obrazek
To ona jest jednym z rodziców tej białej (i tych wszystkich czerwonych) siewek.

Mój nowy, gardeniowy nabytek czyli podobno Hippeastrum papilio:
Obrazek
Cebula po przejściach ale już zgnilizna opanowana i jest nawet szansa na kwitnienie. Okaże się czy jest to papilio czy kolejna pomyłka.

Auchanowe cebule kwitną w najlepsze:
Obrazek

Obrazek
Obawiam się tylko ich braku korzeni, oby zakorzeniły się po kwitnieniu...

A to tescowy zakup:
Obrazek
Podobno może to być 'Harequin' - byłoby nawet miło :wink:

Rok temu, na Gardenii kupiłem cebulę opisaną jako 'Amsterdam', na etykiecie zdjęcie bardzo ciemnej, dużej odmiany. Teraz wygląda tak:
Obrazek
Cebula jest bardzo duża, roślina ma już bardzo długie liście i 2 pędy kwiatowe. Kwiat chyba był ciemny ale 'Amsterdam' nie ma ciemnych kwiatów podobno, bardziej w stylu 'Minerwy'. Te kwiaty zgadzały się ze zdjęciem na etykiecie ale nazwa się nie zgadza... Ale nie przeszkadza mi to :wink:
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Ale u Ciebie pięknie... u mnie liście póki co.
W tym roku moje skromne towarzystwo muszę utuczyć, może za rok coś się pojawi.

Pewnie to pytanie już padło, ale będę wdzięczy z krótką odpowiedź, nawozisz je czymś?

Pozdrawiam!
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”