Identyfikacja larw, chrząszczy i... innych
- wasil
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 lut 2017, o 15:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Czy to szkodnik ?
Dziwne bo znalazłem 5 takich samych. Wszystkie żyły.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy to szkodnik ?
Żyły.
Dobre.
Spijały pewnie wydzieliny z nektarników.

Spijały pewnie wydzieliny z nektarników.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja larw, chrząszczy i... innych
To lędzień czerwonatka, drapieżny roztocz.
Jak się go pozbyć
-
Dlaczego? Nie lubisz czerwonego koloru?.
Jeżeli jest drapieżny to żywi się mszycami , przędziorkami itp. Poza tym zawsze możesz położyć na działce asfalt i będzie spokój z wszelkimi robaczkami . 

Sorki, Zapomniałem że drapieżniki nie jedzą roślin 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2011, o 11:26
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
To mogą być larwy ziemiórki
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 cze 2015, o 15:28
Czy moglibyście spojrzeć na mój post w wątku o jagodzie kamczackiej...? Nie chcę zaśmiecać forum a wkleiłem tam fotki larw, które nękają moje krzaczki... ;-)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5831031
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5831031
-
Te jasne gąsieniczki to może być zwójka różóweczka, która też atakuje kamczatkę.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 cze 2015, o 15:28
Wyglada na to, ze to ten sam szkodnik tylko w roznych fazach rozwoju... Ta mala biala ---- tez siedziala w takim malutkim bialym kokonie ale jeszcze niedokonczonym...
Owady do identyfikacji - duży problem
Witam,
Zakładam temat raz jeszcze, poprzedni został usunięty bez podania przyczyny, proszę o wiadomość prywatną z treścią i podaniem przyczyny nim zostanie uznany za nieodpowiedni kolejny raz.
Przepraszam z góry za zbyt mało profesjonalny język ogrodniczy.
Posiadamy duży balkon z gotowymi dużymi betonowymi donicami. Rok temu po wynajęciu mieszkania, oczyściliśmy ziemię z petów poprzednich wynajmujących, dosypaliśmy nowej ziemi i posadziliśmy kwiatki. W wakacje zaczęły przeszkadzać nam owady podobne do pszczół, jednak w wersji miniaturowej (połowa zwykłej pszczoły). Kiedy przyszła jesień, kwiaty opadły i okazało się, że te pszczoły zadomowiły się właśnie w naszej ziemi. Próbowaliśmy przekopać i wygonić je, jednak zaraz wracały. Wiadomo - zima spokój, jednak teraz na wiosnę, problem jest jeszcze większy. Mini pszczółek jest dużo, dużo więcej a chcemy już powyrywać chwasty i posadzić nowe kwiaty. Przygotowaliśmy także balkon do spędzania wieczorów i cieplejszych dni na nim, zrobiliśmy siedzisko, włożyliśmy sporo pracy w zagospodarowanie balkonu a pszczółki uniemożliwiają jakiekolwiek wypoczynek, latając nad głowami i przy twarzy.
Przechodząc do meritum - czy ktoś wie co to za owady i jak się ich pozbyć? Wymiana całej ziemi będzie kosztowna ze względu na jej ilość i mało wygodna ze względu na głębokość donicy - ciężko się wychylić przez barierkę, i jednocześnie sięgnąć dna wygodną łopatą.
Poniżej zdjęcia owada, dziury oraz filmiku sprzed chwili, który pokazuje jak wiele jest dziur.
https://www.youtube.com/watch?v=MQBVwmtaVfc

Zakładam temat raz jeszcze, poprzedni został usunięty bez podania przyczyny, proszę o wiadomość prywatną z treścią i podaniem przyczyny nim zostanie uznany za nieodpowiedni kolejny raz.
Przepraszam z góry za zbyt mało profesjonalny język ogrodniczy.
Posiadamy duży balkon z gotowymi dużymi betonowymi donicami. Rok temu po wynajęciu mieszkania, oczyściliśmy ziemię z petów poprzednich wynajmujących, dosypaliśmy nowej ziemi i posadziliśmy kwiatki. W wakacje zaczęły przeszkadzać nam owady podobne do pszczół, jednak w wersji miniaturowej (połowa zwykłej pszczoły). Kiedy przyszła jesień, kwiaty opadły i okazało się, że te pszczoły zadomowiły się właśnie w naszej ziemi. Próbowaliśmy przekopać i wygonić je, jednak zaraz wracały. Wiadomo - zima spokój, jednak teraz na wiosnę, problem jest jeszcze większy. Mini pszczółek jest dużo, dużo więcej a chcemy już powyrywać chwasty i posadzić nowe kwiaty. Przygotowaliśmy także balkon do spędzania wieczorów i cieplejszych dni na nim, zrobiliśmy siedzisko, włożyliśmy sporo pracy w zagospodarowanie balkonu a pszczółki uniemożliwiają jakiekolwiek wypoczynek, latając nad głowami i przy twarzy.
Przechodząc do meritum - czy ktoś wie co to za owady i jak się ich pozbyć? Wymiana całej ziemi będzie kosztowna ze względu na jej ilość i mało wygodna ze względu na głębokość donicy - ciężko się wychylić przez barierkę, i jednocześnie sięgnąć dna wygodną łopatą.
Poniżej zdjęcia owada, dziury oraz filmiku sprzed chwili, który pokazuje jak wiele jest dziur.
https://www.youtube.com/watch?v=MQBVwmtaVfc

Wydaje mi się, że to nie murarka.asprokol pisze:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... it=murarki
Wrzucam jeszcze jeden film:
https://www.youtube.com/watch?v=0sUkqB7suSs
Owad jest dużo mniejszy niż murarki, które widziałem na zdjęciach.
To wygląda jak połączenie Pszczoły i osy, ma na pewno niecały centymetr długości. Widać to dobrze przy drugim "okazie" z filmu, kiedy siedzi na liściu oraz kolejny z końcówki kiedy siedzi na ścianie.
No i wchodzi pod ziemię.