Plumeria - uprawa: wymagania, z nasion,cięcie,ukorzenianie cz.2
Część 1 wątku znajduje się - tutaj-
Ścięcie stożka wzrostu też powoduje rozgałęzienia - przetestowane na 2 egzemplarzach.
Raz skróciłem plumerię. Góra trafiła do nowej doniczki a dół trafił na korytarz. Jakoś zapomniałem o dole, nie podlewałem go ani nie pielęgnowałem. Pewnego razu odkryłem że na pieńku wybiły 2 nowe gałązki
Moje Plumerie jeszcze nie kwitły. Kupiłem Peter's Bloom i zobaczymy co będzie. Mają ponad 2 lata.
Ścięcie stożka wzrostu też powoduje rozgałęzienia - przetestowane na 2 egzemplarzach.
Raz skróciłem plumerię. Góra trafiła do nowej doniczki a dół trafił na korytarz. Jakoś zapomniałem o dole, nie podlewałem go ani nie pielęgnowałem. Pewnego razu odkryłem że na pieńku wybiły 2 nowe gałązki
Moje Plumerie jeszcze nie kwitły. Kupiłem Peter's Bloom i zobaczymy co będzie. Mają ponad 2 lata.
Re: Plumeria uprawa - rozmnażanie z nasion,ukorzenianie
Substral nawóz startowy 10-52-10 będzie dobry do plumerii? I od kiedy można podawać młodym plumeriom?
Pisz w języku polskim poprawnie nawet jeśli masz dysleksję.
Pozdrawiam was serdecznie.
Pozdrawiam was serdecznie.
Dla wszystkich plumeriomaniakow polecam trochę literatury fachowej:
uneeknet.com/plumeria/ipc/IPC2016norwood.pdf
http://www.pdfsea.net/result/plumeria-planting-mix
Może to pomoże waszym plumeriom zakwitnąć.
jejjej23 - nie znalazłam takich nazw kultywarów plumerii, ale i tak są śliczne .
Pozdrawiam,
Anna
uneeknet.com/plumeria/ipc/IPC2016norwood.pdf
http://www.pdfsea.net/result/plumeria-planting-mix
Może to pomoże waszym plumeriom zakwitnąć.
jejjej23 - nie znalazłam takich nazw kultywarów plumerii, ale i tak są śliczne .
Pozdrawiam,
Anna
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja plumeria od zawsze ma podłoże ze zwykłej ziemi ogrodowej i widzę nie przeszkadza jej ale czy tak może być?
Witam
Annalopez dziękuję, że wstawiłaś te linki, siedzę, tłumacze i czytam i czytam, na pewno się czegoś dowiem i może to pomoże w prawidłowym pielęgnowaniu moich plumerii. Ten link z odmianami i nazwami super, jestem w szoku, nie miałam pojęcia o odmianach i nazwach. Jeszcze raz dziękuję, mam lekturę do studiowania
jejjej23 gratuluję pięknych kwitnień, na ostatnim zdjęciu to zupełnie inny kształt liści i kwiat , ale bardzo ładny. Jak widać na fotkach dużo masz tych plumerii, zdradzisz tajemnice skąd nabywasz? Szukam w necie ale sadzonek nie ma u nas w sprzedaży, same nasiona. Gdyby nie cięcie mojej plumerii to bym miala jedną tylko a po cięciu mam az trzy. W związku z tym że bardzo popłynęłam w Plumerię to chcę więcej i więcej hhhahahhahah
Simona u mnie rosną w ziemi do kaktusów bez żadnej mieszanki z perlitem, tez właśnie zastanawiam się nad tym, teraz gdy będę przesadzać to chyba już przygotuję mieszankę, może będzie im lepiej choć i tak nie najgorzej chyba jest skoro mi zakwitła w połowie.
Annalopez dziękuję, że wstawiłaś te linki, siedzę, tłumacze i czytam i czytam, na pewno się czegoś dowiem i może to pomoże w prawidłowym pielęgnowaniu moich plumerii. Ten link z odmianami i nazwami super, jestem w szoku, nie miałam pojęcia o odmianach i nazwach. Jeszcze raz dziękuję, mam lekturę do studiowania
jejjej23 gratuluję pięknych kwitnień, na ostatnim zdjęciu to zupełnie inny kształt liści i kwiat , ale bardzo ładny. Jak widać na fotkach dużo masz tych plumerii, zdradzisz tajemnice skąd nabywasz? Szukam w necie ale sadzonek nie ma u nas w sprzedaży, same nasiona. Gdyby nie cięcie mojej plumerii to bym miala jedną tylko a po cięciu mam az trzy. W związku z tym że bardzo popłynęłam w Plumerię to chcę więcej i więcej hhhahahhahah
Simona u mnie rosną w ziemi do kaktusów bez żadnej mieszanki z perlitem, tez właśnie zastanawiam się nad tym, teraz gdy będę przesadzać to chyba już przygotuję mieszankę, może będzie im lepiej choć i tak nie najgorzej chyba jest skoro mi zakwitła w połowie.
jejjej23 - wyglada wlasnie jak pudica. Jesli nie pachnie, to pewnie jest Bridal Bouquet. Dobrze znosi nizsze niz inne plumerie temperatury.
Aniaann - nie ma za co, zarejestrowanych odmian plumerii na swiecie jest strasznie duzo, niezarejestrowanych wiecej, a plumeriomaniakow jeszcze wiecej. Fajnie, ze oni chce sie dzielic swoja wiedza i doswiadczeniem . Bo plumeria uzaleznia, i kazdy chce wiecej i wiecej
Zycze Wam milego dnia,
Anna
Aniaann - nie ma za co, zarejestrowanych odmian plumerii na swiecie jest strasznie duzo, niezarejestrowanych wiecej, a plumeriomaniakow jeszcze wiecej. Fajnie, ze oni chce sie dzielic swoja wiedza i doswiadczeniem . Bo plumeria uzaleznia, i kazdy chce wiecej i wiecej
Zycze Wam milego dnia,
Anna
Annalopez - Właśnie świetnie znosi temperatury niskie.
-
- 50p
- Od: 11 sie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też się konkretnie zafiksowałam na punkcie plumerii, ale udało mi się kupić w internecie. Jest sklep w Chorzowie, nie wiem, czy mogę podać tu nazwę, więc napiszę,że ma w nazwie cytrusowe i otwarte i 24. Kupiłam tam dwie sztuki, białą i różową. Są z drzewek z Włoch, więc podobno zakwitną na pewno. Jak mi się uda to wstawię zdjęcie. No i oczywiście poluję na znajomych, którzy jeżdżą na urlop do ciepłych krajów - to też dobra opcja
-- 18 mar 2017, o 15:47 --
http://www.fotosik.pl/zdjecie/d2fa89030bc9f4ae
-- 18 mar 2017, o 15:47 --
http://www.fotosik.pl/zdjecie/d2fa89030bc9f4ae
Aniaann- Witaj, Sadzonki plumerii nabywam z całego świata. Niektóre mam z Tajlandii mam też i Costaryki i z Włoch. Te z Italii raczej mało kwitną
Ella_Govinda dziękuję właśnie sprawdziłam cała ofertę tego sklepu i plumerii brak ale będę sprawdzać. Ja tez ostatnio poprosiłam znajomych o przywiezienie sadzonek ale niestety tym razem się nie udało, może następnym razem albo może mnie się uda pojechać na wczasy to będę polować
jejjej23 ooooo to wielki świat jak dla mnie
jejjej23 ooooo to wielki świat jak dla mnie
Ella_Govinda - podpedzalas swoje plumerie giberelina lub innymi hormonami? Takie dlugie pedy kwiatostanowe normalnie nie wystepuja... Sa raczej takie, jak u jejjej23 - krotkie i przysadziste.
Anna
Anna
Ella_Govinda Hej, daj znać jak będą sadzonki dostępne w tym sklepie proszę. Jestem bardzo ich ciekaw