Moja działka 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka 7

Post »

Marysiu - delosperma stopowiec himalajski rośnie u mnie od kilku lat i dopiero w tym roku po raz pierwszy zakwitnie. Natomiast stopowiec tarczowaty pokazuje kwiaty co roku.

Małgosiu - clem3 bardzo dziękuję za te cudności. Czy twój krokus 'Orange Monarch' jeszcze ma kwiatki, bo mój nie poddaje się i ciągle otwiera nowe pąki.

Kwietniowe pierwiosnki

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kwiaty na jabłoni ;:oj Zdecydowanie cieplej u Ciebie. U mnie jeszcze nie ma takich widoków.
Lidziu nie zgadzam się z tym, co napisałaś u mnie w wątku. Masz piękne pierwiosnki. Szczególnie urzekły mnie wyniosłe w pastelowych kolorach.
Chłodno się zrobiło i kwiatuszki skulone. Czekamy dalej na Twojego iryska :) .
Pozdrawiam Hala
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Liduś, przykro, że pogoda się zbiesiła i nie pozwala w pełni cieszyć się kolorami kwiatów. ;:223
A u Ciebie istny festiwal kwitnień. ;:63 ;:63 ;:63
Wszystkie kwiaty piękne, ;:215 a jest tak dużo tych, które zauroczyć potrafią, że nie będę wskazywać wybrańców, bo skrzywdziłabym inne. ;:108
Powiem więc krótko: masz cudną wiosnę! ;:138
Wesołego Alleluja! ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ta wiosna należy do pierwiosnków, one najlepiej kwitną i to długo, reszta kwiatków u mnie skulona zmarznięta, a jak patrzę na prognozy to mnie przerażają, znowu niskie wręcz minusowe temperatury odczuwalne. Lidziu sfotografowałaś nawet niespotykanego pajączka :D Zdrowych, spokojnych Świąt dla Ciebie i Rodziny ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Sasanki u mnie zawsze później. Myślę, że to kwestia miejsca, w które trafiły w moim ogrodzie. One lubią słońce, a u mnie są w cieniu...

Co do pierwiosnków ? gratuluję w takim razie pięknej i wyjątkowej kolekcji samosiejek pierwiosnków. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Stopowce są zjawiskowe podczas wychodzenia z ziemi! Potem te niezwykłe nasienniki więc w zasadzie w każdej fazie zachwycają!
Bardzo ładnie skomponowały się pierwiosnki z kokoryczami. Wygląda to jak kącik naturalistyczny ;:333 I chyba tak jest w istocie?
Twoje pierwiosnki wymiatają!
No i super zdjęcie kosa! Tych ptaków nie brakuje też i u mnie. Uwielbiam ich trele!
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dzisiaj kos mało mnie nie zabił. Wyleciał zza węgła z pełną prędkością, nie spodziewał się, że ja tam będę stał, furkocząc rozpaczliwie zawrócił w miejscu w odległości kilku centymetrów od mojej klatki piersiowej i wylądował dwa metry dalej, po czym zes**ł się z wrażenia. :;230 Mnie też mało brakowało. I tak patrzyliśmy na siebie z wyrzutem. I tylko nie wiem, kto wystraszył się bardziej. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu pierwiosni są piękne i dają tyle radości jak kwitną, czasmi się wydaje, że rozkwitają obok siebie takie same ale to siewki i każda inna ;:oj dają tyle niespodzianek
Mojej kosiczce sójki gniazdo zniszczyły i ją samą poturbowały, tylko piórka fruwają po ogrodzie ;:174
Moje stopowce dopiero wychylają parasole z ziemi :roll:
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko - hala67 to jeszcze nie kwiaty na jabłoni, to zaledwie pąki, które nie otworzyły się do dziś, bo pogoda przypomina raczej zimową niż wiosenną.
Moje pierwiosnki, to w większości takie najzwyklejsze, wyniosłe, często samosiejki oraz bezłodygowe, marketowe zeszłoroczne i tegoroczne. Miałam kilka odmianowych, ale niestety nie przetrwały pewnego suchego lata. Teraz powoli próbuję odtworzyć moją małą kolekcję.
Pomimo niesprzyjającej pogody maleństwo pokazało kwiatuszek.

Obrazek Obrazek

Lucynko - płocczanka dziękuję. Pogoda coraz gorsza. Góry pokryła świeża warstwa śniegu, a więc u nas bardzo zimno, wietrznie, a dzisiaj padał nawet deszcz ze śniegiem. Od poniedziałku spodziewane są nocne przymrozki. Jak na tą pogodę, to rośliny dają sobie doskonale radę i kwitną niestrudzenie.

Marysiu - Maska dziękuję. Owszem, pierwiosnki królują wiosną. Chociaż u mnie w tym roku, pomimo prawie zimowej aury, dotrzymują im kroku w kwitnieniu również narcyzy, zawilce i tulipany botaniczne.
Niestety w tym roku wiosna nas nie rozpieszcza, a ciepłe, słoneczne dni dawkuje jak lekarstwo.
Pająka kwietnika (kwieciaka) spotykam na działce dość często. Najczęściej występuje w kolorze: białym, kremowym, bladożółtym i zielonkawym. Dostosowuje swój kolor do kwiatów, w których akurat poluje na owady, dlatego trudno go zauważyć.

Florianie - Florian Silesia bardzo lubię obserwować stopowce, to bardzo ciekawe rośliny nawet wtedy, gdy nie kwitną.
Wczesną wiosną na działce prawie co krok spotykam niewielkie kąciki naturalistyczne, królują w nich rozsiewające się samoistnie: pierwiosnki (kluczyki), kokorycze puste, stokrotki, przylaszczki pospolite, ranniki zimowe, zawilce gajowe.
Kosy dokarmiane zimą teraz towarzyszą mi w czasie prac ogrodowych wypatrując robaków i odwdzięczając się głośnymi trelami.

Jurku - Locutus sasanki kochają słońce, szkoda że przydzieliłeś im cieniste stanowisko.
Co do moich pierwiosnków, to rozsiewają się głównie nasze rodzime kluczyki, które przywędrowały na działkę wraz z kokoryczą pustą zza działkowego płotu. Rozsiewa się też, krzyżując się miedzy sobą, pierwiosnek wyniosły. Pozostałe moje pierwiosnki, przeważnie bezłodygowe, to te kupowane końcem zimy w marketach i kwiaciarni. Wiele z nich doskonale zimuje i cieszy kwiatami przez następne lata.
Twój dzisiejszy post rozbawił mnie i szczerze się uśmiałam. Tak obrazowo i z humorem opisałeś swoje spotkanie z kosem, że oczyma wyobraźni zobaczyłam całe zdarzenie.

Zapraszam na spacer.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu irysek jest śliczny ;:138
Nawet rzeżucha łąkowa kwitnie ;:oj
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Mała cieszynianka w barwinku wygląda na samosiejkę, bo coś nie wydaje mi się, żebyś ją tam posadziła.
U mnie siewki tej rośliny pojawiają się systematycznie wokół posadzonej kępy.
Myślę, że takie rośliny, jak epimedia, cieszynianki czy zawilce mogłyby bardzo dobrze rosnąć pod Susan prowadzoną w formie drzewka - o ile zdecydujesz się ją w końcu posadzić.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lidziu ależ pięknie u Ciebie ;:138 całe łany kwiatów już Ci kwitną .
Cieszynianka przepiękna ;:167
Śliczne te małe iryski ;:333
Miłek cudowny i bratki , sasanki , pierwiosnki też - chyba u Ciebie cieplej że tak wszystko ślicznie zakwitło .
U nas zimno i co dzień ma być jeszcze chłodniej - ciekawe czy roślinki nie zmarzną ?
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - mar33 jak miło, że pomimo brzydkiej pogody, pospacerowałaś po mojej działeczce.
Tak, irysek jest prześliczny, ciekawe czy to ta sama odmiana co u Halinki.
Rzeżuchę łąkową miałam na działce od zawsze, a ubiegłej wiosny naraz mi jej zabrakło. Trochę się naszukałam, ale zdobyłam sadzonkę.

Madziu - Madziagos cieszynianki sieją się u mnie wszędzie, zauważam je przeważnie gdy już zakwitną. W barwinku zakwitły akurat trzy. Myślisz, że dałabym radę wyprowadzić 'Susan' na drzewko?

Tereniu - TerDob dziękuję. U mnie wcale nie jest ciepło, a wręcz lodowato. Niektóre rośliny jednak niewiele sobie z tego robią i ciągle kwitną. Oby tylko jeszcze zimniej nie było. W prognozach ciągle widać nocne przymrozki.

Część tulipanów już przekwitła. Zapraszam do obejrzenia nielicznych, aktualnie kwitnących.

Tulipan x Kaufmanna 'Giuseppe Verdi'
Obrazek Obrazek

tulipan dostojny 'Van Tubergen's Variety'
Obrazek Obrazek

tulipan Greiga 'Pinochio'
Obrazek Obrazek

tulipan późny
Obrazek Obrazek

tulipan Fostera 'Zombie'
Obrazek Obrazek

tulipan pulchella 'Persian Pearl'
Obrazek Obrazek