Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.3
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.3
Dzisiaj wyniosłem sałatę do tunelu. Część odmian będę musiał dosiać, strasznie wyciągnięta.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posadzona wczoraj sałata ma się całkiem dobrze, mimo upału w tunelu w ciągu dnia.
Wysiałam jeszcze lodową i dębolistną.
Wysiałam jeszcze lodową i dębolistną.
Pozdrawiam, Marta.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Irenka ja siałam czerwone jakiś tydzień temu. Skiełkowały po dobie. Te same nasiona siała m rok wczesniej. Tez było ok.
Wiem, że jest osobny temat poświęcony ślimakom, ale czy ktoś z was stosował osłonki z miedzi?
-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sałata została wczoraj wysadzona na miejsce docelowe,mam nadzieję że będzie ładnie rosła.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Paula, dzięki
Wysiałam wczoraj Redin i Lollo Rossa, jak nie wyjdą, to już nie bawię się w rozsady, tylko sieję bezpośrednio do gruntu.
Pozdrawiam Irena
Wysiałam wczoraj Redin i Lollo Rossa, jak nie wyjdą, to już nie bawię się w rozsady, tylko sieję bezpośrednio do gruntu.
Pozdrawiam Irena
Widziałem fajny sposób na szybko rozsadę sałaty szczególnie teraz jak wielodoniczki raczej są puste. Po prostu siejemy po 1-2 nasionka to przegródki. Jak większość wzejdzie na dwór. Przesadzenie później to chwila.
Ja w zeszłym tygodniu po przeczytaniu informacji na forum postanowiłam moje małe sałatki wystawiać w ciągu dnia na parapet. Od tego czasu sałata w ogóle nie rośnie a wręcz bardzo słabnie niektóre na pewno będę musiała wyrzucić... w międzyczasie do palet wysiałam kolejne sałatki, na razie nie przebiły się przez ziemie. Czy możecie mi doradzić jak postąpić z młodymi siewkami? kiedy je wystawiać na parapet i na jak długo?? czy pogoda ma znaczenie - wystawiać tylko w słoneczny dzień czy pochmurny zimniejszy też?
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Wystawić od razu po skiełkowaniu na całą dobę: do tunelu, mini szklarenki lub zabezpieczyć folią. Do domu wnosić w razie mrozów. Jak na zewnątrz jest zimno to sałata rośnie wolno, ale to nie szkodzi. Za to rozsada będzie krępa. W domu wyciągnie się na bank.
Pozdrawiam
Bea
Bea
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Moja też prawie nie rośnie, słonecznych dni było jak na lekarstwo. Od jutra pogoda ma się poprawić, na weekend wyjeżdżam, we wtorek mam nadzieję wsadzić je an grządkę, jakie by nie były. Mają po jednym listku właściwym.
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Witajcie,
parę tygodni temu wysiałam nasiona sałaty kruchej Królowa Lata. Niestety brakło mi miejsca w domu, więc przeprowadziłam ją do nieogrzewanego tunelu foliowego, część wprost do gruntu, a kilka zostawiłam w multiplacie. Miała wykształcone jedynie liścienie. Kilka sztuk nie przyjęło się, ale od kilku dni zauważam pierwsze liście właściwe Cieszę się, że coś z tego wychodzi, ponieważ to pierwsza moja przygoda w wysiewem sałaty
parę tygodni temu wysiałam nasiona sałaty kruchej Królowa Lata. Niestety brakło mi miejsca w domu, więc przeprowadziłam ją do nieogrzewanego tunelu foliowego, część wprost do gruntu, a kilka zostawiłam w multiplacie. Miała wykształcone jedynie liścienie. Kilka sztuk nie przyjęło się, ale od kilku dni zauważam pierwsze liście właściwe Cieszę się, że coś z tego wychodzi, ponieważ to pierwsza moja przygoda w wysiewem sałaty
Wialokrotnie próbowałam siać sałatę bezpośrednio do gruntu, w tym roku po raz pierwszy zrobiłam rozsadę, już na balkonie mam nadzieję, że mi się odwdzięczy
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.