Nolina - pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Nolina - reanimacja i inne problemy w uprawie
["norbert76"]
Stanowisko ma nie przy samym oknie ale bardzo blisko, akurat tak widać na zdjęciach. W pokoju jest 20-21 stopni,zwłaszcza zimą,bo pod oknem jest grzejnik.Przyszło mi do głowy,że spryskując Agricolle zalałam środek każdej odnogi i to spowodowało gnicie. A co myślisz o tym drugim zdjęciu? Co to może być?
Stanowisko ma nie przy samym oknie ale bardzo blisko, akurat tak widać na zdjęciach. W pokoju jest 20-21 stopni,zwłaszcza zimą,bo pod oknem jest grzejnik.Przyszło mi do głowy,że spryskując Agricolle zalałam środek każdej odnogi i to spowodowało gnicie. A co myślisz o tym drugim zdjęciu? Co to może być?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Być może to było przyczyną. Niestety nie wiem co jest na tym drugim zdjęciu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Na drugim zdjęciu może wychodzić nowy "pióropusz" liści. Nolina straciła jeden ze stożków wzrostu, to sobie radzi jak umie.
Ja bym te trzy odnogi ucięła na krótko (tak mniej więcej w połowie) i wystawiła roślinę do słońca. Albo tylko dwie a tę trzecią ze zgrubieniem zostawiłabym.
Ja bym te trzy odnogi ucięła na krótko (tak mniej więcej w połowie) i wystawiła roślinę do słońca. Albo tylko dwie a tę trzecią ze zgrubieniem zostawiłabym.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
["norbert76"]
Baaaaaaaardzo Ci dziękuję za podpowiedzi "co,jak i dlaczego!" Mnie nadal nurtują te zielone wypustki na tym pędzie.. Na pozostałych tego nie ma... Życzę Ci sukcesów w uprawie roślin i pozdrawiam... R..
Baaaaaaaardzo Ci dziękuję za podpowiedzi "co,jak i dlaczego!" Mnie nadal nurtują te zielone wypustki na tym pędzie.. Na pozostałych tego nie ma... Życzę Ci sukcesów w uprawie roślin i pozdrawiam... R..
- raflezja
Rencia, nie wierzysz mi? Napisałam o "wypustkach".
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Raflezjo.. Wierzę Ci,sama też o tym pomyślałam. Dziękuję za podpowiedź.
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
galaxy Jak tam twoja nolina, przyjęła się?
Dzisiaj odcięłam te chore trzy odnogi,spryskałam i podlałam preparatem grzybobójczym moją nolinę. Miejsca cięć obsypałam cynamonem i przestawiłam bliżej okna aby miała jak najwięcej światła. I będę czekać. Zdrowa tkanka była tuż pod resztkami pióropuszy, więc wychodzi na to,że zalałam środki i stąd to gnicie. Jeszcze jedna uwaga... Niestety mimo oprysku na szkodniki, to chyba je dokarmiłam,bo się rozmnożyły . Mam nadzieję,że nolina wypuści nowe pióropusze i nie będzie szkodników. Pozdrawiam.
- Nina_Brzeg
- 100p
- Od: 5 paź 2016, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystko zależy od ziemi i warunków, w jakich je będziesz trzymać. Podłoże ma całkowicie przeschnąć. Ja swoje w lecie podlewam raz w tygodniu, zimą (nie są zimowane, mają temperaturę około 17 stopni) raz na 2 tygodnie. Po tym czasie ziemia jest sucha na wiór w naszym przypadku. Moje to wieloletnie rośliny.
- raflezja
SiMoNa!
Dałaś im ogromne doniczki w stosunku do wielkości roślin.
One lubią ciasne.
Dałaś im ogromne doniczki w stosunku do wielkości roślin.
One lubią ciasne.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem o tym, to są najmniejsze doniczki jakie posiadam , ten niebieski to przykrywka z lakieru do włosów
- raflezja
To jak wiesz, ze powinny być mniejsze, jeśli zależy Ci na roślinach - zdobądź takowe. To nie jest żaden problem, są dostępne.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis