Storczyki Mirki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki Mirki
Wszystkim zaglądającym do mnie życzę Spokojnych i Radosnych Świąt Wielkiej Nocy, z odrobina ciepełka i słoneczka .
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
Mirko, dzięki za miłe życzenia Zajrzałam tu nacieszyć sie kwitnieniem Phal. Braceana..., która sama wygląda jak
U nas zima wróciła (mam nadz., ze nie na długo). A storczyka pokaż jak wszystkie pąki otworzy - to dopiero będzie widok.
Ja też czekam na kilka kwitnień, które przez brak światła trwają długo w pąkach...
U nas zima wróciła (mam nadz., ze nie na długo). A storczyka pokaż jak wszystkie pąki otworzy - to dopiero będzie widok.
Ja też czekam na kilka kwitnień, które przez brak światła trwają długo w pąkach...
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
Asiu proszę oto Braceana w (prawie) pełnej krasie.
Co do zimy to nie tylko do Ciebie wróciła, możesz zajrzeć do mojego ogrodu i zobaczysz ,że do mnie też
Moje ulubione d. Atroviolaceum x eximum , myślałam ,że to keiki a to kolejne paki , 4 pędy po kilka szt
Phal. Amboinensis x tetraspis
Phal. I-Hsin Salmon Copper Star
Dendr. Linguiforme (Dockrillia) kupiona w ub. roku pięknie przyrasta, najmniejszy z moich storczyków.
Phal. Gersenii
Cyknodes obudził się ze snu zimowego
Phal. Guadelupe Pineda x venosa
Psychopsis Mariposa alba, pełna obaw że zasuszy pąk przesadziłam do hydr. Pięknie się rozwija .
Reniu dziękuje za radę
Phal. Inscriptiosinensis
Pytanie do fachowców od Lc
Czy mimo usychającej pochewki może z tego jeszcze się coś wykluć, bo mam wrażenie że to coś w środku jest zielone.Kiedyś czytałam ,że niektóre Lc kwitna mimo suchej pochewki moja wiedza jest w tym temacie żadna.
Laeliocattleya Canhamiana Azure
Ale Was dziś wymęczyłam
Co do zimy to nie tylko do Ciebie wróciła, możesz zajrzeć do mojego ogrodu i zobaczysz ,że do mnie też
Moje ulubione d. Atroviolaceum x eximum , myślałam ,że to keiki a to kolejne paki , 4 pędy po kilka szt
Phal. Amboinensis x tetraspis
Phal. I-Hsin Salmon Copper Star
Dendr. Linguiforme (Dockrillia) kupiona w ub. roku pięknie przyrasta, najmniejszy z moich storczyków.
Phal. Gersenii
Cyknodes obudził się ze snu zimowego
Psychopsis Mariposa alba, pełna obaw że zasuszy pąk przesadziłam do hydr. Pięknie się rozwija .
Reniu dziękuje za radę
Phal. Inscriptiosinensis
Pytanie do fachowców od Lc
Czy mimo usychającej pochewki może z tego jeszcze się coś wykluć, bo mam wrażenie że to coś w środku jest zielone.Kiedyś czytałam ,że niektóre Lc kwitna mimo suchej pochewki moja wiedza jest w tym temacie żadna.
Laeliocattleya Canhamiana Azure
Ale Was dziś wymęczyłam
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wow, Mirko ale się u Ciebie dzieje
Co do lc. To niektóre tak mają ze pochewka potrafi zrobić się czarna i sucha a po jakimś czasie wychodzą z niej pączki, niestety musisz czekać.
Phale się u Ciebie rozkrecają będzie co oglądać.
Dendrobium atroviolaceum x eximum zapisuję na listę chciejstw bo bardzo mi się ono podoba do tego widzę że chetne do kwitnienia.
Co do lc. To niektóre tak mają ze pochewka potrafi zrobić się czarna i sucha a po jakimś czasie wychodzą z niej pączki, niestety musisz czekać.
Phale się u Ciebie rozkrecają będzie co oglądać.
Dendrobium atroviolaceum x eximum zapisuję na listę chciejstw bo bardzo mi się ono podoba do tego widzę że chetne do kwitnienia.
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miruś ile Ty tych skarbów jeszcze chowasz ? Zawału tu zaraz dostanę .
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Więcej więcej chcemy więcej! Wiosna idzie
Zauroczyłem się Dendr. Linguiforme (Dockrillia), czekam na jego kwitnienie
Będę wpadał częściej na pewno
Zauroczyłem się Dendr. Linguiforme (Dockrillia), czekam na jego kwitnienie
A ja nie potrafię być wierny jednej rodzinie roślin Jest ich zbyt wiele a ja jestem pazerny Dawniej chciałem iść w kaktusy, sukulenty, ale jakoś z nich zrezygnowałem na rzecz zielonych (oczywiście parę zostało). Od jakiegoś czasu powoli wracam do storczyków (w pewnym czasie (gdy zacząłem studia) ograniczyłem ich kolekcję oddając pod opiekę mamie) . Hoje są wdzięczne, choć parę niestety musiałem wyrzucić;- niestety w hodowli mają miejsce przykre wydarzenia, a nic mnie nie wkurza, jak choroba, szkodnikŁukasz dziękuję za odwiedziny i oczywiście zapraszam częściej. Byłam u ciebie i masz naprawdę ciekawe roślinki a hoje to moje wielkie niespełnione marzenie. Jestem wierna jednemu gatunkowi . Nie mam nic innego oprócz storczyków
Będę wpadał częściej na pewno
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Mirko nadrobiłam wątek, ale się u Ciebie dzieje. Dendr. aroviolaceum x eximum cudne! Jest na mojej liście chciejstw od dawna, muszę go w końcu gdzieś kupić.
A powiedz, kiedy wynosisz dendrobia na zewnątrz? Tzn przy jakiej temperaturze?
A powiedz, kiedy wynosisz dendrobia na zewnątrz? Tzn przy jakiej temperaturze?
Mireczko, tyyyle zapowiedzi u Ciebie Czekamy wszyscy na te wszystkie zapączkowane jeszcze kwiaty.
Pojawiło się dziś , więc może przyspieszą ?
Dziękuję za zdjęcie Phal. Braceana x manniii w rozkwicie. Uroczy storczyk. Napiszesz jak długo utrzymały się kwiaty ?
Dendrobium Atroviolaceum x eximum jest dla mnie bezkonkurencyjne. A nakrapiane pąki cudowne
nawet gdy się dopiero kształtują...
Pojawiło się dziś , więc może przyspieszą ?
Dziękuję za zdjęcie Phal. Braceana x manniii w rozkwicie. Uroczy storczyk. Napiszesz jak długo utrzymały się kwiaty ?
Dendrobium Atroviolaceum x eximum jest dla mnie bezkonkurencyjne. A nakrapiane pąki cudowne
nawet gdy się dopiero kształtują...
Pozdrawiam, Joanna
-
Dziękuję bardzo wszystkim za odwiedziny, jest mi zawsze bardzo miło
Miłego oglądania
Kasiu Może moja Lc jest właśnie taka , bardzo bym tego chciał podświadomie wydaje mi się ,że to coś w suchej pochewce rośnie, To byłby wielki mój sukces, niestety przy tej ilości słońca niewiele chce kwitnąc.
Lucynko trochę jeszcze tych skarbów mam ale są na rożnych etapach rozwoju. Jakoś nie chwalicie się z Asią zakupami a nie wierzę , że nic nie kupiłyście (lub portfele zostały w domu)
Łukaszu wiosna idzie ale u mnie jej nie widać , niestety
Co do wierności do storczyków to u mnie jest z nią jak z wiernością do mojego mężczyzny
Chyba nikt z nas nie lubi jak jego podopiecznym coś dolega .
Luisa Praktycznie wszystkie moje rośliny wynosiłam w maju, po 15 do szklarenki , mam nadzieje ,że do tego czasu wreszcie się ociepli, stoją tam do połowy października a niektóre (c.cristata) ur do listopada.
Cieszę sie ,że d.atrov podoba się chyba wszystkim
Asiu Słoneczko było u mnie aż 2 dni dziś leje i jest 8 st , wkurza mnie ta pogoda
Braceana z czasem zrobiła się bledsza bardziej odcień zielonkawy, zachwycam się nią jest taka jak ja sobie wyobrażałam oglądając zdjęcia w necie
Masz rację , piegusy na pąkach d. atro są zjawiskowe
Na koniec kilka zdjęć , w zasadzie nic nowego
Phal. Mariae
Cośki na dendrobium tylko jest to niewiadoma albo będzie to Green Lantern lub Friedericksianum (stawiam ,że to to pierwsze) zresztą nieważne co to będzie ważne ,że zakwitnie
Nowe przyrosty na dendr. Johnsoniae
Na d. fuerstenbergianum tez rosnie nowy przyrost
Przyrosty na c. ovalis eksperyment , jedno jest w normalnym podłożu drugie w kamykach
Wreszcie ruszyło coelo. flaccida , już straciłam nadzieję Reniu to dla Ciebie
Phl. Inscriptiosinensis - niebawem sie otworzy
Bulboph. annadalei, tez stało od jesieni a tu 2 nowe przyrosty
Miłego oglądania
Kasiu Może moja Lc jest właśnie taka , bardzo bym tego chciał podświadomie wydaje mi się ,że to coś w suchej pochewce rośnie, To byłby wielki mój sukces, niestety przy tej ilości słońca niewiele chce kwitnąc.
Lucynko trochę jeszcze tych skarbów mam ale są na rożnych etapach rozwoju. Jakoś nie chwalicie się z Asią zakupami a nie wierzę , że nic nie kupiłyście (lub portfele zostały w domu)
Łukaszu wiosna idzie ale u mnie jej nie widać , niestety
Bardzo mocno mi się wydaje ,że oboje poczekamy na jego kwitnienie i obawiam się ,że nie będzie to prędkoluczek95 pisze:Zauroczyłem się Dendr. Linguiforme (Dockrillia), czekam na jego kwitnienie
Co do wierności do storczyków to u mnie jest z nią jak z wiernością do mojego mężczyzny
Chyba nikt z nas nie lubi jak jego podopiecznym coś dolega .
Luisa Praktycznie wszystkie moje rośliny wynosiłam w maju, po 15 do szklarenki , mam nadzieje ,że do tego czasu wreszcie się ociepli, stoją tam do połowy października a niektóre (c.cristata) ur do listopada.
Cieszę sie ,że d.atrov podoba się chyba wszystkim
Asiu Słoneczko było u mnie aż 2 dni dziś leje i jest 8 st , wkurza mnie ta pogoda
Braceana z czasem zrobiła się bledsza bardziej odcień zielonkawy, zachwycam się nią jest taka jak ja sobie wyobrażałam oglądając zdjęcia w necie
Masz rację , piegusy na pąkach d. atro są zjawiskowe
Na koniec kilka zdjęć , w zasadzie nic nowego
Phal. Mariae
Cośki na dendrobium tylko jest to niewiadoma albo będzie to Green Lantern lub Friedericksianum (stawiam ,że to to pierwsze) zresztą nieważne co to będzie ważne ,że zakwitnie
Nowe przyrosty na dendr. Johnsoniae
Na d. fuerstenbergianum tez rosnie nowy przyrost
Przyrosty na c. ovalis eksperyment , jedno jest w normalnym podłożu drugie w kamykach
Wreszcie ruszyło coelo. flaccida , już straciłam nadzieję Reniu to dla Ciebie
Phl. Inscriptiosinensis - niebawem sie otworzy
Bulboph. annadalei, tez stało od jesieni a tu 2 nowe przyrosty
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Witaj Mireczko . To teraz dałaś do pieca, pogoda wcale nie za ciepła, ale u Ciebie to się dzieje . Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy. Czy mi się wydaje, że wśród pokazanych roślin jest jakaś krzyżówka z tetraspisem ? Cudna , chociaż nie wiem, co to. Mireczko jak znajdziesz czas, to spojrzyj na wiadomość ode mnie, bo miałam jeszcze takie małe pytanko .
Co do zakupów, oczywiście były, a jakże , tylko na razie nie ma się czym chwalić, bo sama sałata . Asia może miała coś z kwiatem, ale dokładnie nie pamiętam.
Co do zakupów, oczywiście były, a jakże , tylko na razie nie ma się czym chwalić, bo sama sałata . Asia może miała coś z kwiatem, ale dokładnie nie pamiętam.
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Nowe przyrosty to zawsze miły widok Gratulacje
Widzę że i C.ovalis u Ciebie ruszyło Moje na razie śpi, ale mam nadzieję że razem ze słońcem ruszy
Widzę że i C.ovalis u Ciebie ruszyło Moje na razie śpi, ale mam nadzieję że razem ze słońcem ruszy
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Mirko, tyle kwiatów i tyle zapowiedzi... Miło oglądać te wszystkie egzotyczne wzorki na płatkach.
Śliczne kwitnienia i najważniejsze, ze Twoje własne.
A co do kwitnienia Lc z suchej pochewki, to przerabiałam juz taki przypadek. Tak więc nie trać nadziei
Śliczne kwitnienia i najważniejsze, ze Twoje własne.
A co do kwitnienia Lc z suchej pochewki, to przerabiałam juz taki przypadek. Tak więc nie trać nadziei
Pozdrawiam, Joanna
-
Lucynko tak to phal. amboinensis x tetraspis Bardzo go lubię , jest niezawodny.
Łukasz Twoje ovalis lada moment ruszy , wszystko potrzebuje
Asiu podniosłaś mnie na duchu , czyli jest jakaś nadzieja z Lc, kurczę jak mi się z nimi źle współpracuje
Już z nimi przeprowadziłam rozmowę pouczającą jak nie wyciągną wniosków to się żegnamy bez żalu .
Pierwsze zapowiedzi zakwitły
Inscriptiosinensis
Phal. Gerseni niestety moje wyobrażenie o jego kwiatach było inne tak , tak wiem,że marudzę ale.... wolałam tamto
Łukasz Twoje ovalis lada moment ruszy , wszystko potrzebuje
Asiu podniosłaś mnie na duchu , czyli jest jakaś nadzieja z Lc, kurczę jak mi się z nimi źle współpracuje
Już z nimi przeprowadziłam rozmowę pouczającą jak nie wyciągną wniosków to się żegnamy bez żalu .
Pierwsze zapowiedzi zakwitły
Inscriptiosinensis
Phal. Gerseni niestety moje wyobrażenie o jego kwiatach było inne tak , tak wiem,że marudzę ale.... wolałam tamto
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki