Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus) cz.2
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus)
Ika2008 a nie obawiasz się , że one wyschną w tym tunelu.
Nie jestem fachowym ogrodnikiem ale na moje gdybanie one praktycznie zostaną pozbawione wilgoci z ziemi. Czy nie będą miały większego szoku termicznego , za dnia cieplej w nocy mroźno. Nie wiem jak u tych krzaczków wygląda, ale przekonałam się , że i w czasie zimy niektórym rośliną rosną korzenie choć wyglądają jak w spoczynku zimowym.
Nie jestem fachowym ogrodnikiem ale na moje gdybanie one praktycznie zostaną pozbawione wilgoci z ziemi. Czy nie będą miały większego szoku termicznego , za dnia cieplej w nocy mroźno. Nie wiem jak u tych krzaczków wygląda, ale przekonałam się , że i w czasie zimy niektórym rośliną rosną korzenie choć wyglądają jak w spoczynku zimowym.
Mieszkam w woj. łódzkim. Pewnie w okolicach Wrocławia masz cieplej.MartisM pisze: A gdzie dokładnie mieszkasz? Bo może klimat u Ciebie łagodniejszy
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powinno być cieplej, ale od kilku dni wieje przenikliwie mroźny północny wiatr. Stwierdziłam, że nie chce żeby marzły i jednak okryłam je agrowłókniną zimowąNinia pisze: Mieszkam w woj. łódzkim. Pewnie w okolicach Wrocławia masz cieplej.
Nie korzystamy z opcji "cytuj", pisząc bezpośrednio pod postem osoby do której się zwracamy.
bab...
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Kupiłam dzisiaj sadzonkę ketmii syryjskiej Marina (czy to będzie ta odmiana się okaże ) i nie bardzo wiem co dalej Do gruntu z nią to chyba za wcześnie ma małe zielone pączki. Do większej doniczki i na taras? Do doniczki i do nieogrzewanego tunelu a może poczekać w domu do kwietnia, maja...?
Doradźcie coś proszę. To moja pierwsza ketmia i nie chciałabym jej stracić
Doradźcie coś proszę. To moja pierwsza ketmia i nie chciałabym jej stracić
Pozdrawiam. Ania.
- Jolek
Wg mnie, w Twoim przypadku sadzonka nie jest zbyt zdrewniała i zaczyna puszczać liście, ja bym dała ją do widnego miejsca ale niezbyt ciepłego ani zbyt zimnego. Sugeruję się tym że, ketmia syryjska sama bardzo późno budzi się do życia w porównaniu z innymi krzewami.
Nie wiem czy dobrze widzę, ale na samym czubku jest ślad po świeżym cięciu, a ziemia w doniczce wygląda na luźną i świeżo wsypaną.To może oznaczać, że roślina została wykopana przed sprzedażą i włożona w doniczkę.Na wszelki wypadek trzeba uważać przy wyjmowaniu by nie rozpadła się bryła korzeniowa.Można przesadzić teraz w grunt i okryć na czas chłodów obciętą butelką po wodzie mineralnej z odkręconą zakrętką (by był dopływ powietrza), a można jeszcze przez pewien czas trzymać ją w tej doniczce, aż puści listki i lepiej ukorzeni.
- Jolek
Tak patrząc po gałązce to pierwsze co mi przyszło na myśl ,,czy to aby na pewno ketmia?".
Będę trzymać kciuki aby tak było
Będę trzymać kciuki aby tak było
Tak, to ketmia na 100%, ja poznaję po kształcie pączków liściowych.
Dzięki serdeczne za pomoc. Sadzonka ma zaledwie 10-12 cm, ale bryła korzeniowa ładnie przerośnięta, a miejsce cięcia zaschnięte. Chyba najlepiej będzie, jak połączę wasze rady tzn.w większą doniczkę pod klosz z butelki i w zaciszne miejsce na taras. W razie zagrożenia przymrozkami będzie można ją schować i właścicielka będzie spać spokojnie . Niestety, nie mam odpowiedniego pomieszczenia tak, że musimy się trochę pogimnastykować.
A czy to będzie ketmia i czy ta odmiana czas pokaże. Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc
A czy to będzie ketmia i czy ta odmiana czas pokaże. Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc
Pozdrawiam. Ania.
Mnie urzekły jej cudne niebieskofioletowe kwiaty a jeszcze jak szybko przyrasta to byłoby super . Mam wprawdzie nasiona niebieskiej ketmii ( z Akcji, Darczyńcom jeszcze raz serdeczne dzięki ), ale wiem, że z nasion niekoniecznie powtórzą cechy. Zresztą te kupione w markecie, też mogą okazać się zupełnie czymś innym . Nasiona i tak wysieje, ale trochę później, jak zwolnią się parapety,(. bo na razie za ozdobne robią papryki i pomidory )
i miłego dnia życzę Wszystkim. I oby ta wiosna wreszcie przyszła i zrobiło się cieplej
i miłego dnia życzę Wszystkim. I oby ta wiosna wreszcie przyszła i zrobiło się cieplej
Pozdrawiam. Ania.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pozdrawiam, Marta.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Mi się udało w jednym z marketów w ubiegłym roku kupić w super cenie, bo mieli jubileusz (10 zł za sadzonkę 1, 20 m tak mniej więcej) już kwitnące więc o tyle było dobrze, że wiedziałam jaką odmianę biorę na 100%. Nasionka z akcji też mam posiałam i czekam, pewnienie będzie tak łatwo i w sumie nie zależy mi aby były jak mateczniki bo dzięki temu z siewek można mieć coś innego ciekawego.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"