Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
Nowa odmiana,którą stworzyłeś przez skrzyżowanie dwóch
Co skrzyżowałeś ?
Co skrzyżowałeś ?
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Prawie trafiłeś, to dopiero przygotowany kwiat do krzyżowania.
Kilkanaście kwiatów okryłem gazą, w celu ochrony przed pszczołami, aby nie przyniosły do kwiatu "obcego" pyłku. Pozostaną tak do czasu ukształtowania się słupka i pręcików, zostaną wtedy skrzyżowane i ponownie okryte gazą, aż wykształcą się nasionka. Pozostanie czekać kilka lat na efekty
Kilkanaście kwiatów okryłem gazą, w celu ochrony przed pszczołami, aby nie przyniosły do kwiatu "obcego" pyłku. Pozostaną tak do czasu ukształtowania się słupka i pręcików, zostaną wtedy skrzyżowane i ponownie okryte gazą, aż wykształcą się nasionka. Pozostanie czekać kilka lat na efekty
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Grzesiu piękne tulipany też miałem sporo kolorów ale obawiam się, że po pewnym czasie zostanie jeden
- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Będę tu zaglądać bo uwielbiam wiosenne cebulę. Ja z kretem na małym kawałku między budynkami wygrałam dzięki zakopanym magnesem.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grześ jak dziś wyglądają Twoje tulipany ? W nocy było chyba na minusie moje tulipany powyginały się niemal do ziemi, masz doświadczenie w temacie czy te tulipany podniosą się?
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Podniosą się.Anastazja80 pisze:W nocy było chyba na minusie moje tulipany powyginały się niemal do ziemi, masz doświadczenie w temacie czy te tulipany podniosą się?
Dodatkowo należało roślinki po przymrozku podlać wodą.
Ja nie mam takiej możliwości tzn mam ale to musi być zrobione wcześnie rano.
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
U mnie przymrozków nie było ale zapowiadają się na ten tydzień. Z doświadczenia wiem, że nic cebulowym nie grozi. W grudniu zapomniałem o pędzonych tulipanach i zostawiłem doniczki na zewnątrz przy temperaturze -10. Ziemia w doniczkach była zmarznięta na kamień. Po przeniesieniu doniczek do temperatury pokojowej kwiaty odżyły
@maniolek - dlaczego miałby zostać jeden kolor? Podziel się swoją teorią...
@maniolek - dlaczego miałby zostać jeden kolor? Podziel się swoją teorią...
Grześ widzę u ciebie ciężką glinę, cebulowe takiej nie lubią.Jestem zdziwiona, że z jesiennych nasadzeń takie wyrównane pod względem wzrostu i kwitnienia, bez najmniejszych oznak chorób masz rośliny
Ja mam ogród prawie 30 letni, glebę dość ciężką i stale borykam się z problemami jeśli chodzi o cebulowe.
Ja mam ogród prawie 30 letni, glebę dość ciężką i stale borykam się z problemami jeśli chodzi o cebulowe.
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Masz rację, cebulowe nie lubią ciężkich gleb. Rosną wtedy słabo, bądź w ogóle nie wychodzą z ziemi. Najlepszym sposobem byłoby sadzenie w zadołowanych donicach ze sklepową ziemią (zależy o jakich ilościach rozmawiamy). U mnie gleba nie jest najgorsza ale mam w planach przeniesienie plantacji na lżejszą glebę, niestety pole oddalone jest od domu, co będzie wiązało się z kradzieżą.
Obecnie mam pole 100m od domu, a i tak od złodziejaszków chroni mnie tylko kamera, która skutecznie wszystkich nagrywa. Jeden przyjdzie zrobi parę zdjęć, poogląda i odejdzie, inny pomyśli "skoro ma dużo, to jak zerwę 10 to nawet nie zauważy" - zauważę i zgłoszę na policję.
Obecnie mam pole 100m od domu, a i tak od złodziejaszków chroni mnie tylko kamera, która skutecznie wszystkich nagrywa. Jeden przyjdzie zrobi parę zdjęć, poogląda i odejdzie, inny pomyśli "skoro ma dużo, to jak zerwę 10 to nawet nie zauważy" - zauważę i zgłoszę na policję.
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Część tulipanów już się podniosła, te co nie dały rady idą do wazonu.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Grześ gdzieś słyszałem, że jak pszczoła zapyla to może słabsza cebulka przejąć geny mocniejszej i ponoć przez ścinanie jednym nożem różnych odmian tak samo
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
maniolek, to nie geny...to wirus (Tulip breaking virus)
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Rennni virus TBV to jedno ale zjawisko, o którym pisze maniolek również występuje. Jednak nie jest ono spowodowane zapylaniem przez pszczoły. Pyłek oraz zapylony słupek nie mają wpływu na geny cebuli, przekazywane są one do nasion, które i tak powinniśmy usuwać po przekwitnięciu kwiatu. Zjawisko to związane jest z uwstecznianiem się genów. Występuje szczególnie u odmian siostrzanych jak np. Strong Gold/Strong Love.
Wirus TBV na kwiatku:
oraz na liściach
Kwiaty porażone tym wirusem powinniśmy jak najszybciej usunąć (koniecznie z cebulą!) i spalić.
Może jeszcze spotkam się w tym sezonie z tym zjawiskiem, to wstawię zdjęcia.
Wirus TBV na kwiatku:
oraz na liściach
Kwiaty porażone tym wirusem powinniśmy jak najszybciej usunąć (koniecznie z cebulą!) i spalić.
Może jeszcze spotkam się w tym sezonie z tym zjawiskiem, to wstawię zdjęcia.