Iglak na święta
- harwi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iglak na święta
Witam.
Zastanawiam się jakie drzewko sobie kupić na święta aby służyło jako choinka a później po świętach na balkon i następnie wsadzić go do ogrodu ;)) W tamtym roku kupiliśmy jodle koreańską ;) Poradziła sobie i rośnie. Pierwsze drzewko jakie wsadzaliśmy na polu ;))
Ale może macie jeszcze jakieś inne pomysły na jakieś "oryginalne" drzewko które mogło by robić za choinkę ale by potem się ładnie reprezentowała w ogrodzie ;) Takiego zwykłego świerka to nie chcę chiałabym coś oryginalnego Macie jakieś pomysły?
Zastanawiam się jakie drzewko sobie kupić na święta aby służyło jako choinka a później po świętach na balkon i następnie wsadzić go do ogrodu ;)) W tamtym roku kupiliśmy jodle koreańską ;) Poradziła sobie i rośnie. Pierwsze drzewko jakie wsadzaliśmy na polu ;))
Ale może macie jeszcze jakieś inne pomysły na jakieś "oryginalne" drzewko które mogło by robić za choinkę ale by potem się ładnie reprezentowała w ogrodzie ;) Takiego zwykłego świerka to nie chcę chiałabym coś oryginalnego Macie jakieś pomysły?
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
Najpopularniejsze w naszym kraju drzewa iglaste świąteczne że tak się wyrażę to sosna, jodła i świerki właśnie.
Jest taka masa odmian że na pewno coś znajdziesz. Z tym że nie wszystkie mogę przetrwać szok termiczny po przeniesieniu.
Ale fajnie że Twojej jodle koreańskiej się udało bo to piękne drzewko
Jest taka masa odmian że na pewno coś znajdziesz. Z tym że nie wszystkie mogę przetrwać szok termiczny po przeniesieniu.
Ale fajnie że Twojej jodle koreańskiej się udało bo to piękne drzewko
- harwi
no tak właśnie wiem szukam czegoś innegoNajpopularniejsze w naszym kraju drzewa iglaste świąteczne że tak się wyrażę to sosna, jodła i świerki właśnie.
cudowne jest w tym roku miała duże przyrosty nawet ;)Ale fajnie że Twojej jodle koreańskiej się udało bo to piękne drzewko Wink
o właśnie dziękiJuniperus communis 'Horstmann' nader oryginalny Wink .
Rok temu wpadłam na ten sam pomysł. Mąż mnie uprzedził i kupił piękną jodłę 1,20 w donicy u świątecznych handlarzy za 80zł.
Jakie było nasze rozczarowanie, gdy okazało się, że mimo zapewnień sprzedawcy, nie miała sys. korzeniowego, a jedynie kikut.
Główny minus praktycznej choinki, to fakt, że w domu trzeba ją podziwiać możliwie krótko. Ja ją rozebrałam z ozdób po 5 dniach.
Jakie było nasze rozczarowanie, gdy okazało się, że mimo zapewnień sprzedawcy, nie miała sys. korzeniowego, a jedynie kikut.
Główny minus praktycznej choinki, to fakt, że w domu trzeba ją podziwiać możliwie krótko. Ja ją rozebrałam z ozdób po 5 dniach.
Drzewko w donicy powyżej metra to już podejrzana sprawa, naturalnie trudno takie tak długo uprawiać w donicy, byłoby też (jeśli już) b. drogie.Jak się chce potem posadzić w ogrodzie to trzeba kupić mniejsze i najlepiej w szkółce, a nie w marketach, czy innych miejscach gdzie sprzedają drzewka' na choinki'.
- harwi
seli tak właśnie mam zamiar zrobić ja nie potrzebuje dużej choinki. byle by była ładna ;) I zawsze wszystko kupuje w szkółkach a nie w marketach.selli7
Tomek dzięki ;)
mi to wystarczy potem przyozdobię najwyżej stojak z kwiatkami ;) a choinka przyozdobiona spędzi resztę świąt na balkonie ;)Ja ją rozebrałam z ozdób po 5 dniach.
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Może któryś z cedrów (himalajski, libański) albo sosnę drobnokwiatową (ma bardzo ładne igły) ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 paź 2008, o 19:20
Wiolu, i jak decyzja zapadla???
Bo..ja też chcę...
A niech mnie te igły kłują w 4
Ale jaki będzie zapach...nastrój.
Bo..ja też chcę...