Kolekcje Floriana cz.1
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Florian
Cudne iryski, Kathrina , u nas dopiero czubki wystawia.
Myślałam, że to odmiana iris reticulata a piszesz, że histroides.
Wawrzynek zjawiskowy.
W ogóle masz już mnóstwo kwiatków, jak na chłodne przedwiośnie.
Serio kopalnię macie pod spodem
Krokusy przecudne, tyle czekaliśmy
Cudne iryski, Kathrina , u nas dopiero czubki wystawia.
Myślałam, że to odmiana iris reticulata a piszesz, że histroides.
Wawrzynek zjawiskowy.
W ogóle masz już mnóstwo kwiatków, jak na chłodne przedwiośnie.
Serio kopalnię macie pod spodem
Krokusy przecudne, tyle czekaliśmy
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Lodziu! Z wiosennych cebulowych z szafranów najłatwiej tworzyć kolekcję, dlatego tak mnie kręcą
Pąki piwonii drzewiastej wyglądają zjawiskowo! Mam tylko nadzieję, że są to pąki kwiatowe, bo po raz pierwszy nie okryłem na zimę swojej piwonii:
Miłko, wystarczy przykucnąć A z aparatem w ręku jeszcze łatwiej - wystarczy zzoomować. Teraz jest goła ziemia więc kwiaty choć niewielkie są dobrze widoczne
Na te pąki czekałem z niepokojem, czy się pojawią po przesadzeniu. Ale są! Nomen-omen Twoje imienniczki
Agnieszko, reticulaty są mało trwałe i zniechęciłem się do nich już dawno. Iris 'Katharine Hodgkin' wręcz odwrotnie - plenny i niezniszczalny!
To chyba nie jest dziwne, że na Górnym Śląsku mamy pod domami wyrobiska górnicze?
I jeszcze popolemizuję z tym chłodnym przedwiośniem - raczej normalne czyli raz cieplej raz chłodniej z tendencją do "coraz cieplej"
Kolejne wyczekiwane kwiaty tuż przed otwarciem:
Pąki piwonii drzewiastej wyglądają zjawiskowo! Mam tylko nadzieję, że są to pąki kwiatowe, bo po raz pierwszy nie okryłem na zimę swojej piwonii:
Miłko, wystarczy przykucnąć A z aparatem w ręku jeszcze łatwiej - wystarczy zzoomować. Teraz jest goła ziemia więc kwiaty choć niewielkie są dobrze widoczne
Na te pąki czekałem z niepokojem, czy się pojawią po przesadzeniu. Ale są! Nomen-omen Twoje imienniczki
Agnieszko, reticulaty są mało trwałe i zniechęciłem się do nich już dawno. Iris 'Katharine Hodgkin' wręcz odwrotnie - plenny i niezniszczalny!
To chyba nie jest dziwne, że na Górnym Śląsku mamy pod domami wyrobiska górnicze?
I jeszcze popolemizuję z tym chłodnym przedwiośniem - raczej normalne czyli raz cieplej raz chłodniej z tendencją do "coraz cieplej"
Kolejne wyczekiwane kwiaty tuż przed otwarciem:
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
... Z tendencją do "coraz cieplej" - no pięknie ujęte!
Pogody życzę
Wygląda na to, że chyba źle przykucam , bo tak pięknych zdjęć robić nie potrafię
Piwonia zapowiada się cudnie.
Pogody życzę
Wygląda na to, że chyba źle przykucam , bo tak pięknych zdjęć robić nie potrafię
Piwonia zapowiada się cudnie.
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florian
U nas za Bytowem na Kaszubach jest bardzo ostry klimat, jak jadę do S. przeważnie kilka stopni cieplej jest.
U Was na Śląsku na pewno też mniej srogo. Więc przedwiośnie wygląda inaczej i tu i tu. Ciepło odczuję wtedy, gdy pozbędę się części grubej okrywy tekstylnej
Miłki bardzo sympatyczne
To ja się cieszę, że kopalni pod ogrodem nie mamy, chyba, że jakieś tajne bunkry poniemieckie
U nas za Bytowem na Kaszubach jest bardzo ostry klimat, jak jadę do S. przeważnie kilka stopni cieplej jest.
U Was na Śląsku na pewno też mniej srogo. Więc przedwiośnie wygląda inaczej i tu i tu. Ciepło odczuję wtedy, gdy pozbędę się części grubej okrywy tekstylnej
Miłki bardzo sympatyczne
To ja się cieszę, że kopalni pod ogrodem nie mamy, chyba, że jakieś tajne bunkry poniemieckie
- Florian Silesia
Beatko, lubię robić zdjęcia makro więc często przykucam lub przyklękam nad kwiatkami. Czasem kilka prób, zanim wyjdzie dobre zdjęcie.
Tak, pomimo zmiennej pogody jest coraz cieplej, na co wskazuje progres w wegetacji roślin. Dziś w mojej przechowalni znalazłem ten śliczny wiosenny kwiatek, o którym zapomniałem:
Agnieszko, mieszkamy wiele setek km od siebie to i klimat troszkę inny. Stąd nie dziwne, że wegetacja jest zróżnicowana. A kopalnie pod nami? Nawet o tym nie myślę na co dzień. Nie ma czym się przejmować
Szafirki w pełnym rozkwicie:
Szafrany powoli kończą kwitnienie:
i ustępują miejsca kolejnym kwitnieniom:
Tak, pomimo zmiennej pogody jest coraz cieplej, na co wskazuje progres w wegetacji roślin. Dziś w mojej przechowalni znalazłem ten śliczny wiosenny kwiatek, o którym zapomniałem:
Agnieszko, mieszkamy wiele setek km od siebie to i klimat troszkę inny. Stąd nie dziwne, że wegetacja jest zróżnicowana. A kopalnie pod nami? Nawet o tym nie myślę na co dzień. Nie ma czym się przejmować
Szafirki w pełnym rozkwicie:
Szafrany powoli kończą kwitnienie:
i ustępują miejsca kolejnym kwitnieniom:
Florku u Ciebie już wiosna w pełni. Tutaj dopiero zaczynają sie kwitnienia. Piękne te szafirki - moje takie pewnie dopiero za 2 tygodnie będą.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
No niezłe okazy! Kolekcjonerskie! Właśnie chciałam napisać, ze nie kolekcjonuję jak Ty, ale bym strasznie skłamała Dalii mam ponad setkę, a kanny , hosty i róże też mam w wielu odmianach, więc takie trochę kolekcje Ale taki drobiazg! Cudowności!
No tak! Ja nie mam zooma, tylko stały i muszę patrzeć w wizjer więc i tak muszę się kłaść ;-)
No tak! Ja nie mam zooma, tylko stały i muszę patrzeć w wizjer więc i tak muszę się kłaść ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Florian Silesia
Kasiu, jeśli masz szafirka błękitnego, to też powinien być zaawansowany. Ale może masz inne gatunki, które podobnie jak i u mnie kwitną później.
Kokorycze kwitną przez cały sezon. Chyba żaden inny gatunek w tym im nie dorówna! Kokoryczowy spektakl rozpoczyna corydalis solida:
Miłko, zdecydowałem się kolekcjonować wybrane rośliny, gdy zdałem sobie sprawę, że nie mogę mieć wszystkiego w ogrodzie natomiast mam dobre warunki do uprawy konkretnych gatunków. Inna sprawa, że kolekcjonowanie - co by to nie było - po prostu wciąga
Tak po prawdzie - też zoomu rzadko używam, bo funkcja makro na to nie pozwala. Ale mimo to na ziemi nie muszę się kłaść, by robić fotki maluchom
Maluszek dziś uchwycony to kolejna kokorycz:
Inne kokorycze zakwitną później ale już teraz zdobią liśćmi:
Kokorycze kwitną przez cały sezon. Chyba żaden inny gatunek w tym im nie dorówna! Kokoryczowy spektakl rozpoczyna corydalis solida:
Miłko, zdecydowałem się kolekcjonować wybrane rośliny, gdy zdałem sobie sprawę, że nie mogę mieć wszystkiego w ogrodzie natomiast mam dobre warunki do uprawy konkretnych gatunków. Inna sprawa, że kolekcjonowanie - co by to nie było - po prostu wciąga
Tak po prawdzie - też zoomu rzadko używam, bo funkcja makro na to nie pozwala. Ale mimo to na ziemi nie muszę się kłaść, by robić fotki maluchom
Maluszek dziś uchwycony to kolejna kokorycz:
Inne kokorycze zakwitną później ale już teraz zdobią liśćmi:
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
U Ciebie znacznie cieplej, moje kokorycze dopiero powoli się ujawniają. A szafirki jeszcze śpią
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kolekcjonerstwo roślin naprawdę wciąga. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Florianie miło było cię poznać a ja właśnie wróciłam na kwitnienie mojej cudnej kokoryczy George Baker.Uwielbiam te maluszki szafrany kwitną w najlepsze. W tym roku dobrze przezimowała długoowockowa i zdobi rabatkę swoimi srebrnymi liśćmi.Tulipan Johann Straus również przywitał mnie swoim pierwszym kwiatem.Tak cieszą te wszystkie miniaturki.
- Florian Silesia
Małgosiu, nie zaprzeczę, jest troszkę cieplej i od piątku kwitną tulipany botaniczne:
Loki, zgadza się Zatem mojej minikolekcji tulipanowej c.d.:
Jadziu, mi też było miło U mnie tak samo - maluszki kwitną na całego! W zasadzie mogę powiedzieć - wiosna w pełni!
Szafrany zniszczył ubiegłotygodniowy deszcz i wiatr ale zakwitły teraz późniejsze odmiany, a w zasadzie siewki-krzyżówki:
Loki, zgadza się Zatem mojej minikolekcji tulipanowej c.d.:
Jadziu, mi też było miło U mnie tak samo - maluszki kwitną na całego! W zasadzie mogę powiedzieć - wiosna w pełni!
Szafrany zniszczył ubiegłotygodniowy deszcz i wiatr ale zakwitły teraz późniejsze odmiany, a w zasadzie siewki-krzyżówki:
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Florian u Ciebie chyba cieplejszy klimat bo u mnie tulipanki jeszcze nie kwitną.