Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania cz.2
Nawozicie już zwartnice? Jakimi nawozami i jak często?
Ja nawożę od lutego młode cebulki.
Kwitła u mnie niedawno siewka - hippeastrum Charisma. Było 4 kwiaty na pędzie(jeden niechcący został złamany). Bardzo podobna do odmiany. Chyba najwięcej piegów miał kwiat trzeci...
Ja nawożę od lutego młode cebulki.
Kwitła u mnie niedawno siewka - hippeastrum Charisma. Było 4 kwiaty na pędzie(jeden niechcący został złamany). Bardzo podobna do odmiany. Chyba najwięcej piegów miał kwiat trzeci...
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Jak dobrze spasiona to wydaje mi się, że 3-4 lata i kwiaty powinny być... przynajmniej po cichu na to liczę ;)
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Ogólnie tija to co to za cebulka? jak wyglądała w 2014 roku? Przy jej wyglądzie to przy prawidłowej uprawie ma szanse na kwiaty za 1,5-2 lata. Gdyby miała przy tej wielkości więcej liści niż te 2 to nawet za rok miałaby szanse na kwiaty. Ale 2 liście wykluczają kwitnienie i szybki wzrost.
bool - po 3-4 latach to kwitną siewki z nasion Czasem po 2,5 roku Cebula tej wielkości przy dobrej uprawie zakwitnie znacznie szybciej
bool - po 3-4 latach to kwitną siewki z nasion Czasem po 2,5 roku Cebula tej wielkości przy dobrej uprawie zakwitnie znacznie szybciej
- sauromatum
Zwartnice czyli hippeastra, dawno temu należące do rodzaju Amaryllis, ale też już od dawna należą do rodzaju Hippeastrum Niestety sprzedawcy wciąż błędnie nazywają te kwiaty amarylisami i stąd ta nazwa ciągnie się za nimi... Staram się wszystkim to uświadamiać bo do rodzaju Amaryllis należy tylko jeden gatunek roślin (a w sumie chyba już 2 ponieważ niedawno znaleziono jeszcze jeden gatunek z tego co gdzieś czytałem) i on wygląda zupełnie inaczej
sauromatum
Zdjęcie ciemne ale jak się ktoś dobrze przypatrzy to zauważy "kikutka" pamiątkę po listku
Aktualnie listki szybko idą na długość , za moment pójdą i w ilość .
Na temat cebulki za dużo nie powiem
Maleństwo dostałam w prezencie ze słowami że mam być cierpliwa i że ma być niespodzianka .
Jestem cierpliwa , czy będzie niespodzianka okaże się za jakiś czas .
Cebulka była maleńka ale już nadawała się do przeniesienia z pożywki do ziemi .
Na zdjęciu wygląda na dużą
Zdjęcie ciemne ale jak się ktoś dobrze przypatrzy to zauważy "kikutka" pamiątkę po listku
Aktualnie listki szybko idą na długość , za moment pójdą i w ilość .
Na temat cebulki za dużo nie powiem
Maleństwo dostałam w prezencie ze słowami że mam być cierpliwa i że ma być niespodzianka .
Jestem cierpliwa , czy będzie niespodzianka okaże się za jakiś czas .
Cebulka była maleńka ale już nadawała się do przeniesienia z pożywki do ziemi .
Na zdjęciu wygląda na dużą
- sauromatum
justus27, ja już nawożę zwartnice od dawna nawoziłem już biohummusem, jakimś nawozem do roślin kwitnących oraz roślin zielonych. W ich nawożeniu się nie ograniczam Oczywiście nawozem podlewam te, które kwitną, kwitły lub już wegetują. Te, które nie chcę się obudzić to nawet nie podlewam za bardzo.
tija, cierpliwość przy siewkach czy też z kultur in vitro jest bardzo potrzebna Pamiątka po liściu w niczym tu nie pomoże Z Doświadczenia wiem, że cebulki które zatrzymały się na poziomie 2-3 liści przyrastają gorzej. One potrafią cały okres wegetacyjny mieć tylko te 2-3 liście. Niektóre cebulki potrafią wytworzyć 9 listków prawie po sobie - i te cebulki rosną wtedy bardzo szybko. Ja mam sporo siewek z 2015 roku takich 2-listkowych właśnie - i wyglądają jak Twoja cebulka.
Ogólnie to nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie - zimowałaś te cebulkę?
tija, cierpliwość przy siewkach czy też z kultur in vitro jest bardzo potrzebna Pamiątka po liściu w niczym tu nie pomoże Z Doświadczenia wiem, że cebulki które zatrzymały się na poziomie 2-3 liści przyrastają gorzej. One potrafią cały okres wegetacyjny mieć tylko te 2-3 liście. Niektóre cebulki potrafią wytworzyć 9 listków prawie po sobie - i te cebulki rosną wtedy bardzo szybko. Ja mam sporo siewek z 2015 roku takich 2-listkowych właśnie - i wyglądają jak Twoja cebulka.
Ogólnie to nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie - zimowałaś te cebulkę?
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A łodyga w środku pusta czy pełna?
Wg mnie to hippeastrum. Oprócz testu łodygi ( pusta - pełna), rozmiar liści ( amarylis ma zdecydowanie węższe liście) i kolor kwiatów ( amarylis- jasny róż).
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Łodyga pusta., liście krótsze od Red lion o podobnym kształcie. Pęd kwiatowy dłuższy od liści o połowę.
- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
sauromatum, co może być przyczyną wytworzenia przez hippeastrum tylko 2 liści? Mam takowe uparciuchy, zarówno z wielkimi cebulami jak i małe, 2-letnie siewki. Jedna zwartnica była zakupiona 3 lata temu i do tej pory nie zakwitła - co roku wypuszcza po 2 liście a cebula ma w obwodzie 27 cm. Jak ją pobudzić do kwitnienia?
grafi26 - zarówno Red Lion jak i Mambo to hippeastra.
grafi26 - zarówno Red Lion jak i Mambo to hippeastra.
Pozdrawiam
Ela
Ela