Borówka amerykańska - 8 cz

Drzewa owocowe
predii
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 cze 2014, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 8 cz

Post »

Co sadzicie o wyłażeniu dołka pod borówkę czarna agrowloknina, rozwiązanie wydaje sie lepsze od folii. Głównie w celu ochrony przed pędrakiem
areks90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2017, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Kupiłem nawóz do borówek florovit i na opakowaniu jest napisane żeby nawozić dawką do 50mg i należy nawozićco około 4tyg. To jest dawka jednorazowa czy te 50mg rozkłada sie na kilka nawożeń? Borówki mam 2-3 letnie, posadzone w tym roku.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

areks90
Na nawozach zawsze jest podane dawka jednorazowa. I należy jej nie przekraczać. I tą dawkę dajesz co cztery tygodnia, jak pisze taką samą .
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Re: Jagoda kamczacka cz. 3

Post »

edyta131 może zastosuj nicienie? Jak kopałem doły pod jagody kamczackie to wykopałem pełno pędraków. Wcześniej w tym miejscu rosły kilkudziesięcioletnie czarne porzeczki i pędraki nic im nie zrobiły. Jestem pewny tego że pod moimi jagodami i borówkami grasują pędraki bo tego dziadostwa jest wszędzie pełno ale rośliny rosną i mają się bardzo dobrze. Nie przejmuję się już tym. Nie walczę z kretami bo one nie zrobią nic podrośniętym krzewom a przynajmniej ubędzie pędraków.
Nicienie podobno są skuteczną bronią na pędraki i nie tylko i jest to walka biologiczna. Po takich roundupach i innych dursbandach wybijesz mikrobiologię gleby i będziesz miała chore rośliny a poza tym strach będzie jeść jagody bo w przypadku tego drugiego środka nie ma chyba rejestracji dla jk?
Z ciekawostek powiem że wczoraj sadziłem borówki w donice i trzy sadzonki Earliblue kupione w pewnej szkółce pod lasem miały nawet dziewięć pędrako-podobnych larw w małej 2 litrowej doniczce. Nie były to pędraki ale też spore białe zwinięte w łuk larwy czort wie czego. Takiego rozluźniania korzeni jak wtedy zrobiłem to chyba nikt nie widział :)
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55

Post »

Jakie odmiany posadziłeś w donice?
Tomala3d
500p
500p

Post »

Earliblue x3, Spartan x3, Patriot x2, Chandler x1, Rubel x1, Bonus x2, Goldtraube x2.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p

Post »

Ale do donic to wsadziłeś tylko Goldtraube?
Sadzonki kupujesz w necie? Szukam sprawdzonej szkółki w której kupiłbym Goldtraube do doniczki.
Tomala3d
500p
500p

Post »

Nie cytuj posta na który odpowiadasz bezpośrednio

Ja mam w gruncie około 40 borówek. Zachęcony informacjami o tym że w uprawie pojemnikowej borówka wchodzi w owocowanie towarowe 2-3 lata wcześniej oraz poniekąd zmuszony czekać na przygotowanie terenu pod kolejne nasadzenia gruntowe postanowiłem zrobić eksperyment i zobaczyć jak się spisuje uprawa pojemnikowa.
Te borówki które wymieniłem wszystkie są w donicach 15l i 12l i zostaną w nich na co najmniej 2 lata i później zostaną przeniesione do większych pojemników. Z odmian nadających się do pojemników posadziłem Patriot, Goldtraube i Chandler. Spartan, Rubel, Bonus i Earliblue raczej się nie nadają tak jak tamte trzy ale zobaczymy. Nie mam potrzeby kupowania borówek przez internet bo mam tyle borówek że teraz kupuję tylko jak jest okazja cenowa. Najczęściej w bricomarche gdzie parę razy do roku mają ładne sadzonki w 2l doniczkach. Tam kupiłem wszystkie do pojemnikowych nasadzeń poza Earliblue i Rubel.
Najlepsza strategia przy wiosennych nasadzeniach to wybierać sadzonki z jak najsilniejszym i najwyższym pędem głównym a jak się uda to z dwoma bo one zaowocują w przyszłym sezonie. Wszystko poza tymi pędami można wyciąć do zera co pobudzi do wzrostu i prześwietli krzew ze zbędnych liści i gałązek z których nic nie będzie.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p

Post »

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, myślałem że będziesz sadził do pojemników tylko borówkę niską. Ja też zastanawiam się nad wsadzeniem 2 - 3 sztuk, tylko moja koncepcja jest taka żeby kupić beczki 100l i przeciąć na pół, ale z tego co widzę to chyba będą za duże. Kupujesz jakieś specjalne pojemniki do sadzenia?
Tomala3d
500p
500p

Post »

Borówkę niską już posadziłem wcześniej. Trzy sztuki Vaccinium Angustifolium i dwie sztuki półwysokiej Chippewa. Mam jeszcze w pojemnikach od tamtego roku 2x North Country które są obsypane kwiatami.
Wsadziłem je w takiej wielkości pojemniki bo to ma im starczyć spokojnie na 2-3 lata a większe pojemniki to więcej ziemi, więcej ciężaru do noszenia i zajmują więcej miejsca. Taka połówka beczki to ostateczne stanowisko jeśli miały by pozostać w pojemnikach chociaż myślałem raczej o 45-90 litrowych kastrach budowlanych które kosztują około 19 zł.
Kupowałem doniczki 15 litrowe na edoniczki.pl bo myślałem że są zrobione z mniej śmierdzącego plastiku niż wiadra budowlane ale śmierdzą tak samo więc mam też kilka w wiadrach 12l 3,50zł za sztukę. Wiadra są mocne i bardziej i elastyczne.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p

Post »

Też podjadę do marketu budowlanego i kupię wiadra 10-15 litrowe, co prawda mając większe pojemniki rzadziej bym podlewał.
Osobiście ze względu na to że mam działkę ROD a tam potrafią się dziać "różne rzeczy", pojemniki z borówkami wsadzę w ziemię.
Korzyści uprawy borówki amerykańskiej w pojemnikach jest:
- mniej ziemi kwaśnej potrzebnej do posadzenia,
- szybciej będą owoce,
- łatwiejsze utrzymanie wilgoci,
- moim zdaniem również mniejsza kontrola kwasowości gleby, oczywiście jak posadzimy w odpowiednio kwaśną ziemię,
Minusy:
?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Jarowo pisze: Minusy:
?
Korzenie borówki i rododendrona są podobne - nie mają włośników i tworzą dość zbitą bryłę, w sumie warunki uprawy tych roślin też są podobne, chociaż borówka na zimą gubi liście.
Różnicę najlepiej zobaczyć- z lewej pojemnik, z prawej uprawa w gruncie, nieważne, że to rododendron.
Obrazek
Moim zdaniem uprawa w pojemniku to wyższa szkoła jazdy - utrzymanie odpowiedniej wilgotności, nawożenie, pilnowanie zwijania się korzeni, brak ściółki z której borówka czerpie co najlepsze, itp..wybór należy do ogrodnika.
Tomala3d
500p
500p

Post »

Pelikano11 ściółka jest ;) Podlewanie będzie. Donice są spore, nie takie jak przy tym rododendronie. W tamtym roku przekonałem się że w donicy może borówka szybciej rosnąć. Dostałem bluecropa malutkiego w doniczce p9 i przesadziłem go do większej 3-4l czarnej doniczki. Skubany tak pięknie rósł pomimo tego że jak na mała borówkę miał kilka owoców. Dwa owoce z tego bluecropa to największe borówki jakie udało mi się zebrać z moich roślin. Większe od Chandlera i przepyszne w smaku. Zobaczymy czy to reguła że lepsze nagrzanie gleby daje wyraźnie lepszy wzrost.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

pelikano11
Spora różnica..... dlatego jestem zwolennikiem roślinek w gruncie :D
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Tomala3d
500p
500p

Post »

Jarowo pisze:Też podjadę do marketu budowlanego i kupię wiadra 10-15 litrowe, co prawda mając większe pojemniki rzadziej bym podlewał.
Osobiście ze względu na to że mam działkę ROD a tam potrafią się dziać "różne rzeczy", pojemniki z borówkami wsadzę w ziemię.
Korzyści uprawy borówki amerykańskiej w pojemnikach jest:
- mniej ziemi kwaśnej potrzebnej do posadzenia,
- szybciej będą owoce,
- łatwiejsze utrzymanie wilgoci,
- moim zdaniem również mniejsza kontrola kwasowości gleby, oczywiście jak posadzimy w odpowiednio kwaśną ziemię,
Minusy:
?

Borówki w donicach rosną szybciej głównie z tego powodu że gleba jest lepiej dogrzana co nie będzie miało miejsca w przypadku zakopania donic w ziemi.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”