Dalekowschodnie mammillarie Marka L cz.2
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalekowschodnie mammillarie Marka L cz.2
Obejrzałam przepiękne mammillarki, poczytałam o nadchodzącej wiośnie i spieszę z pytaniem, czy dziś wielki dzień przeprowadzki???
- Marek L
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeszcze nie ... powinienem wystawiać już roślinki ale jeszcze pogoda nie pozwala. Tej nocy był przymrozek i nadal nadają paskudna pogodę.
Dzisiaj zrobiłem przegląd i niestety troszkę roślin chciałoby już kwitnąć ...mają już pąki. Może po weekedzie zacznę wynosić.
Skoro już tu jestem to chciałem pokazać kilka fotek z naszej zeszłorocznej oddziałowej wycieczki..... ot mnie naszło bo dogrywamy tegoroczny wyjazd.
Czasem fajnie pokręcić się po obcych kolekcjach i coś podpatrzyć... chyba jednak wirtualne wycieczki to nie to.
Wielkimi krokami zbliża się kaktusiada gdzię oprócz znakomitych prelekcji zaplanowany jest cały dzień w przygranicznych kolekcjach.
Fotki oczywiste pod kątem interesującego mnie rodzaju.
Czasem były i inne kolekcje ...ale trudno było dostrzec co rośnie bo kwiaty przysłaniały
Dzisiaj zrobiłem przegląd i niestety troszkę roślin chciałoby już kwitnąć ...mają już pąki. Może po weekedzie zacznę wynosić.
Skoro już tu jestem to chciałem pokazać kilka fotek z naszej zeszłorocznej oddziałowej wycieczki..... ot mnie naszło bo dogrywamy tegoroczny wyjazd.
Czasem fajnie pokręcić się po obcych kolekcjach i coś podpatrzyć... chyba jednak wirtualne wycieczki to nie to.
Wielkimi krokami zbliża się kaktusiada gdzię oprócz znakomitych prelekcji zaplanowany jest cały dzień w przygranicznych kolekcjach.
Fotki oczywiste pod kątem interesującego mnie rodzaju.
Czasem były i inne kolekcje ...ale trudno było dostrzec co rośnie bo kwiaty przysłaniały
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przesyt mammillarii...
Piękne, dorodne, warte pokazania. Mam nadzieję, że w tym roku podobne (i ładniejsze) zobaczymy.
Ostatnia fotka pokazuje jak piękne mogą być kwitnące kaktusy. Łąka idealna!!
Piękne, dorodne, warte pokazania. Mam nadzieję, że w tym roku podobne (i ładniejsze) zobaczymy.
Ostatnia fotka pokazuje jak piękne mogą być kwitnące kaktusy. Łąka idealna!!
Jednak wolę, jak kwiaty nie przesłaniają tego , co najważniejsze. Piękne te mammmillarie.
Bardzo ładne zdjęcia.
Mam małe pytanie bo dopiero się zarejestrowałem i nie mogę pisać PW.
Wniosłem dzisiaj wieczorem moją małą hodowlę na parapet (tylko taka możliwość) 5 niestety tego nie przeżyło.
Ale na 1 z kaktusów widać z 8/10 małych pąków problem w tym ,że je teraz trzeba cieniować i chciałem kupić drobną siateczkę i nałożyć na kaktusy oraz przez 2tyg ich nie podlewać ,czy w ten sposób nie zniszczę kwiatów? no bo będą chciały kwitnąć ,a ja to ograniczę do minimum.
Mam małe pytanie bo dopiero się zarejestrowałem i nie mogę pisać PW.
Wniosłem dzisiaj wieczorem moją małą hodowlę na parapet (tylko taka możliwość) 5 niestety tego nie przeżyło.
Ale na 1 z kaktusów widać z 8/10 małych pąków problem w tym ,że je teraz trzeba cieniować i chciałem kupić drobną siateczkę i nałożyć na kaktusy oraz przez 2tyg ich nie podlewać ,czy w ten sposób nie zniszczę kwiatów? no bo będą chciały kwitnąć ,a ja to ograniczę do minimum.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Zgodzę się wirtualne wycieczki to nie to ale zawsze coś
Wielokrotnie to pisałem i wspomnę jeszcze raz. Mammillaria to wspaniały rodzaj. Ogromna ilość różnorodnych gatunków.
Super
Wielokrotnie to pisałem i wspomnę jeszcze raz. Mammillaria to wspaniały rodzaj. Ogromna ilość różnorodnych gatunków.
Super
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O Boszeeee ile tam piękna a łączka wspaniała:)
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
hen_s, ale po tej łące boso nie można biegać...
- Marek L
do cieniowania najlepszy jest zwykły papier, przykrywasz zwykłym drukarkowym papierem i po dwóch tygodniach wyrzucasz. Papier nie niszczy cierni i się nie czepiaIgelio pisze: Ale na 1 z kaktusów widać z 8/10 małych pąków problem w tym ,że je teraz trzeba cieniować i chciałem kupić drobną siateczkę i nałożyć na kaktusy oraz przez 2tyg ich nie podlewać ,czy w ten sposób nie zniszczę kwiatów? no bo będą chciały kwitnąć ,a ja to ograniczę do minimum.
jak to czynią siateczki czy włókniny. Pąki to niewiadoma ... czasem wszystkie przetrwają a czasem szok jest wielki i wszystkie zrzuci.... im mniejsze pąki to szansa na wykwitnięcie większa. Jeśli wynosisz na parapet w domu to ilość światła nie jest wielka i cieniowałby tylko w mocno słoneczne dni.
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Strasznie podoba mi się ten TŁOK u ciebie, zarówno ten kwiecisty łan, jak i te przytulone do siebie główki mamilarek.
Mammillariowy gąszcz fajny. Głowa przy głowie.
Na 4 fotce wypatrzyłem w tle parodie. Masz może lepsze ujęcie na ten stół?
Na 4 fotce wypatrzyłem w tle parodie. Masz może lepsze ujęcie na ten stół?
Sulkorebucje nie są aż tak kłujące. Duża ich część ma cienkie i przylegające do korpusu ciernie wiec można zaryzykować.patasko pisze:hen_s, ale po tej łące boso nie można biegać...
- Marek L
niestety - tego kawałka kolekcji nie obfociłem. Jako pocieszacz mogę wrzucić jeszcze kilka fotek z tej kolekcji
lecz nie mammillariaowo.
Aby zbytnio od tematu nie odejść - to kolejnego dnia pobytu byliśmy w spaniałej kolekcji monotematycznej - "mammillaria"
i tu było co podziwiać .... tak dla zachęty jedna fotka
lecz nie mammillariaowo.
Aby zbytnio od tematu nie odejść - to kolejnego dnia pobytu byliśmy w spaniałej kolekcji monotematycznej - "mammillaria"
i tu było co podziwiać .... tak dla zachęty jedna fotka
-
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
Witam. Na szczęście na 4 zdjęciu znów załapały się Parodie.
Pozdrawiam Jacek
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Wow
Niesamowite zdjęcia W ilości siła Piękne olbrzymy
Jestem pod wielkim wrażeniem
Niesamowite zdjęcia W ilości siła Piękne olbrzymy
Jestem pod wielkim wrażeniem