Papryka do gruntu. Część 7
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 7
Od jutra zaczynam werandowanie papryk i pomidorów. Mam urlop, więc i czas na doglądanie i szybką reakcję w razie jakichś anomalii pogodowych.jola1313 pisze:Czy papryki też już wynosicie do hartowania?
Seba,Ika, piękne papryki
Pozdrawiam, Marta.
Ja papryk nie wynoszę, pomidory tak, hartować je zacznę na tydzień przed sadzeniem do gruntu, na razie, moim zdaniem, jest za zimno
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Od soboty/niedzieli (pogoda ma ulec poprawie)też planuję hartowanie papryk na balkonie.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 50p
- Od: 16 sty 2014, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Wczoraj zauważyłam na moich paprykach mszyce Myślicie,ze już po sadzonkach? Papryczki są małe mają po dwie pary liści właściwych - chciałam je przesadzić do większych doniczek i zobaczyłam intruza
Wczoraj zauważyłam na moich paprykach mszyce Myślicie,ze już po sadzonkach? Papryczki są małe mają po dwie pary liści właściwych - chciałam je przesadzić do większych doniczek i zobaczyłam intruza
Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja też mialam mszyce . Aria porazdiła mi ,żeby zrobic oprysk wodą z płynem do naczyn. Ja myłam listi tą wodą i pcami pościagałam pozostałe mszyce. Tyle ,że ja miam około 15 sadzonek papryk ,więc mogłam sobie na to pozwolić
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ten rok będzie trudny jeśli chodzi o mszyce. Ja kupiłam Agricolle i chyba się sprawdzi. Ale patrząc na trzmielinę i truskawki, już szykuję się na inwazję. Jednym ze skutecznych sposobów na mszyce jest zimny prysznic. Ale nie wszystkie rośliny tak można potraktować. Czereśnia się nie burzy
Iza
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Na mszyce HT!!! Nie dość, że pięknie pachnie, zabezpiecza przed chorobami grzybowymi to z mszycami rozprawia się bezbłędnie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
-
- 50p
Dzięki za porady. A myślicie, że mogę przesadzić papryki z tymi mszycami? Bo one mi wtedy szybko ruszą ze wzrostem i może będą miały większą szansę na przeżycie.
Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Małgosia, a musisz przesadzać te papryki? Mogłabyś wstawić zdjęcie?
Papryka nie lubi przesadzania i naruszania bryły korzeniowej. Może się zdarzyć, że po przesadzeniu zatrzyma się na jakiś czas bo będzie musiała rozbudować system korzeniowy.
Kiedy będziesz wysadzała na miejsce stałe?
Papryka nie lubi przesadzania i naruszania bryły korzeniowej. Może się zdarzyć, że po przesadzeniu zatrzyma się na jakiś czas bo będzie musiała rozbudować system korzeniowy.
Kiedy będziesz wysadzała na miejsce stałe?
-
- 50p
Małgosiu, muszę przesadzić - one są jeszcze w multipalecie. Mam "mały" poślizg w tym roku z sadzonkami. Do gruntu pójdą w drugiej połowie maja - mam zimną ziemię i nie spieszę się z wysadzaniem.
Wczoraj zabrałam się za oklejanie kubków nazwami odmian i dojrzałam dopiero tą inwazję. Nigdy nie miałam nic na paprykach - były do tej pory zupełnie bezproblemowe. Jedyne co to niektóre sadzonki wypadały mi po przesadzeniu do gruntu ale miałam zawsze zapas na podmiankę i tylko pozostawało mi czekać na plony. A teraz już na etapie rozsady mi się stado zalęgło
Zrobię zdjęcie jak wrócę do domu - na pierwszy rzut oka nic nie widać, bo to zielone mszyce.
Wczoraj zabrałam się za oklejanie kubków nazwami odmian i dojrzałam dopiero tą inwazję. Nigdy nie miałam nic na paprykach - były do tej pory zupełnie bezproblemowe. Jedyne co to niektóre sadzonki wypadały mi po przesadzeniu do gruntu ale miałam zawsze zapas na podmiankę i tylko pozostawało mi czekać na plony. A teraz już na etapie rozsady mi się stado zalęgło
Zrobię zdjęcie jak wrócę do domu - na pierwszy rzut oka nic nie widać, bo to zielone mszyce.
Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
U mnie też były zielone, a duzo masz sadzonek?
-
- 50p