Popiół jako nawóz

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pieknie to wyłożyłeś Nikodemie,
z uznaniem,
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Problem zanieczyszczeń nie jest jak zauważyłeś problemem jednostkowym tylko światowym. Też chciałbym aby ludzie przerzucili się z samochodów na komunikację miejską (w miastach) czy dojeżdżali pociągami zamiast codziennie zatruwać środowisko. Ale to już sprawa ludzi, są osoby proekologiczne i ich całkowite przeciwieństwa, którym nie zależy na środowisku...
Wspomniałeś o przeprowadzkach ludzi z miast na wieś. Byłoby nieźle, ale ile lasów trzeba by było wykarczować, ile zwierząt by na tym ucierpiało. Takie zabiegi zachwiałyby jeszcze bardziej mocno rozkolebaną już równowagę. Wtedy najprawdopodobniej sytuacja trochę się zmieniła i na wsi nie można by już było pooddychać świeżym powietrzem...
Na zakończenie powtórzę jeszcze raz pewne zdanie: "problem nie leży w innych ludziach i nie należy go odkładać w kąt bo tak jest wygodniej, tylko w nas i jeśli nie zmienimy swoich zachowań długo już nie będziemy mieli okazji do cieszenia się przyrodą, której równowaga jest już mocno zachwiana..."
nikodem
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lut 2008, o 20:40
Kontakt:

Post »

hanka55 pisze:Pieknie to wyłożyłeś Nikodemie,
z uznaniem,
Hanko, dziękuję, miło mi.
Jestem otwarty na dyskusję i staram się zrozumieć obawy ludzi. To naturalne, że cała ta cywilizacja budzi w nas lęki, jednie uzasadnione, inne nie. Na tyle na ile się da, trzeba się starać to jakoś ogarnąć umysłem.
Pozdrawiam serdecznie, Nikodem
bigaczzz pisze: Na zakończenie powtórzę jeszcze raz pewne zdanie: "problem nie leży w innych ludziach i nie należy go odkładać w kąt bo tak jest wygodniej, tylko w nas i jeśli nie zmienimy swoich zachowań długo już nie będziemy mieli okazji do cieszenia się przyrodą, której równowaga jest już mocno zachwiana..."
Szanowny Romanie,
Dziękuję za odpowiedź. Widzę, że mamy te samo spojrzenie na świat, cieszę się bardzo!
W takim razie ogłaszam wyzwanie dla Was i dla siebie - jeśli stajemy przed wyborem: podjechać samochodem czy przejść się na pieszo albo żarówka ekologiczna (choć często mniej estetyczna i droższa) czy tradycyjna, jednorazowa reklamówka ze sklepu czy idziemy na zakupy z własną siatką, itd. Jeśli wybierzemy to rozwiązanie często trudniejsze, ambitniejsze ale służące nam wszystkim, kolejnym pokoleniom, to niech to będzie nasza mała kropla w morzu, jakie możemy dać lub zostawić innym. Ja już zacząłem ale każde takie zobowiązanie publiczne, motywuje mnie do dalszych kroków. Was też zachęcam!
P.S. Tylko proszę, nie róbmy rewolucji - nie obrzucajmy osób ubranych w naturalne futra czerwona farbą - to do niczego nie prowadzi...
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Dzięki za wypełnienie Nikodem
Ale muszę poruszyć jeszcze temat energooszczednego sprzętu. Firmy takie jak OSRAM ją nas przekonać do używania żarówek energooszczędnych, wypuszczając na rynek żarówkę na pierwszy rzut oka identyczną jak te tradycyjne.
W krajach skandynawskich chodzenie z eko torbą czy koszykiem nie jest niczym szczególnym. Nawet młodzi nie wstydzą sie tego gdyż rozumieją wagę problemu. W Polsce widać że gdzieniegdzie władze miast chcą wymusić na mieszkańcach proekologiczny styl życia zakazując jednorazowych toreb, ale jest to rzadkością.
Na zachodzi segregacja odpadów jest normalną czynnością. W naszym kraju nie dość że władze samorządowe dbają aby każdy mógł zanieść do kontenerów plastik czy szkło, firmy zajmujące sie odpadami za grosze oferują nam torby do segregacji, które są zbierane co jakiś czas.
Możliwość oddania zużytego sprzętu AGD czy RTV do sklepu za darmo co trzeba podkreślić jest zbyt wielkim "wyzwaniem" dla większości naszych rodaków.
Przykładów można mnożyć ale najczęstszym powodem naszego braku zainteresowania chociaż życiem ekologicznej jest czyste lenistwo. Myślę, ze pozostawię to do przeczytania jako refleksję nt tego co robimy, a co możemy zrobić aby żyć lepiej...
nikodem
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lut 2008, o 20:40
Kontakt:

Post »

Romanie,
Dziękuję za dyskusję. Zaszliśmy całkowicie z tematu, tak więc nie będę już tego wątku rozwijał.
Krótko tylko odpowiem, że całkowicie się z Tobą zgadzam. Ale zachęcam też do postawy aktywnej: zadzwonić do władz miasta, gminy czy spółdzielni mieszkaniowej - co się dzieje z kontenerami, kiedy zostaną opróżnione. Domagać się od sprzedawców RTV, żeby przyjęli zużyty sprzęt, bo to ich obowiązek. Im bardziej będziemy nalegać i wykazywać zainteresowanie, tym to będzie skuteczniejsze.
gosia1228
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 gru 2008, o 16:48

Popiół z drewna

Post »

witam wszystkich :roll: jestem tu nowa i myślę że mnie przygarniecie bidną sierotkę :cry: mam pytanie czy ktoś stosował popiół z drewna do kompostu oraz trociny oczywiście w nie zawielkich ilościach była bym wdzięczna za poradę bo boję się że coś popsuję założyłam kompostownik pierwszy raz więc nie bardzo wiem :oops: pozdrawiam
gosia1228
grupahelianthus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 paź 2008, o 19:20

Post »

Możesz dodawać do kompostu popiół ale ze spalania naturalnych (organicznych) materiałów. Możesz też dodawać trociny i zrębki drzewne ale konieczne jest dodawanie nawozów mineralnych dla szybszego ich rozkładu.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Popiół z drewna można też od razu rozsypać na rabatkach :)
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na trawniku celem pozbycia się mchu i owszem. Odkwasza.
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Palimy pelletem z drewna sosnowoświerkowego. Zostaje z tego ładny popiół :) . Czy mogę go wysypywać na kompostownik, ewentualnie zbierać i wiosną pod rośliny wysypywać?
Tak wygląda pellet (zdjęcie z netu)
http://tbn3.google.com/images?q=tbn:cfj ... n_Full.jpg
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

popiół z drzew liściastych - jak najbardziej , oprócz roślin kwaśnolubnych (bo ma odczyn zasadowy), ale jaki odczyn ma popiół z drzew iglastych ? Nie wiem, może ktoś , kto taki popiół używa się odezwie.
Awatar użytkownika
*TOMEK*
200p
200p
Od: 11 lis 2008, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mała... Możesz dodawać ten popiół do kompostu jako dodatek organiczny... na pewno nie zmieni to pH kompostu... Póżniej, już gotowy kompost możesz stosować wszędzie w ogrodzie...
Tomek
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

na pewno? Mam tego spore ilości :). Szkoda by było to wyrzucać, ale jeśli można to wykorzystać, wrzucę do kompostownika.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”