Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2 FOTO
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2
O matko, a co one jedzą, że takie wypasione? Naprawdę, szacun za takie piękne rośliny.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
tija jakie warunki glebowe mają te pierwiosnki, to chyba gruzińskie tak? Mam te same, kilka kępek, ale u mnie ciężkawa gleba i kwitną chyba przez to słabo.
Dzięki wielkie za pochwały
Nasadzenia robiłam 3 lata temu .
Piach nie piach , popiół nie popiół , diabli wiedzą co to za ziemia w dodatku wyjałowiona bo w odległości 4 metrów rośnie rząd drzew które nie dość , że cieniują przez połowę dnia strona południowa , to jeszcze pobierają wodę i pokarm . Korzenie sięgają aż do warzywnika .
Niczym nie zasilam , nie podlewam . Sama się dziwię , że one tak rosną .
Nie odmładzam .
Po ubiegłej zimie troszkę były przerzedzone ale w ciągu roku puste miejsca na nowo zarosły jakby nigdy nic i dalej to jest busz .
To pierwiosnek gruziński bezobsługowy jak żaden inny
Nasadzenia robiłam 3 lata temu .
Piach nie piach , popiół nie popiół , diabli wiedzą co to za ziemia w dodatku wyjałowiona bo w odległości 4 metrów rośnie rząd drzew które nie dość , że cieniują przez połowę dnia strona południowa , to jeszcze pobierają wodę i pokarm . Korzenie sięgają aż do warzywnika .
Niczym nie zasilam , nie podlewam . Sama się dziwię , że one tak rosną .
Nie odmładzam .
Po ubiegłej zimie troszkę były przerzedzone ale w ciągu roku puste miejsca na nowo zarosły jakby nigdy nic i dalej to jest busz .
To pierwiosnek gruziński bezobsługowy jak żaden inny
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Ja posiałam w tym roku nasiona zakupione w ogrodniczym.justus27 pisze:Czy Ktoś z Was Rozmnażał pierwiosnki omszone?
Wydaje mnie się jednak, że to nie te nasiona.
Poczekam aż podrosną może się mylę.
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Omszony i ząbkowany w pierwszym roku urosły 2 listki po 3 centymetry i wydawało mi się że będzie problem żeby przezimować. Okazało się jednak że zimują świetnie na rozsadniku pod śniegiem - zero strat. Potem już z górki w drugim roku zakwitło kilka w trzecim wszystkie a w 4 mam wielkie kępy 3 pąki po 10-15 kwiatów na jednej roślinie. Nie sieję w styczniu raczej w kwietniu bo wiele razy widziałem jak te późne siewki doganiają wczesne. Przy profesjonalnym zaangażowaniu i sprzęcie na pewno było by szybciej ale i tak jestem dumny .
Z firmy na "L" kolory przeważnie fioletowe ale również kilka innych nawet żółty.
Z firmy na "L" kolory przeważnie fioletowe ale również kilka innych nawet żółty.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Mój pierwiosnek aktualnie wygląda tak:
A poniżej zdjęcia moich siewek, które uzyskałem z siewu po zakupionym pierwiosnku lekarskim.
Większość wygląda tak jak rodzic czyli tak:
Ale trafiły się też 3 inne siewki.
Pierwsza:
druga i 3 są podobne, dużo mniejsze, w kolorze bladego różu:
A poniżej zdjęcia moich siewek, które uzyskałem z siewu po zakupionym pierwiosnku lekarskim.
Większość wygląda tak jak rodzic czyli tak:
Ale trafiły się też 3 inne siewki.
Pierwsza:
druga i 3 są podobne, dużo mniejsze, w kolorze bladego różu:
- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Bardzo lubię pierwiosnki, ale tu takie cuda pokazujecie, że mam kolejne chciejstwa tylko ciężko będzie mi je zrealizować bo ja nigdy takich w sklepach nie widzę.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Czyli warto wysiewać pierwiosnki ;)
Ślicznie Wam kwitną.
Sauromatum - ciekawe siewki. Oznacz je, bo mogą wyjść za rok jeszcze ładniej wybarwione.
U mnie pochmurno, deszczowo i wietrznie.
Pierwiosnkom taka pogoda się "podoba", zakwitają kolejne i "poduszeczkami" niektóre kwitną.
Tu z "dodatkiem" pająk czekający na "śniadanko"...a nawet dwa...
W rzeczywistości kolor tego pierwiosnka to karminowy, ale w deszczu wyszedł fioletowy...
Nie wiem skąd się wziął w moim ogrodzie. Siewka? Hmm...
I jeszcze taki, pastelowy...
Ślicznie Wam kwitną.
Sauromatum - ciekawe siewki. Oznacz je, bo mogą wyjść za rok jeszcze ładniej wybarwione.
U mnie pochmurno, deszczowo i wietrznie.
Pierwiosnkom taka pogoda się "podoba", zakwitają kolejne i "poduszeczkami" niektóre kwitną.
Tu z "dodatkiem" pająk czekający na "śniadanko"...a nawet dwa...
W rzeczywistości kolor tego pierwiosnka to karminowy, ale w deszczu wyszedł fioletowy...
Nie wiem skąd się wziął w moim ogrodzie. Siewka? Hmm...
I jeszcze taki, pastelowy...