W.o. Psach cz.10

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W.o. Psach cz.10

Post »

Moje ochroniarze
Obrazek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Ginka pisze:Sezon kleszczowy w pełni rozpoczęty, moja wczoraj dostała obrożę :| przedwczoraj jeden między łopatkami, wczoraj 3 wyciągnięte z okolic brzucha i jeden zmaltretowany bo ją swędział, to głównie polne bo do lasu jeszcze nie chodzimy.

U nas też wysyp kleszczy, na obroże się nie zdecydowałam jednak - szczeniaki może i pokaźnych rozmiarów ale nadal wariujące i obawiałam się że mogą je sobie zdjąć i po prostu zjeść.
Zamówiłam polecony przez koleżankę spot -on (Vectra 3d) , ponoć jedyny na rynku,który oprócz zapobiegania wkłuciu ma jeszcze właściwości odstraszające. Od poniedziałku będziemy testować :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj wyciągnęłam 4 nowo wbite gadziny łąkowe...w zeszłym roku ich nie było :? , musiała dostać krople bo widać obroża mało skutkuje, obejrzę ją dzisiaj i zobaczę czy coś nowego znajdę (mało biega po krzakach, praktycznie wcale, to wszystko z łąk i miedz ;:14 , ale bym się cieszyła jakby straż pożarna zrobiła akcję kontrolowanych wypalań suchych łąk...przecież one się tam mnożą na potęgę żerując na zającach i sarnach, a tak to tylko jeżdżą gasić).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam , musieliśmy zrobić sterylizacje suczce w typie owczarka wiek ok. półtora roku , po 2-3 dniach wróciła w miarę do zdrowia ma kołnierz .
Po 6-7 dniach praktycznie wróciła do siebie i tu pytanie jak długo zrasta się taka rana po operacyjna ?
Dodam że na czas pooperacyjny przebywa w domu .
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do momentu zdjęcia szwów teoretycznie powinno być już wszystko zrośnięte, bo szwy zawsze są i trzeba iść je ściągać :roll:
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A no właśnie :roll: :roll: , szwy mają się wchłonąć .
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zewnętrzne? moja jakoś miała zwykłe, tak ze 3 tygodnie i powinno być zagojone (wewnętrzne goją się wolniej od zewnętrznych).
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Dziś moja Korda została wysterylizowana.Za dwa dni kontrola a a za 10 dni zdjęcie szwów.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już czuję że ten rok będzie tragiczny co do kleszczy, muszę kupić jakieś inne krople może bardziej pomogą, mimo kropli i obroży cały czas znajduję jakieś wbite, dzisiaj jedną bańkę na uchu od środka (skubany jakoś ominął moje palce mimo że codziennie sprawdzam :shock: ), a niedawno kolejny spod obroży, za 6 dni na szczepienie aby się nie zaraziła wścieklizną od ludzi :roll: :lol: .
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Niestety kleszcze chyba mutują coraz bardziej i uodparniają się powoli na standardowe środki.
Póki co testujemy te nowe krople z innym składnikiem aktywnym niż fipronil - na razie żadnego kleszcza (przez 6 dni) mimo codziennych spacerów po łące i lesie.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A gdzie to zamawiałaś? bo przeleciałam na szybko i nie widzę nawet cen.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Tylko u weterynarza, u nas nawet na miejscu tego nie mieli w żadnej przychodni tylko zamawiali mi z hurtowni.
Cena za 1 pipetę (miesiąc na kleszcze, 3 miesiące na pchły - jak większość spot on) do 40kg 32zł, powyżej 40kg 35zł. Cena pewnie może się różnić w zależności od weta,ale to jest taka średnia.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dinotefuran 256mg/ Pypiroksyfen 22,7mg/ Permetryna 1865mg , a sabunol który używałam/używam składa się z imidakloprydu, permetryny i piryproksyfenu (8%,25%,2%), także różnią się jedynie pierwszym składnikiem który jest przewodni w vectrze.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

O widzisz, a jak cenowo sabunol? Może to jest ten 'odstraszający' składnik.

Rozmawiałam dłuższy czas z różnymi osobami posiadającymi molosy w różnych rejonach Polski i głównie Vectrę mi polecano, o Sabunolu pisali mi właśnie,że może i kleszcze się nie wbijają ale za to sporo ich jest przynoszone na psach...
Poza tym mam psy - szczeniaki , 6 i 8 miesięcy, a Vectra jest przebadana nawet na 8 tygodniowych szczeniętach więc głównie też o to mi chodziło,żeby był to bezpieczny środek dla rosnących psów.

Zobaczymy, nie upieram się przy swoim bo różne psy,różnie reagują i kleszcze też są specyficzne. Na razie testujemy, ale nie wykluczam,że jeżeli po jakimś czasie od zakropienia kleszcze znowu się pojawią to będziemy szukać czegoś innego.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie to jest to, że kleszcze się uodparniają i każdy reaguje inaczej, to samo z psem (u niektórego działa u innego nie, mimo że są w tym samym rejonie), podobnie z alergiami...moja alergiczka i niekoniecznie dobrze reaguje na któryś ze składników (także muszę spróbować podać jej inny spot-on), co do ceny to jest ten powiedziałabym z tańszych preparatów (+/-25zł za 6ml, przez internet taniej).
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”