Olu - my też się wybieramy, tylko jeszcze nie wiem czy w sobotę czy w niedzielę.
A wiesz, że jest zmiana ze śmieciami u nas? Gmina odłączyła się od Związku Wieżyca i trzeba złożyć nową deklarację?
Kasiu - moje wnuczki kiedyś go zmierzyły jak tak leżał.. Wiesz - że on jest długi na prawie metr
W domu gonię i na mój widok same zeskakują ale jak mnie nie ma to włażą, nie raz zostały przyłapane.
===========================================
W tym roku zrobię eksperyment zgodnie z tą poradą znalezioną na naszym forum a jej autorem jest rotos
Koniec marca to pora na drugi etap, czyli wyjęcie mieczyków z przechowalni, obranie ich z łusek (delikatnie, aby nie uszkodzić malutkich pędów), rozłożenie w jednej warstwie i wystawienie na światło dzienne, jednak bez możliwości bezpośredniego działania słońca na bulwy. Optymalna temperatura na ten okres to 20 - 25 stopni.
Zastosowanie tej metody przyspieszy kwitnienie nawet o dwa tygodnie, gdyż sadzone bulwy będą już miały wykształcone zaczątki korzeni i pędów.
Mam w planie 1/2 moich bulw potraktować w ten sposób. Mam nadzieję na wydłużenie czasu kwitnienia.