Ukorzenianie lawendy-opis
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ukorzenianie lawendy-opis
Nie powiem nic o tym ,ale spróbuj . Ja w tamtym roku posiałam łubin w czerwcu i nie było żadnej młodej siewki , a teraz wszystkie się pokazały i mogę powiedzieć że w 100 %. Ale czy wszystkie byliny można tak wysiać , to ja nie wiem ... Poczekaj niech inni się wypowiedzą jeszcze , na pewno się dowiemy co i jak .
Bożena
Mam do Was pytanie. Kupiłam krzaczek lawendy w castoramie. Już kwitnie ale wcale nie pachnie .. pachną tylko listki jak się je rozetrze w palcach .. Chcę ją wysadzić do ogrodu ale w ogrodzie mam ziemię ciężką, gliniastą i dość mokrą. Natomiast przed domem mem też mały ogródek gdzie była nawieziona ziemia - raczej piaszczysta, tylko tam jest słoneczko tylko do południa a później cień. Czy mogę ją tam posadzić ?
Moim zdaniem można ją tam posadzić. Powinna się przyzwyczaić, tylko koło korzeni daj odpowiednią ziemie i dbaj.
-
- 50p
- Od: 28 lut 2012, o 11:16
- Kontakt:
Gliniasta gleba nie jest odpowiednia dla lawendy. Natomiast piaszczysta jak najbardziej. Powinna idealnie w niej rosnąć, co prawda będzie miała mało słońca, ale powinno być ok.
O wyborze miejsca dla lawendy pisaliśmy tu i tu.
Możesz też spróbować wykopać spory dół i wypełnić go piaskiem, po czym posadzić tam lawendę.
O wyborze miejsca dla lawendy pisaliśmy tu i tu.
Możesz też spróbować wykopać spory dół i wypełnić go piaskiem, po czym posadzić tam lawendę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
U mojej lawendy także listki tylko pachną , ale podczas plewienia zauważyłam sporo młodych siewek lawendy . Jeśli pies ich nie połamie będę miał ładne poletko lawendowe. Powsadzałam w nowym zakątku z kwiatami gałązki lawendowe, czekam czy będą rosły czy nie !!!!
Bożena
Ale będzie zapach, uwielbiam lawendę i rozmnażam ją z sadzonek po przycięciu w sierpniu,wkładam do doniczki z ziemią i wstawiam w miejscu cienistym ,zimą przenoszę do szklarni a wiosną ukorzenione sadzonki wędrują na miejsce docelowe,z przycietych gałązek mam 30 na sto .
Bardzo dużo DOBREJ wiedzy! Jestem amatorką w hodowli lawendy, ale eksperymentuję troszkę. Ukorzeniałam już z ukorzeniaczem zdrewniałe pędy - udaje się w 95%, zielonych nie próbowałam - SPRÓBUJĘ , ale ciekawi mnie czy ktoś z Was próbował może ukorzeniać w wodzie? Ciekawa jestem czy się to może udać?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2016, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będzie gnić.minioli pisze: Ciekawa jestem czy się to może udać?
Zdrewniałe też będą gnić?
- Hubert_K
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 maja 2012, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U nas najlepiej przyjmują się półzdrewniałe ucinki, wsadzamy do substratu i pilnujemy wilgoci.
Można ukorzeniać też z zielnych ale jest to bardziej wymagające i my nie mamy na to czasu
W wodzie nie próbowaliśmy. Komuś się udało?
Można ukorzeniać też z zielnych ale jest to bardziej wymagające i my nie mamy na to czasu
W wodzie nie próbowaliśmy. Komuś się udało?