Przydomowa hodowla kur cz.2
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowa hodowla kur cz.2
Aquaforta mam nadzieję że,nie dałaś jej kartonowego pudełka
To jest ważne; najpierw niech kaczka siądzie na jajkach piżmowych a po tygodniu dołóż jajka pekinek. Kacze jajka piżmowej kaczuszka wysiaduje 35 dni natomiast pekinek 28 dni. W ten sposób zorganizujesz sobie lęgi wszystkich kaczuszek w tym samym okresie. W tym czasie jak jajka pekinek będą oczekiwać to dobrze jest codziennie wytłoczkę z jajkami obracać do góry nogami. Po prostu żółtko w jajku nie usadzi się w jednym miejscu.
Słoma też jest dobra, sprawdzaj tylko czy nie trzeba jej dołożyć. Możesz i kaczce jak będzie siedzieć dać pod dziób , ona sobie sama je rozłoży.. Nieraz jak kaczka wyszła to sama rozkładałam na wierzchu ale to dlatego że, u mnie lęgi są już w styczniu.
To jest ważne; najpierw niech kaczka siądzie na jajkach piżmowych a po tygodniu dołóż jajka pekinek. Kacze jajka piżmowej kaczuszka wysiaduje 35 dni natomiast pekinek 28 dni. W ten sposób zorganizujesz sobie lęgi wszystkich kaczuszek w tym samym okresie. W tym czasie jak jajka pekinek będą oczekiwać to dobrze jest codziennie wytłoczkę z jajkami obracać do góry nogami. Po prostu żółtko w jajku nie usadzi się w jednym miejscu.
Słoma też jest dobra, sprawdzaj tylko czy nie trzeba jej dołożyć. Możesz i kaczce jak będzie siedzieć dać pod dziób , ona sobie sama je rozłoży.. Nieraz jak kaczka wyszła to sama rozkładałam na wierzchu ale to dlatego że, u mnie lęgi są już w styczniu.
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dlaczego nie może być kartonowego pudełka? Nie miałam możliwości wcisnąć jej nic innego- siedzi w byłej psiej budzie i "otwór drzwiowy" jest mały
Pozdrawiam
- Jolek
Dlatego że , kaczka moczy pióra. Taka wilgotna studzi jajka i ,,obmywa je", ściółka w gnieździe jest nieraz leciutko wilgotna. Nieraz można zaobserwować że, kaczka po kąpieli, podsuszona stoi na jajkach. Dlatego wilgotna ściółka ubija się i trzeba dokładać świeżej ściółki. Przez takie zawilgocenie gniazda karton też jest wilgotny przez co często ulega uszkodzeniu , rozrywając się. Zdarzyć się też może że zawilgocony karton zainteresuje kaczkę i z nudów będzie go podskubywać. To tak z moich obserwacji .
- Aquaforta
- Kontakt:
Ok, dzięki za informacje. Muszę więc obserwować, czy coś się nie dzieje niepokojącego. Pióra może moczyć jedynie w poidle i w kasterce- do której nie wchodzi. Zawilgocenie nie powinno być duże
Pozdrawiam
- Jolek
No to będziemy trzymać aby wylęg przebiegł pomyślnie i nowa mamuśka odchowała swoje słodziaki
Moja kaczucha też teraz przygotowuje się do wysiadywania bo naznosiła sobie resztki siana w kurniku i naskubała piór.Naznosiła 31 jaj. Bardzo nie umiem się zdecydować czy pozwolić jej usiąść bo 2 razy już zawiodła.
Jak na razie 3 kaczuchy młode biegają, kwoka ma 6 pierwszych jaj kaczki, które będą pod koniec miesiąca. Dlatego takie moje nie zdecydowanie bo mam świadomość że, jesienią objedzą mi cały ogródek Teraz za parę dni będę miała malutkie kurczaczki
Moja kaczucha też teraz przygotowuje się do wysiadywania bo naznosiła sobie resztki siana w kurniku i naskubała piór.Naznosiła 31 jaj. Bardzo nie umiem się zdecydować czy pozwolić jej usiąść bo 2 razy już zawiodła.
Jak na razie 3 kaczuchy młode biegają, kwoka ma 6 pierwszych jaj kaczki, które będą pod koniec miesiąca. Dlatego takie moje nie zdecydowanie bo mam świadomość że, jesienią objedzą mi cały ogródek Teraz za parę dni będę miała malutkie kurczaczki
- Agga167
- 200p
- Od: 2 wrz 2012, o 14:17
Przykro, że lęgi wiosenne nieudane
Tato mój chce mi sprezentować na imieniny kury i koguta. Kurki owszem, za koguta podziękowałam. Nie umiem się bawić w rozmnażanie (drobiu oczywiście) i okno sypialni mam od strony kurnika
Tato mój chce mi sprezentować na imieniny kury i koguta. Kurki owszem, za koguta podziękowałam. Nie umiem się bawić w rozmnażanie (drobiu oczywiście) i okno sypialni mam od strony kurnika
Agnieszka
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skąd ja to znam, ile razy mi chcieli wcisnąć koguta (pomijając fakt że chcieli mi wcisnąć jeszcze z 5 kur, bo jajka posmakowały i chcieliby więcej kupować ), a do tego szwagier na wiadomość że muszę nowe kury kupić...to ja Ci kupię, a ty mi w jajkach zapłacisz...za taki interes to ja dziękuję (chyba że tyle jajek ile by za kuraki zapłacił, także za 10 kur 366 jajek , czyli lekko ponad 5 tygodniówek przy znoszeniu 10/10 ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Aquaforta
- Kontakt:
Kurcze to? Po czym poznać płeć Oj, przydałby się instruktarz ze zdjęciami krok po kroku...
Pozdrawiam
- Ginka
Po tym jak wychodzą ze skorupek...jak wyszła to kurka, jak wyszedł to kogut (tak na poprawę humoru w ten pochmurny, śnieżny dzień ).
- Jolek
U kurcząt jedniodniowych, mieszańców czy towarówek jest to prawdopodobny sposób na 99%. Jak rozłożymy skrzydełko jak wachlarz to u kogutków lotki są równe jak ,,IIIII" natomiast u kurek jedna długa następna krótka,,IiIiIi"
Ginka nie strasz śniegiem bo u mnie wiosna kaczka chce siedzieć
Ginka nie strasz śniegiem bo u mnie wiosna kaczka chce siedzieć
- Ginka
Podziel się tą wiosną...u mnie tyle mokrego śniegu leci że dachy zaczynają się białe robić .
- Jolek
No nie, aż spojrzałam za okno i szok sypie z deszczem
Przed chwilą jak zamykałam to było ok, kaczęta same szły do kurnika jedynie musiałam 1 kaczora poprosić aby skierował się w stronę drzwi co robił bardzo niechętnie bo jeszcze sobie podjadał nowalijki
Przed chwilą jak zamykałam to było ok, kaczęta same szły do kurnika jedynie musiałam 1 kaczora poprosić aby skierował się w stronę drzwi co robił bardzo niechętnie bo jeszcze sobie podjadał nowalijki