Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania cz.2
Taki standardowy różowy amarylliss beladonna. Na zdjęciu był wlasciwy amaryllis beladonna. W kapersie zwartnica...
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
onectica jesteś pewna, że to 'Aphrodite'? Znaczy nie mam tej odmiany ale ja ją kojarzę jako taką jasną, różową. Oczywiście mogę się mylić
Mszyca ma w nosie zwartnice. Chyba za twarde liście. Wełnowiec tak ale mszyca ani razu u mnie sie nie pojawila choc występowała na innych roślinach na balkonie.
grafi26, do 'Red Lion' mam sentyment bo to była moja pierwsza, zakupiona odmiana. Co roku obficie kwitnie, teraz rozwija się u mnie 2 pęd tej odmiany fajna, niezawodna odmiana, kwitnie u mnie co roku, powtarza kwitnienie późnym latem, z chęcią krzyżuje się z innymi odmianami.
Mszyca ma w nosie zwartnice. Chyba za twarde liście. Wełnowiec tak ale mszyca ani razu u mnie sie nie pojawila choc występowała na innych roślinach na balkonie.
grafi26, do 'Red Lion' mam sentyment bo to była moja pierwsza, zakupiona odmiana. Co roku obficie kwitnie, teraz rozwija się u mnie 2 pęd tej odmiany fajna, niezawodna odmiana, kwitnie u mnie co roku, powtarza kwitnienie późnym latem, z chęcią krzyżuje się z innymi odmianami.
- onectica
No właśnie, czyli jednak...sauromatum pisze:onectica jesteś pewna, że to 'Aphrodite'?
Kupiłam ją jako tą konkretną odmianę, a jak zakwitła, to mi sie mało różowa wydała, za bardzo malinowa jakby, pierwsze, co mi przyszło do głowy, to myśl czy to aby na pewno to. Tylko, że ja się na tym nie znam na tyle, żeby zadecydować samodzielnie, więc jak ktoś ma jakieś sugestie, to proszę o podpowiedzi.
Niemniej jednak kwiat jest naprawdę piękny i nawet, jeśli to pomyłka, to tym razem jestem bardzo zadowolona
(w przeciwieństwie, do Nymph, którą w zeszłym roku też dostałam omyłkowo, notabene zamiast afrodyty właśnie, ale serca mi nie skradła ani-ani i robi u mnie za taką niechcianą pasierbicę)
Może trzeba kupić jeszcze jedną cebulę Aphrodite, tak żeby mieć materiał porównawczy
Swoją drogą Red lion też jest na mojej liście do zanabycia
Z tego, co się orientuję, to one różne są. Tutaj np. kwiat jest bardzo podobny do Twojego https://garden.org/ideas/view/dave/2197 ... Amaryllis/ , trochę bardziej zmierzwiony, ale Twój, jak się trochę zestarzeje , to pewnie też taki będzie.
- onectica
No fakt, muszę go od tyłu jeszcze obejrzeć
Tu też znalazłam coś podobnego: Flaming peacock.
http://www.emaryllis.com/photo-library/ ... amaryllis/
Tu też znalazłam coś podobnego: Flaming peacock.
http://www.emaryllis.com/photo-library/ ... amaryllis/
Podobny . Aphrodite powinna być b. duża, chyba, że to pomyłka http://www.amarylis.estranky.cz/clanky/ ... rum_8.html
- onectica
Fajna stronka, dzięki. Z tego,co wyczytałam Aphrodite powinna mieć kropki - na mojej nie widać.
Kwiatka nie mierzyłam, zmierzę.
Kwiatka nie mierzyłam, zmierzę.
- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
onetica, to jest Exotic Peacock.
Pozdrawiam
Ela
Ela
- onectica
A po czym to poznałaś? Bo ja sie przyglądałam i wymyśliłam, że mój nie ma tych białych środkowych pasów tak daleko sięgających. Dlatego myślałam, że to flaming.
Ale wynika z tego, że na pewno peacock więc już w połowie zidentyfikowany. Dodatkowo wykluczona została Afrodyta, więc w zasadzie w 2/3
W każdym razie - zostaje u mnie na 100% a trzeba zakupić kolejną cebulę, która będzie dawać nadzieję na Aphrodite
Ale wynika z tego, że na pewno peacock więc już w połowie zidentyfikowany. Dodatkowo wykluczona została Afrodyta, więc w zasadzie w 2/3
W każdym razie - zostaje u mnie na 100% a trzeba zakupić kolejną cebulę, która będzie dawać nadzieję na Aphrodite
I mnie się wydaje, że Twój to bardziej flaming. Mój exotic wygląda zupełnie inaczej, niż Twój. Najważniejsze, że można dalej próbować i szukać Afrodyty .
- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
W zasadzie pewności nie mam, może to być i Flaming.
W tym sezonie także zakupiłam 2 Aphrodite - jedna okazała się być właśnie Exotic Peacockiem, a druga Nymph.
W tym sezonie także zakupiłam 2 Aphrodite - jedna okazała się być właśnie Exotic Peacockiem, a druga Nymph.
Pozdrawiam
Ela
Ela