Przy Piaskowej - ogród Anny część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny część 4

Post »

Ależ wszystko już u Ciebie kwitnie!!! U mnie ledwie rozwinęły się krokusy i przebiśniegi. Ale przylaszczki masz cudne!
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu - Grandstand rzeczywiście przypomina Gipsy Lord :D

Natalio - dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej ;:108

KLEO - witam. Różnica w wegetacji jest znacząca w różnych częściach Polski. U mnie na Mazowszu wszystko później niż na terenach zachodnich lub południowych a u Ciebie jeszcze później ;:173 . Przylaszczki lubię bardzo i gdybym miała żyźniejszą glebę, pewnie rozrastałyby się w szybszym tempie. Ale i tak jestem szczęśliwa, że się sieją.

Następne przylaszczki rozwinęły pąki.

Obrazek Obrazek

Lazurowa siewka ma bardzo duże kwiaty.

Obrazek Obrazek

Rozpoczyna się czas kokoryczy. Mam nadzieję, że pogoda pozwoli im na to , aby bulwki nazbierały dużo pokarmu na rok następny, bo ostatnimi laty albo słońce i zbyt wysoka temperatura przypalały delikatne liście, albo silny przymrozek powodował ich zmarznięcie ;:145

Obrazek Obrazek

Spóźnialski rannik i pierwszy psiząb.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Aniu bardzo ładny ten psi ząb, ja mam tyko żółte , ale też mi się podobają , a przylaszczki piękne ;:3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale jest śliczna ta pierwsza przylaszczka ;:173
Ma takie słodkie różowe pręciki
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Inko - witaj w moim wątku. Dziękuję za miłe słowa. Ten podgatunek psizębu syberyjskiego jest niezawodny. Z roku na rok rozrasta się coraz bardziej i niezawodnie kwitnie ;:108

Małgosiu - mnie też zachwyca ta przylaszczka i jej różowe pręciki :D

Kończy się drugi z bardzo ciepłych i słonecznych dni . Zbyt ciepłych, jak na tę porę roku, moim zdaniem. Bardzo cierpiały drobiazgi wczesnowiosenne szczególnie kokorycze, których listki są tak bardzo delikatne. Kwitną siewki i odmianowe. Samosiejki opanowały już 3/4 powierzchni mojego ogrodu ale wcale mnie to nie martwi, bo wytwarzają całą masę bardzo zróżnicowanych krzyżówek. Zakwitła też odmiana mieszańcowa CHERRY LADY, która zachwyciła mnie swoim kolorem czerwonego wina.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też jestem zdania, że temperatury w granicach 20-stu stopni na przełomie marca i kwietnia to anomalia, która mnie nie cieszy. Szkoda tych wszystkich maleństw wczesnowiosennych...
Kokorycze też mi się rozsiewają, ale nie takie ładne. Przylaszczki masz cudowne.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu piękne przylaszczki i kokorycze mnie szczególnie podoba się ta biała z fioletowym zakończeniem cudna , cały czas szukam białych już dwa razy mi zginęły .
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Wczesnowiosenne ciepło, choć przyjemne i oczekiwane, rzeczywiście niesie sporo niebezpieczeństw dla roślin.
A najgorsze jest chyba to, że po jakimś czasie przychodzą przymrozki i niszczą mocno rozwinięte rośliny.
Miejmy nadzieję, że ta ,,przyjemność" nas w tym roku ominie.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Aniu ale różnorodność kokoryczek u ciebie ;:138
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo - łudziłam się, że nietypowe wiosenne ciepełko potrwa tylko dwa dni ale jeszcze pierwsze trzy dni bieżącego tygodnia były, jak na tę porę roku, upalne. Mogę powiedzieć, że kokorycze ledwo rozwinęły pąki a już przekwitły. Dobrze, że liście nie uległy poparzeniu i jeśli nie będzie silnych przymrozków, nawytwarzają zapasowego pokarmu na sezon następny. Wiesz- ja początkowo miałam tylko dziką Corydalis solida i dwie odmianowe : George Baker i Beth Evans. Z krzyżówek między tymi trzema wyhodowały mi się rozliczne barwy i odcienie, które mnie niesamowicie cieszą. Tylko te zasychające pod koniec wegetacji liście są koszmarne ;:145 ale muszę to jakoś przeżyć tak, jak widok żółknących liści krokusów , tulipanów czy innych wczesnowiosennych roślin cebulowych ;:173

Geniu - ja mam białą C. solida White Knight . Jest późniejsza nieco i nie ma tak dużych kwiatów ale nie sprawia żadnych kłopotów.

Madziu - zgadzam się z Tobą w zupełności. Właśnie niebo się zachmurzyło i przepowiadają ochłodzenie a ja już się martwię, że mogą wystąpić przymrozki. A u mnie magnolie w rozwinietych pąkach i to nie tylko gwiaździste ale i pośrednie ;:202

Beatko - no jest tych kokoryczy trochę ;:31
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto kilka dzisiejszych zdjęć

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

Aniu piękna wiosna u Ciebie ;:138 super kokorycze i ile kolorów:) u mnie też już siewki są i też w różnych kolorach co mnie niezmiernie cieszy ;:108
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu - Moje sasanki jeszcze w pączkach. Te z nasion od ciebie - to już ładne okazałe kępki. Niestety nie wszystkie przeżyły, ale w tym roku mam w planie pozbierać nasiona i znowu coś wysiać :D
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Aniu ile latek liczy Twoja przylaszczka Merlin? Kupiłam ją w zeszłym roku i kwitła1 kwiatuszkiem. Szybko przekwitła i nie nacieszyłam się ją długo. Może w przyszłym roku się powiększy.
Piękne kwitnienia masz .Moja patens jeszcze nie kwitnie i jestem ciekawa jaka będzie,bo to nabytek jesienny. :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - nie dziwię się, że kokorycze i ich siewki Cię cieszą ;:31 Ja co roku wypatruję nowych odcieni wśród siewek;:65 . Szkoda, że akurat, gdy zaczęły kwitnąć, przyszło to nadmierne ciepełko. Ale bywało jeszcze gorzej, gdy wiosenny upał spalił mi pewnej wiosny nie tylko kwiaty ale też liście.

Mario - sasanki dopiero zaczynają kwitnąć. Ja też straciłam sporo starszych okazów ubiegłej wilgotnej i dość ciepłej zimy. Mimo , że gleba w moim ogrodzie jest bardzo przepuszczalna, nie wytrzymały ;:145 . Muszę zaopatrzyć się w nowe nasiona i znowu wyhodować nowe sadzonki; może zresztą rozsieją się te, które mam ;:224

Alu - tę przylaszczkę mam już trzeci rok. Podejrzewam, że sadzonki pochodzą z in vitro, bo ja kupowałam dwie i jedna ledwo zipie a druga ma się świetnie. Gdy mi je przysłano ( kupowałam dla siebie i kilku przyjaciół, więc sadzonek było chyba z osiem),pod względem kondycji były takie same; wszystkie z dwoma-trzema pąkami kwiatowymi i jednakowej wielkości. Mam nadzieję, że i druga moja sadzonka się w końcu "wyweźmie" ;:108 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”