Awokado - problem z liśćmi
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Awokado - problem z liśćmi
Wełnowiec, dokonaj oprysku całej rośliny odpowiednim preparatem. Podlewasz wodą odstaną? Jeśli nie to awokado takiej nie lubi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- marzar
- 10p - Początkujący
- Od: 28 sty 2017, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Różnie, zależy od którego kwiatka zaczynam podlewanie - od teraz będę podlewał odstaną wodą. a te czarne ślady na liściach to też wełnowiec ?
Właśnie opryskałem Substralem Polysect 005.
Właśnie opryskałem Substralem Polysect 005.
amator
- norbert76
Może to być od wełnowców, ale prawdopodobnie są to grzyby sadzaki, często towarzyszą szkodnikom żerując na ich odchodach. Odczekaj kilka dni i zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- marzar
- 10p - Początkujący
- Od: 28 sty 2017, o 13:47
- Kontakt:
Polecasz jakiś konkretny środek grzybobójczy ?
Mam odczekać kilka dni z powodu że opryskałem dziś substralem na wełnowce ?
Mam odczekać kilka dni z powodu że opryskałem dziś substralem na wełnowce ?
amator
- norbert76
Previcur, Topsin,...
Tak, chodzi o to żeby nie mieszać chemii.
Tak, chodzi o to żeby nie mieszać chemii.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- popek2002
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 kwie 2017, o 19:30
Cześć!
To jest mój pierwszy post więc chciałbym się przywitać!
Mam problem z moim drzewkiem awokado!!!! Po przesadzeniu do nowej mieszanki marniało w oczach. Teraz wylądowało w tej samej ziemi w której rosło do tej pory, ale nic nie jest lepiej a nawet jest gorzej!!!
Liście oklapły i zaczęły schnąć bardzo szybko. Nerwy i ogonki liści zaczynają brązowieć. Około 3 liście dziennie usychają!!! Wszystkie staram się usuwać na bieżąco. Jeżeli tak będzie dalej drzewko będzie całkowicie bez liści!!!
Ma ok 1,5 roku. Okno Wschodnie.
Nie mam pojęcia co się dzieje!! Dałem mu odżywkę do drzewek bonsai Rainbow i czekam na efekty.
To drzewko jest ogromnie ważne dla mnie i proszę o szybką odpowiedź i najlepsze sposoby na uratowanie drzewka!!!
Bardzo dziękuję za wszelką aktywność!
Tu jest kilka zdjęć mojego "dziecka" :
To jest mój pierwszy post więc chciałbym się przywitać!
Mam problem z moim drzewkiem awokado!!!! Po przesadzeniu do nowej mieszanki marniało w oczach. Teraz wylądowało w tej samej ziemi w której rosło do tej pory, ale nic nie jest lepiej a nawet jest gorzej!!!
Liście oklapły i zaczęły schnąć bardzo szybko. Nerwy i ogonki liści zaczynają brązowieć. Około 3 liście dziennie usychają!!! Wszystkie staram się usuwać na bieżąco. Jeżeli tak będzie dalej drzewko będzie całkowicie bez liści!!!
Ma ok 1,5 roku. Okno Wschodnie.
Nie mam pojęcia co się dzieje!! Dałem mu odżywkę do drzewek bonsai Rainbow i czekam na efekty.
To drzewko jest ogromnie ważne dla mnie i proszę o szybką odpowiedź i najlepsze sposoby na uratowanie drzewka!!!
Bardzo dziękuję za wszelką aktywność!
Tu jest kilka zdjęć mojego "dziecka" :
- norbert76
Zacznę od tego, żebyś na początek przeczytał ten wątek. Znajdziesz w nim wszystkie podstawowe informacje na temat uprawy oraz popełnianych błędów.
Jednym z nich było w tym przypadku drugi raz - całkowicie niepotrzebnie - powtórne przesadzenie do starej mieszanki. Drugi błąd - nie nawozi się roślin przez kilka tygodni po przesadzeniu i to w dodatku pierwszym lepszym nawozem. To, że opadają liście jest bardzo mało prawdopodobne przyczyną nowego podłoża, a bardziej przelania - uszkodzenie korzeni, zbyt ciemnego stanowiska, zbyt suchego powietrza. Awokado nie lubi podlewania twardą wodą.
Jednym z nich było w tym przypadku drugi raz - całkowicie niepotrzebnie - powtórne przesadzenie do starej mieszanki. Drugi błąd - nie nawozi się roślin przez kilka tygodni po przesadzeniu i to w dodatku pierwszym lepszym nawozem. To, że opadają liście jest bardzo mało prawdopodobne przyczyną nowego podłoża, a bardziej przelania - uszkodzenie korzeni, zbyt ciemnego stanowiska, zbyt suchego powietrza. Awokado nie lubi podlewania twardą wodą.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- popek2002
- 20p - Rozkręcam się...
Dziękuję bardzo za odpowiedź!
Teraz będę spędzał czas na studiowaniu wątku. Zwiększę wilgotność powietrza i spróbuję trochę przesuszyć podłoże.
Chcę teraz sprostować kilka spraw:
A mianowicie przesadziłem do tego samego podłoża, czyli z tej samej firmy i do tego samego "modelu" ziemi co drzewko rosło dotychczas ale świeżej. Odżywkę Rainbow użyłem ponieważ jest podawana do schorowanych roślin i myślałem że to dobry pomysł.
Teraz mam kolejne pytanie:
Jaką wodą mogę podlewać drzewko? Może być kranówka i RO w stosunku 1:1? Posiadam dostęp do RO bo zajmuję się też akwarystyką.
Pozdrawiam!
Teraz będę spędzał czas na studiowaniu wątku. Zwiększę wilgotność powietrza i spróbuję trochę przesuszyć podłoże.
Chcę teraz sprostować kilka spraw:
A mianowicie przesadziłem do tego samego podłoża, czyli z tej samej firmy i do tego samego "modelu" ziemi co drzewko rosło dotychczas ale świeżej. Odżywkę Rainbow użyłem ponieważ jest podawana do schorowanych roślin i myślałem że to dobry pomysł.
Teraz mam kolejne pytanie:
Jaką wodą mogę podlewać drzewko? Może być kranówka i RO w stosunku 1:1? Posiadam dostęp do RO bo zajmuję się też akwarystyką.
Pozdrawiam!
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać"
- norbert76
Jeśli masz twardą wodę wodociągową, to odradzał bym jej używania. Jak już coś to z wodę z filtra. Możesz też zmiękczać wodę.
Poczytaj tutaj :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &hilit=Zmi ękczanie
Poczytaj tutaj :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &hilit=Zmi ękczanie
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- popek2002
- 20p - Rozkręcam się...
Dziękuję za odpowiedź!
Teraz spróbuje wszystkich technik znalezionych na forum. Mam nadzieję że drzewko jakoś z tego wyjdzie...
Pozdrawiam!
Teraz spróbuje wszystkich technik znalezionych na forum. Mam nadzieję że drzewko jakoś z tego wyjdzie...
Pozdrawiam!
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać"
Witam, moje awokado rosło w miarę dobrze. Ma ok. 1 rok..wyrosła mu już nawet długa boczna gałąż Kilka dni temu go przesadziłam. Sprzedawca doradził mi ziemię uniwersalną do roślin owocowych o pH 6-7.jest ona ciężka jakaś. Po przesadzeniu najmłodsze liście drzewka zwiędły... i nie chcą się podnieść...co mam robić, czy przesadzić go ponownie jeśli ziemia jest nieodpowiednia? Czy można dosypać forfu? A jeśli uszkodziłam korzenie to czy uratuję drzewko ? / dodam, że ma bardzo nikłe korzenie, taką jakby siateczkę nitek / Czasem też brązowieją mu liście, /obcinam wtedy końcówki i jest ok / a także są pofałdowane , zwijają się...i są jakby pomarszczone. Proszę o radę, bardzo zależy mi na drzewku...dotąd pięknie rosło
- norbert76
Każdą ziemię trzeba uprzednio wymieszać z rozluźniaczem, np. agroperlitem. Dlatego zalecam przesadzić jeszcze raz, bo będzie problem z utrzymaniem równomiernej wilgotności podłoża.
Choć to akurat nie powinno być przyczyną obecnie oklapniętych liści. Problem może leżeć w zbyt słabo rozwiniętym systemie korzeniowym. W ogóle przesadza się przede wszystkim wtedy, gdy bryła korzeniowa jest mocno przerośnięta albo w celu wymiany podłoża - w zależności od rośliny może to być co ok. rok, dwa, trzy lata.
Podejrzewam, że jeśli po wyjęciu z doniczki korzenie były słabo rozwinięte nie trzeba było w ogóle przesadzać.
Przesadzamy do doniczki o rozmiar większej, czyli o ok. 1,5 - 2 cm na średnicy.
Brązowienie liści u Awokado to efekt zbyt małej wilgotności powietrza oraz podlewania zbyt twardą wodą.
Choć to akurat nie powinno być przyczyną obecnie oklapniętych liści. Problem może leżeć w zbyt słabo rozwiniętym systemie korzeniowym. W ogóle przesadza się przede wszystkim wtedy, gdy bryła korzeniowa jest mocno przerośnięta albo w celu wymiany podłoża - w zależności od rośliny może to być co ok. rok, dwa, trzy lata.
Podejrzewam, że jeśli po wyjęciu z doniczki korzenie były słabo rozwinięte nie trzeba było w ogóle przesadzać.
Przesadzamy do doniczki o rozmiar większej, czyli o ok. 1,5 - 2 cm na średnicy.
Brązowienie liści u Awokado to efekt zbyt małej wilgotności powietrza oraz podlewania zbyt twardą wodą.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję bardzo za odpowiedź.. zatem spróbuję jeszcze raz go przesadzić, może się uda go uratować