CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 mar 2017, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Czy Titanopsis calcarea da rade na zachodnim oknie?
Mój grubosz zachorował pojawiły mu się czarne kropki na liściach niestety nie da się ich zmyć próbowałem mokrym patyczkiem higienicznym mocniej ale nie schodzi ta kropka. Daty ostatnich 5 podlewań 27.03 14.03 25.02 10.02 26.01 bez nawożenia woda deszczowa przegotowana.
Wydaje mi się, że to nic groźnego, czasem pojawiają się takie zmiany fizjologiczne na sukulentach wiosną. Jeżeli roślina wygląda na zdrową, to pozostaje tylko obserwacja. U mnie takie zmiany pojawiają się czasem na Crassuli i Epifilum, ale nic z roślinami złego się nie dzieje, a zimą zwykle te plamki znikają.
P.s. Wody deszczowej nie trzeba gotować.
P.s. Wody deszczowej nie trzeba gotować.
Pozdrawiam:)
Dzięki, bo już się bałem że coś poważnego dopadło mojego grubosza
- chromodiopsyd
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 kwie 2017, o 12:50
Na ratunek sukulentowi!
Otóż sprawa wygląda tak, że jakiś rok temu na targach rolnych bardzo spodobała mi się pewna duża roślinka. Była dość droga, więc kupiłam taką samą, ale małą i postanowiłam sama sobie wyhodować duży okaz.
Liście opadają, przy lekkim dotknięciu od razu się odrywają... Każdą gałązkę musiałabym podeprzeć bo są takie wiotkie i osłabione...
Co robić? Jak uprawiać? Jak często podlewać?
Dodam, że inne moje kaktusiki rosną jak głupie a specjalnie nic przy nich nie robie. Może ta odmiana potrzebuje szczególnego traktowania? Bardzo proszę o rady!
Z góry dziękuję.
http://img06.deviantart.net/428d/i/2017 ... b5axme.jpg
Zmoderowano, max rozmiar zdjęcia to 500px/mod.
Liście opadają, przy lekkim dotknięciu od razu się odrywają... Każdą gałązkę musiałabym podeprzeć bo są takie wiotkie i osłabione...
Co robić? Jak uprawiać? Jak często podlewać?
Dodam, że inne moje kaktusiki rosną jak głupie a specjalnie nic przy nich nie robie. Może ta odmiana potrzebuje szczególnego traktowania? Bardzo proszę o rady!
Z góry dziękuję.
http://img06.deviantart.net/428d/i/2017 ... b5axme.jpg
Zmoderowano, max rozmiar zdjęcia to 500px/mod.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Sama stwierdziłaś że inne KAKTUSIKI rosną u Ciebie jak głupie, jeśli traktujesz tę roślinę jak kaktusa to nie będzie jej dobrze. Chyba że inne roślinki są podobnego typu - to nie jest kaktus a sukulent. Na sukulentach się nie znam, ale jak na moje ma nieodpowiednie podłoże - przez to może mieć zbyt sucho lub zbyt mokro, w zależności od tego jak często podlewasz. Na jakim stanowisku trzymasz roślinkę ? Nie brakuje jej słońca?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
To jest Aeonium variegata, potrzebuje słońca przez cały rok, podlewania jak przeschnie podłoże oraz posadzenia w przepuszczalne podłoże (mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:1.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Wcinają go przędziorki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- chromodiopsyd
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 kwie 2017, o 12:50
Pytałam rok temu pani, która je sprzedawała jakiej gleby używa. Powiedziała coś w stylu "może i zabrzmi to banalnie, ale torf uniwersalny sprawdza się równie dobrze, jak specjalistyczne mieszanki". Tak, zdziwiło mnie to, ale że jej rośliny wyglądały na naprawdę zdrowe. I mówiła właśnie coś o tym, że jak przyzwyczai się roślinę do jakiegoś podłoża, później zmieni się na inne to zmarnieje.jandom1 pisze:Sama stwierdziłaś że inne KAKTUSIKI rosną u Ciebie jak głupie, jeśli traktujesz tę roślinę jak kaktusa to nie będzie jej dobrze. Chyba że inne roślinki są podobnego typu - to nie jest kaktus a sukulent. Na sukulentach się nie znam, ale jak na moje ma nieodpowiednie podłoże - przez to może mieć zbyt sucho lub zbyt mokro, w zależności od tego jak często podlewasz. Na jakim stanowisku trzymasz roślinkę ? Nie brakuje jej słońca?
Właśnie tak podlewam. Zimą ciężko o słońce, może odżyje z wiosnąnorbert76 pisze:To jest Aeonium variegata, potrzebuje słońca przez cały rok, podlewania jak przeschnie podłoże oraz posadzenia w przepuszczalne podłoże (mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:1.
A co do podlewania wspominała coś o włożeniu doniczki do wody raz-dwa w miesiącu na jeden dzień. Robiłam tak na początku ale widocznie nie mam warunków w domu do takiego systemu podlewania bo po tygodniu podłoże było jak wiór, a roślinka oklapnięta z braku wody.
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Tomku, a czy kaktus staje się miękki jak obgryzą go przędziorki ? Bo taki właśnie był mój typ, tyle że to że jest miękki strasznie zbiło mnie z tropu.
chromodiopsyd torf jest złym podłożem ze względu na swoje właściwości. Oczywiście kaktusy są w stanie nim rosnąć, tak przecież trzymają je w kwiaciarniach , ale to jest wszystko do pewnego momentu.
chromodiopsyd torf jest złym podłożem ze względu na swoje właściwości. Oczywiście kaktusy są w stanie nim rosnąć, tak przecież trzymają je w kwiaciarniach , ale to jest wszystko do pewnego momentu.
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za szybką diagnozęblabla pisze:Wcinają go przędziorki.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Tort nie nadaje się do uprawy ani kaktusów, ani sukulentów.... Czyli mamy pierwszy błąd. Osoby, które handlują na jakiś bazarkach zwykle nie mają wiedzy o uprawie roślin. Lepiej skorzystać z forum.chromodiopsyd pisze:
Pytałam rok temu pani, która je sprzedawała jakiej gleby używa. Powiedziała coś w stylu "może i zabrzmi to banalnie, ale torf uniwersalny sprawdza się równie dobrze, jak specjalistyczne mieszanki". Tak, zdziwiło mnie to, ale że jej rośliny wyglądały na naprawdę zdrowe. I mówiła właśnie coś o tym, że jak przyzwyczai się roślinę do jakiegoś podłoża, później zmieni się na inne to zmarnieje.
Nie! Co za bzdury, nie ma w zupełności takiej potrzeby żeby moczyć cały dzień, to pierwszy krok do gnicia korzeni. Można moczyć, a nawet się powinno żeby bryła korzeniowa dobrze namokła, ale wystarczy kilkanaście minut.Właśnie tak podlewam. Zimą ciężko o słońce, może odżyje z wiosną
A co do podlewania wspominała coś o włożeniu doniczki do wody raz-dwa w miesiącu na jeden dzień. Robiłam tak na początku ale widocznie nie mam warunków w domu do takiego systemu podlewania bo po tygodniu podłoże było jak wiór, a roślinka oklapnięta z braku wody.
Przesadź do nowej mieszanki, takiej jak podałem wcześniej sprawdź stan korzeni. Na dno doniczki daj warstwę keramzytu, po przesadzeniu nie podlewaj przez około tydzień.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta