Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania cz.2
Pusta łodyga, duże kwiaty w małej ilości (do 4-5) na jednej łodydze* - hippeastrum.
*amarylisy mają kwiaty drobniejsze, bardziej 'spiczaste' i jest ich dużo na jednym pędzie
*amarylisy mają kwiaty drobniejsze, bardziej 'spiczaste' i jest ich dużo na jednym pędzie
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
febronia, proponuje nawóz i jeszcze raz nawóz. A przechodzą te cebule okres spoczynku?
Co do odróznienia zwartnicy od amarylisa... jeśli wam zakwitło to jest to zwartnica;-) amarylis kwitnie latem, późnym latem. Nie zapamiętujcie cech odróżniających te 2 rośliny ponieważ wszystko co macie lub kupicie to zwartnice. Amarylisa można kupić tylko w specjalistycznych sklepach lub od hodowcy i nie kwitnie zimą czy wiosną. Więc zapamiętajcie tylko to, że wszystko to hippeastra
Co do odróznienia zwartnicy od amarylisa... jeśli wam zakwitło to jest to zwartnica;-) amarylis kwitnie latem, późnym latem. Nie zapamiętujcie cech odróżniających te 2 rośliny ponieważ wszystko co macie lub kupicie to zwartnice. Amarylisa można kupić tylko w specjalistycznych sklepach lub od hodowcy i nie kwitnie zimą czy wiosną. Więc zapamiętajcie tylko to, że wszystko to hippeastra
- onectica
W sumie nic nie trzeba zapamiętywać, wystarczy raz zakwitnąć sobie hippeastrum, a każde następne będzie do niego podobne, albo inne.sauromatum pisze: Nie zapamiętujcie cech odróżniających te 2 rośliny ponieważ wszystko co macie lub kupicie to zwartnice.
Te inne to właśnie... niehippeastra
sauromarum, nie rozumiem Twojego podejścia. Zdarzają się hippeastra kwitnące latem. I wtedy rozróżnienie charakterystycznych cech - poza terminem kwitnienia- jest nieistotne? Wydaje mi się, że zbytnio upraszczasz.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Ci, którzy pragną zapamiętać jakąś cechę odróżniającą to proszę podejść do waszych cebul - i urwijcie kawałek jasnej łuski (wasza cebula ma ciemną łuskę? No to nie musicie urywać łuski - amarylis ma jasną, beżową łuskę zawsze a wasze cebule na pewno mają łuskę ciemną). Ale jak już naprawdę chcecie urwać kawałek łuski to to zróbcie - i jeśli za łuską ciągną się nitki jak pajęczyny to jest to amarylis/nerina/krynka - ale jeśli nic się nie ciągnie to jest to zwartnica
rena77, te 2 gatunki nie są nawet do siebie za bardzo podobne dlatego upraszczam rozróżnienie do maksimum bo nie kupicie normalnie w sklepie amarylisa w doniczce. Zwartnice mogą kwitnąć latem ale w w pełni wegetacji. Amarylis latem nie ma liści bo przechodzi okres spoczynku. Liście amarylisa są wąskie, wyglądają jak szeroka trawa, nie są nawet podobne do liści zwartnic. Cybister może mieć ppdobnej szerokości liście ale ich pokrój jest zupełnie inny. Amarylisy dzielą się w charakterystyczny sposób i rosną w dużych skupiskach, nie wyglądają wcale jak zwartnice. Pomyłki wynikają tylko z tego, że sprzedawcy wiecznie piszą na etykietach zwartnic, że to amarylisy a amarylisów nie sprzedają...
rena77, te 2 gatunki nie są nawet do siebie za bardzo podobne dlatego upraszczam rozróżnienie do maksimum bo nie kupicie normalnie w sklepie amarylisa w doniczce. Zwartnice mogą kwitnąć latem ale w w pełni wegetacji. Amarylis latem nie ma liści bo przechodzi okres spoczynku. Liście amarylisa są wąskie, wyglądają jak szeroka trawa, nie są nawet podobne do liści zwartnic. Cybister może mieć ppdobnej szerokości liście ale ich pokrój jest zupełnie inny. Amarylisy dzielą się w charakterystyczny sposób i rosną w dużych skupiskach, nie wyglądają wcale jak zwartnice. Pomyłki wynikają tylko z tego, że sprzedawcy wiecznie piszą na etykietach zwartnic, że to amarylisy a amarylisów nie sprzedają...
- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
sauromatum - tak, moje cebule przechodzą okres spoczynku, nawożę je regularnie na zmianę nawozami do kwitnących i biohumusem.sauromatum pisze:febronia, proponuje nawóz i jeszcze raz nawóz. A przechodzą te cebule okres spoczynku?
Pozdrawiam
Ela
Ela
- onectica
Dwa słowa w tym temacie:sauromatum pisze:cebulki które zatrzymały się na poziomie 2-3 liści przyrastają gorzej. One potrafią cały okres wegetacyjny mieć tylko te 2-3 liście
w zeszłym roku zasadziłam szczypiorki -takie były malizny (doniczki 5,5cm)
Dwie z tych roślin dzisiaj:
a tak samo przecież traktowane
Na łodydze Afrodyty_co_nie_jest_afrodytą pojawił się trzeci kwiat - znacznie inny od pierwszego
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Dziękuję wam za rozwianie moich wątpliwości co do Red lion i Mambo. Wiem że na was mogę zawsze liczyć.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Jak dziś mi humor poprawił mój hippeastrum. Patrzę sobie, a tu cebula pąka raczy mi wypuszczać. A kwitnął mi z jakieś 3 lata temu i zwątpiłam, że mi jeszcze zakwitnie a tu taka niespodzianka.
pozdrawiam
Kasia
Kasia
- onectica
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje już przekwitły Zasuszają pędy kwiatowe i tak smutno wyglądają. Co prawda mają busz liści, jeszcze zielonych, ale i to się skończy. Jak już tu jestem, to zapytam. Jak długo utrzymują się liście? Mam hippeastrum po raz pierwszy i nie wiem czego spodziewać.
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
Ja też mam pierwszy raz, ale moje już przekwitły na przełomie listopad/grudzień i nadal mają liście (bardzo długie). Chyba powoli będę je przygotowywać do spoczynku.