Winorośle i winogrona cz. 6
Re: Winorośle i winogrona cz. 6
Też się zastanawiam czy rozgarniać kopczyki. Niby w dzień się bardzo nagrzewa ale w nocy są przymrozki.
Przymrozek nocą jest na zewnątrz kopczyka, a w kopczyku cieplej, pączki "wystartują". Ryzyko jest w obu przypadkach. Szparagi są delikatne i może je zniszczyć po odkryciu zimno i silne słońce. Bezpieczniej będzie przykryć małą sadzonkę na noc włókniną gdy zapowiada się przymrozek .
Ja jeszcze swoich nie rozgarnuję. Pogoda robi się już co raz przyjemniejsza, ale wole jeszcze chwilkę poczekać
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja rozkopałem kopczyki i teraz się boję czy nie za wcześnie.
Pozdrawiam. Jacek
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
toldi pisze:A ja rozkopałem kopczyki i teraz się boję czy nie za wcześnie.
Przymrozków zagrażających pąkom z kwiatostanami już nie będzie więc nie ma się czego bać. Ja odkryłem wszystkie krzewy które kopczykowałem jakieś 3 tyg temu
To zalezy - u mnie jeszcze 2 dni temu były w nocy przymrozki do -3 a w dzień +12.
Słyszałem, że niektórzy czekają do połowy maja - ale to bardzo opóźnienie jest dla krzewów - z drugiej strony jak odkryć teraz to jeszcze przez półtora miesiąca trzeba okrywać w razie przymrozków.
Jak robicie u siebie?
Słyszałem, że niektórzy czekają do połowy maja - ale to bardzo opóźnienie jest dla krzewów - z drugiej strony jak odkryć teraz to jeszcze przez półtora miesiąca trzeba okrywać w razie przymrozków.
Jak robicie u siebie?
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Ja oglądam prognozę i liczę, że się udaMarSz pisze:
Jak robicie u siebie?
Pozdrawiam. Jacek
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
... i to jest bardzo dobra wiadomość . Szkoda tylko, że bardzo mało prawdopodobna. Okrycie ziemią chroni tylko przed wczesnymi przymrozkami i tylko nieco opóźnia start. Przy takiej pogodzie jak jest teraz trzeba szybko odkrywać, jak nie chcemy mieć rachitycznych szparagów z ziemi. Po starcie pąków pozostaje już tylko metody fizycznej ochrony przed przymrozkami. Jak tego nie zastosujemy to możemy liczyć tylko na owoce z tych odmian, które zawiązuja kwiatostany na latoroslach z pąków zapasowych, a nie ma ich zbyt wiele.weglowy pisze: Przymrozków zagrażających pąkom z kwiatostanami już nie będzie więc nie ma się czego bać. Ja odkryłem wszystkie krzewy które kopczykowałem jakieś 3 tyg temu
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Noo też to stwierdziłem, zbyt piękna pogoda...
Jutro odkrywam i rozgarnuje kopce ;)
Jutro odkrywam i rozgarnuje kopce ;)
Chciałabym dosadzić sobie ze 2 odmiany winogron. Które byście wybrali z poniższych (są u mnie na szkółce):
1. Alwood
2. Agat Doński
3. Schuyler
4. Kodrianka
5. Canadice
6. Palatina
7. Muskat Letnij
8. New York Muscat
9. Einset Seedless
10. Ajwaz
11. Iza Zaliwska
12. Seneka
13. Irsai Olivier.
Zależy mi na smacznych do jedzenia, win nie produkuję. I bez okrywania najlepiej, choć jeżeli smak wybitny to mogłabym już się poświęcić. Które lepsze z tych dwóch - Einset seedless czy canadice ? I które najsmaczniejsze i najlepsze z listy ?
1. Alwood
2. Agat Doński
3. Schuyler
4. Kodrianka
5. Canadice
6. Palatina
7. Muskat Letnij
8. New York Muscat
9. Einset Seedless
10. Ajwaz
11. Iza Zaliwska
12. Seneka
13. Irsai Olivier.
Zależy mi na smacznych do jedzenia, win nie produkuję. I bez okrywania najlepiej, choć jeżeli smak wybitny to mogłabym już się poświęcić. Które lepsze z tych dwóch - Einset seedless czy canadice ? I które najsmaczniejsze i najlepsze z listy ?
-
- 100p
- Od: 26 cze 2015, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kapitanie, a sadzonki posadzone jesienią też już rozkopać? Mam odmiany Nero i Supaga.
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Akacjowa, mam Kodriankę, Izę i Ajwaza. Tą pierwszą mogę polecić, Iza jakaś taka byle jaka, a z Ajwazem zawsze coś się dzieje....
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Tak już czas.edek86 pisze:Kapitanie, a sadzonki posadzone jesienią też już rozkopać? Mam odmiany Nero i Supaga.
Piotr