Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Nie lepiej byłoby puścić to nawodnienie kilka cm pod ziemią? Zawsze to oszczędność wody.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- buum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Halski
Może kolega ma dużo wody
A tak na poważnie może faktycznie można było dać nieco w ziemie nawodnienie. Ale ważne że jest 
Może kolega ma dużo wody

Czy domieszanie kwaśnego torfu pod nasadzanie malin może zaszkodzić malinom ? Jeżeli ziemia jest zbyt kwaśna, jakich objawów można oczekiwać ? Zasadziłam rząd ok 6 metrów malin, wysypałam cienkim paskiem i przemieszałam pod maliny wór 80 l kwaśnego torfu. Rozsadzałam z bardzo starych krzaków, powoli wyrastają młode pędziki ale są słabe i czarnieją im końcówki na listkach. Czy to może mieć związek ?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Jak tam Wasze maliny po tych mrozach wiosennych? Moje w namiocie wydają się być ok. Tylko stanęły ze wzrostem. Nie widzę uszkodzeń. A jak jest w polu?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- buum
- Kontakt:
seedkris
Moje bez okrycia jak na razie ...odpukać
Na pewno staną w miejscu na jakiś czas, gdy tylko się otrząsną mam nadzieje że zaczną rosnąć
Jeszcze dziś u mnie mróz do -4/5st od jutra cieplej w nocy...ufff
Moje bez okrycia jak na razie ...odpukać

-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wygląda to najlepiej
Listki jakby zbrązowiały i oklapły

Pozdrawiam Krzysiek
-
- 500p
U mnie był spory mróz i na dodatek bardzo wiało. Wiatr i mróz to kiepskie połączenie
Zobaczymy po weekendzie co będzie.

Pozdrawiam Krzysiek
- buum
- Kontakt:
Dziś oglądałem malinki. Niby za bardzo nie zmieniły wyglądu choć niektóre listki jakby zwinięte ...jak mówisz zobaczymy za parę dni....
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 maja 2016, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak długo owocują krzaki malin? W sensie ile lat dają duże plony?
Mam maliny, nie wiem jak stare ale owocowały bardzo ładnie. Przez poprzednika były przycięte do samej ziemi i rozrosły się pięknie. Po okresie owocowania obciąłem do ziemi 50% łodyg a połowę zostawiłem przycinając na 70% długości. Na większości pojawiły się liście ale część z tych zostawionych łodyg jest sucha. Czy też je teraz usunąć?
Mam maliny, nie wiem jak stare ale owocowały bardzo ładnie. Przez poprzednika były przycięte do samej ziemi i rozrosły się pięknie. Po okresie owocowania obciąłem do ziemi 50% łodyg a połowę zostawiłem przycinając na 70% długości. Na większości pojawiły się liście ale część z tych zostawionych łodyg jest sucha. Czy też je teraz usunąć?
- buum
- Kontakt:
Wiesz jak ja robię??? Jak widzę że krzak ciulowo rośnie to go usuwam. W te miejsce wyrośnie nowa malina z krzaka obok. Jak nie wyrośnie to przesadzam młode maliny jak mają gdzieś ciasno
A jeżeli malina jest stara i owocuje dobrze to po co coś zmieniać
Najlepiej obserwować i reagować ....

A jeżeli malina jest stara i owocuje dobrze to po co coś zmieniać

-
- 500p
fosforus
Mam maliny jesienne w rożnym wielu. Najstarsze mają 10 lat i już nie owocują jak kiedyś (drobne owoce). Jeszcze rok albo dwa i trzeba będzie je usunąć.
Mam maliny jesienne w rożnym wielu. Najstarsze mają 10 lat i już nie owocują jak kiedyś (drobne owoce). Jeszcze rok albo dwa i trzeba będzie je usunąć.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 500p
Jak Twoje maliny po przymrozkach? U mnie kiepskobuum pisze:Dziś oglądałem malinki. Niby za bardzo nie zmieniły wyglądu choć niektóre listki jakby zwinięte ...jak mówisz zobaczymy za parę dni....

Pozdrawiam Krzysiek
- buum
- Kontakt:
solaris37
Stoją w miejscu
przez zimne noce.
Były piękne i soczyste. Teraz lekko kolor zmieniły przez zimno. Ale sąsiad mówił by się nie przejmować. Maliny dadzą radę. Tylko by mrozy w nocy odpuściły. Czyli spokojnie. Będzie dobrze
Wczoraj podlewałem je bo u mnie nie pada, sucho.
Stoją w miejscu

Były piękne i soczyste. Teraz lekko kolor zmieniły przez zimno. Ale sąsiad mówił by się nie przejmować. Maliny dadzą radę. Tylko by mrozy w nocy odpuściły. Czyli spokojnie. Będzie dobrze

-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Maliny "Polana" mam już bardzo długo na tym samym miejscu i cały czas aż do przymrozków owocują. Pędy malin po owocowaniu trzeba ściąć gdyż owocują na pędach które wypuszczą wraz z wiosną. Zdarza się że jakiś krzaczek jest słaby to go usuwam i w to miejsce sadzę nowy.
Nowe sadzonki które wyrastają między krzaczkami usuwam aby nie dopuścić do jego osłabienia.
Nowe sadzonki które wyrastają między krzaczkami usuwam aby nie dopuścić do jego osłabienia.
-
- 500p
Bądźmy dobrej myśli... Moich nie muszę podlewać przez najbliższe 3 tygodnie. U mnie podało cały czas przez 4 dnibuum pisze:solaris37
Stoją w miejscuprzez zimne noce.
Były piękne i soczyste. Teraz lekko kolor zmieniły przez zimno. Ale sąsiad mówił by się nie przejmować. Maliny dadzą radę. Tylko by mrozy w nocy odpuściły. Czyli spokojnie. Będzie dobrze![]()

Pozdrawiam Krzysiek