U mnie w ogrodzie też część lilii już z ziemi wyszła, zresztą większość zawsze zimuje w ogrodzie azjatyckie i trąbkowe mam już jakieś 7 lat w gruncie, tyle że okrywam na zimę, ale też bez przesady
Marzuusia jak Ty to zrobiłaś, że masz taki "busz" w donicach? Świetnie to wygląda! a jak te maluchy dorosną i zakwitną - to dopiero będzie uczta dla oczu! Moje lilie w ogródku zimują, ale nie rozmnażają się jakoś szczególnie. W zasadzie tylko dwie dały mi mniejsze cebulki, które wypuszczają pęd i kwitną. Pozostałe lilie są niechętne do rozmnażania.
W poniedziałek dotarły do mnie zamówione w Be..xie lilie i mieczyki, ładne cebulki, Triumphator i Mapiry z niewielkimi kiełkami.
Wszystkie wylądowały już w donicach bo w zeszłym roku pojawiła się w ogródku nornica, z tego co zauważyłam to chyba nadal tam pomieszkuje.
Czekam jeszcze na zamówienie z Lily..lu i finito więcej lili nie zmieszczę.
Szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobiłam, "samo się zrobiło" . Cebulek przybyszowych, tych przy kątach liści nie było widać, więc skąd ta drobnica, nie wiem
Kupiłam dziś pełne lilie tygrysie, na które polowałam kilka lat! W dyskoncie czekały na mnie! Tanie! Z wsadzeniem poczekam jeszcze do kwitnięcia forsycji. A tak na marginesie: nie okrywam lilii (wystarczy, że się nagimnastykuję przy różach). Nigdy żadna nie zmarzła. a mrozy u mnie, że ho ho!
Ja również lilii nie okrywam. Zimują w gruncie okryte jedynie ziemią. Nornicę również mam w ogródku, takie korytarze zrobiła, ze jak chodzę po ziemi to dosłownie się zapadam. próbowałam wystraszyć ją petardami hukowymi, rozkładałam nawet trutkę, ale korytarze są cały czas budowane. Oby mi tylko lilii nie pożarła, bo się zdenerwuję.
Póki co w ogródku jedynie tulipany wychodzą z ziemi, lilie jeszcze są schowane.
Czy to już czas, żeby sadzić lilie do gruntu? Kupiłam cebule lilii azjatyckich i orientalnych, na azjatyckich termin sadzenia jest podany od lutego a na orientalnych od marca...
Agneska czy Elodie zimuje to nie powiem, bo mam w donicy i stoi przez całą zimę pod zabudowanym balkonem (temp.od -2 do 6 stopni)
Gleba normalna -lilia jest piękna
No co z tego że się proszą, posadzisz i potem Ty będziesz ganiała i przykrywała, jak majowe przymrozki będą. Ja też dziś dostałam przesyłkę, pootwierałam woreczki, poustawiałam w pojemniku w lodówce, żeby miały łebki odkryte i będą siedziały tam jak długo się da.
Byle bliżej kwietnia.
Trzeba pamiętać, że jeszcze gleba jest zimna i lilie mogą zgnić.