Drzewa owocowe - choroby, porady
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Drzewa owocowe - choroby, porady
Ernest, dzięki za pomoc. To był oprysk ochronny - jabłonka, czereśnia i wiśnia. Dwuletnie drzewka tzn. sadzone wiosną zeszłego roku . Najgorzej z jabłonią Złota Reneta, marnie w zeszłym roku rosła, niektóre pąki zasychały. Będę ją obserwować czy to nie jest jakaś choroba.
Przy okazji popryskałam róże, które złapała pod koniec sezonu czarna plamistość.
Przy okazji popryskałam róże, które złapała pod koniec sezonu czarna plamistość.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mogę poradzić to, co przeważnie w takich sytuacjach - zwiększenie udziału nawożenia kosztem oprysków.
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Generalnie prawie nie używam chemii w ogrodzie, więc ta rada bardzo mi odpowiada. Nie będę zatem powtarzać oprysku. Można takie młode drzewka nakarmić granulowanym obornikiem? Mam też własny kompost ale jeszcze nie całkiem rozłożony.
To moje pierwsze drzewka owocowe, w ogóle nie znam się na ich uprawie...
To moje pierwsze drzewka owocowe, w ogóle nie znam się na ich uprawie...
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Pewnie, że można obornikiem. Granulowany jest nawet bezpieczniejszy niż przekompostowany. Tylko nie przesadź - duża garść pod drzewko.
Mnie to wygląda na działalność nornika, zająca lub innego szkodnika.
- Sabina1
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2017, o 11:24
Nie wydaje mi się, zwierzęta musiałyby mieć baaaaaardzo długie nogi. Podobne rany są na dosyć wysokich gałęziach.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
To jest rak bakteryjny. Są 2 opcje obciąć poniżej wydzieliny, druga to wyczyścić i zamalować Funabenem. A w czasie opadania liści i wiosny pryskać miedzianem.
Miesiąc temu popryskałam drzewka owocowe Syllitem.Pomiędzy nimi rosną kępy rabarbaru i trochę oprysku spadło na liście.Od razu polałam wodą z polewaczki ale boję się ,że to znale mogły pobrać korzenie rabarbaru...Czy można już po miesiącu ten rabarbar wykorzystać np do ciasta??
Pozdrawiam Ewa
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To wygląda na zgorzel kory. Źle to wygląda. Tam poniżej masz z tego co widzę zdrową gałąź, ja bym obciął to wszystko, co chore i zaczął prowadzić nowy przewodnik, jeśli to wartościowa odmiana, na której Ci zależy. Oczywiście funaben na rany i opryski grzybowe na resztę.