Jagoda kamczacka cz. 3
- buum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
ahten
Ja swojej jagody nie przycinam a jedynie wycinam brzydkie gałązki lub te co mi przeszkadzają
Tomala3d
Dzięki Poczytałem parę wskazówek tutaj na forum i jest efekt
Ja swojej jagody nie przycinam a jedynie wycinam brzydkie gałązki lub te co mi przeszkadzają
Tomala3d
Dzięki Poczytałem parę wskazówek tutaj na forum i jest efekt
a ile czasu juz rosna Twoje jagody?
- buum
- Kontakt:
U mnie dwa lata. Ale wcześniej u wujasa. On nie miał miejsca i wykopałem sobie. Już parę lat ma ten krzaczek ile dokładnie .... nie wiem.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Za kilka dni mają być przymrozki w granicach -3, stopnie w nocy.
Jeśli ktoś ma kilka krzaczków , można by przykryć, żaden problem
Jednak czy ma to sens?Taki przymrozek może zniszczyć nowe przyrosty
oraz zawiązki owoców?
Jeśli ktoś ma kilka krzaczków , można by przykryć, żaden problem
Jednak czy ma to sens?Taki przymrozek może zniszczyć nowe przyrosty
oraz zawiązki owoców?
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
Darko spokojnie, kwiaty jagody kamczackiej spokojnie wytrzymują -6 stopni, a myślę że one są najdelikatniejsze.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z wikipedii:
"Wymagania: roślina wytrzymuje mrozy do ?45 stopni Celsjusza, a kwiaty do ?8 stopni. Stanowisko powinno być słoneczne, ziemia żyzna, wzbogacona obornikiem.
Sposób uprawy: wskazane jest (ze względu na zapylanie krzyżowe) sadzić blisko siebie dwa krzaki jagody kamczackiej w odległości 1 metr, najlepiej różnych odmian. Jeden krzak też zaowocuje, ale słabiej. Krzewów nie przycina się, na starszych okazach można usuwać stare pędy"
"Wymagania: roślina wytrzymuje mrozy do ?45 stopni Celsjusza, a kwiaty do ?8 stopni. Stanowisko powinno być słoneczne, ziemia żyzna, wzbogacona obornikiem.
Sposób uprawy: wskazane jest (ze względu na zapylanie krzyżowe) sadzić blisko siebie dwa krzaki jagody kamczackiej w odległości 1 metr, najlepiej różnych odmian. Jeden krzak też zaowocuje, ale słabiej. Krzewów nie przycina się, na starszych okazach można usuwać stare pędy"
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czym nawozicie jagody? Mogę użyć nawozu do borówki amerykańskiej?
Pozdrawiam Krzysiek
- buum
- Kontakt:
Jagoda nie boi się przymrozków więc spokojnie. Chyba że przywaliło by przy gruncie z -15st .... Bo wiadomo że roślina kwitnie itd.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Lepszy będzie jakiś nawóz naturalny bo jagoda kamczacka nie bardzo lubi nawozy sztuczne. Ja nawoziłem gnojówką od krów(krowy karmione sianem, śrutą ze zboża i innymi naturalnymi produktami). Litr przefermentowanej przez 2 tygodnie gnojówki rozrabiam z 10l wody i tym podlewam 8-10 krzewów. Jak są bardzo młode krzewy to można nawet więcej. Do tego trochę kompostu pod krzewy.solaris37 pisze:Czym nawozicie jagody? Mogę użyć nawozu do borówki amerykańskiej?
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Krowiej gnojówki niestety nie mam, a może być Humus Active. Ponoć Humusu Active efektywnie zastępuje obornik. A jakby tak podlać?
A w ogóle są jakieś nawozy w sprzedaży dla jagody kamczackiej?
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Na ulotkach dołączonych do sadzonek jagody kamczackiej często pisze żeby przy sadzeniu jk dać pod nią 10-15kg obornika i później co 2-3 lata obłożyć obornikiem. Różne nawozy naturalne z obornikiem włącznie można kupić w ogrodniczych i w marketach budowlanych.solaris37 pisze:Krowiej gnojówki niestety nie mam, a może być Humus Active. Ponoć Humusu Active efektywnie zastępuje obornik. A jakby tak podlać?
- buum
- Kontakt:
Ja pod swoją jagodę sypię skoszoną trawę a na wiosnę dodatkowo kompost. I podlewam . Jak nie pada lub bardzo mało to co 2-3 dni daję po jednym wiadrze 10l wody.
Może się przyda http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p5207852Tomala3d pisze:Na ulotkach dołączonych do sadzonek jagody kamczackiej często pisze żeby przy sadzeniu jk dać pod nią 10-15kg obornika i później co 2-3 lata obłożyć obornikiem.