Zibi_41 pisze:Dokładnie, nawet około 5tysięcy, od pięciu lat w tym samym miejscu
W latach mojego dzieciństwa mieliśmy sąsiadkę,
która sadziła rok w rok na powierzchni prawie 800 m2 mieczyki
i żadne choroby ich się nie imały.
Sąsiadka była starszą osobą i w ten sposób dorabiała
sobie aby przeżyć.
Kasiek2016 pisze:5 tysięcy mieczyków? Oszalałabym na ich widok w porze kwitnienia! W tym samym miejscu je sadzisz? Nie masz inwazji szkodników, chorób?
To wbrew pozorom nie jest aż tak wiele, a co do chorób, to od tego jest chemia. Nie uprawiam niczego do jedzenia więc zatrucia mi raczej nie grożą. Ziemię odkażam obficie podlewając roztworem Desogerme, na wciornastka i grzyby odpowiednie kąpiele i nie mam problemów
Witam. Czy mógłby mi ktoś przedstawić zdjęcia mieczyków o najbardziej niebieskich kwiatach( w odcieniach lub błękitne) wraz z nazwą odmiany? Sprzedawcy kuszą takimi fotkami mieczyków ale z nich wyrosły mi fioletowe. Zdjęcia nie posiadam.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Dokładnie jak adamanna mówi. Nie ma niebieskich kwiatów co najwyżej tylko odcień fioletu. A to co na zdjęciach to odpowiednio przerobione na potrzeby marketingu. Polecam szukać w grafice google odmian jeśli nie jesteśmy pewni co do koloru kwiatów zdjęć amatorskich z ogródków,blogów itp. Bo w sklepach bardzo często mamy do czynienia z obróbką graficzną zdjęć.
W zeszłym roku kupiłam mieczyki Madonna 5 szt w Polomarkecie - pisało, że niebieskie i zdjęcie też je tak przedstawiało - zakwitły na fioletowo (ku uciesze mojej córki, bo fioletowy kolor to jej ulubiony-na dodatek pierwszy zakwitł w dniu jej urodzin) - wszędzie, gdzie tylko czytam to nie ma mowy nic o niebieskich mieczykach - chwyt reklamowy.
Marku (Marconi_exe ) mieczyki które pokazałeś nie koniecznie muszą być przerobione w fotoshopie dla mnie to kolor liliowy i występujący naturalnie w przyrodzie
Nie zgodziłabym się z Wami że nie ma niebieskich mieczyków. To są moje mieczyki i wierzcie mi zdjęcia nie oddają prawdziwego koloru-ja nie umiem robić zdjęć
Anastazja- najpierw sprawdź warunki uprawy czy mieczyk i frezja lubią te same warunki glebowe. Potem zobacz czy kwitną w tym samym czasie i na końcu zobacz jaką dużą donicę powinnaś mieć.
Fioletowe też ładne. Tzn. wszystkie ładne ale ja do kompozycji potrzebuję kolorów białych, niebieskich i fioletowych. Zobaczymy co z nich wyrośnie wtedy podzielę się zdjęciami.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek