Ogródek Przemka - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Przemka - cz.3
Witajcie dziewczyny. Szafirków mam sporo a ta kępa ze zdjęcia została wykopana z koszyczkiem w marcu i przeniesiona na nowe miejsce pod leszczynę. Ogórki: Monisia F1, Panandra F1(GP 12049), Atomic i Sonata trafiły wczoraj wieczorem do cieplarki (24-25*C). Wygląda na to, że Monisia zaczyna już kiełkować. Z dyń wczoraj wysiałem Jumbo Pink Banana i Sweet Dumpling a dzisiaj Uchiki kuri oraz Butternut. Na działce w tunelu do multiplatów posiałem buraczki: Nabab F1, Woodan oraz Cylindra. Z pomidorami masakra. Większość ma już po ok. 60-80cm wysokości i nie mieści się pod lampami. Część wywiozłem do tunelu, część ogłowiłem i wyprowadzę na 2 nowe pędy a wierzchołki ukorzeniam w wodzie. Jedynie sadzonki odmiany Brutus wysianego 26 marca wyglądają solidnie. Dzisiaj trafiły do 1l doniczek. Czeka mnie przesadzanie papryki no i muszę przygotować pierścienie dla ogórków i dyń. Na razie z wysiewem fasolki poczekam.
-
Szafirki cały czas kwitną. Dzisiaj część papryk z wielodoniczki powędrowała do pierścieni (Caryca i Top Girl) Heliotropy wciąż muszą czekać w kolejce. Pomidory Brutus rozstawione a reszta ląduje jutro w tunelu. Ukorzeniają się ścięte wierzchołki VP1 i wilki Żółtej Sakiewki. Wykiełkowały wszystkie wyłożone nasiona ogórków Monisia (48 sztuk) i Panandra (21 sztuk). Atomic i Sonata jeszcze się ociągają.
-
Ogórki Atomic wykiełkowały wszystkie(21 sztuk) i powędrowały do pierścieni podobnie jak i nasiona cukinii Orelia F1 (żółta) i Cora F1 (zielona). Wykiełkowały też wszystkie nasiona brokuła Marathon F1 (20 sztuk) i brukselki Groninger. Do kiełkowania powędrowały nasiona kapusty Kalibos i jarmużu Scarlet. Dynie jeszcze nie kiełkują ale na powierzchni nasion kiełkują zarodniki grzybów.
-
Ostatnie rzodkiewki z tunelu zerwane. Największe od MORANGO "Ruskij Razmier XXL" miały po 6 cm średnicy i nie były sparciałe. Niestety posmakowały i stonogowatym (podejrzenie pada na stonoga piwnicznego choć w pierwszej chwili podpadły ślimaki). Ogłowione pomidory zaczynają wypuszczać nowe pędy, powoli pojawiają się też korzenie na ściętych sadzonkach wierzchołkowych. Ogórki troszeczkę wybiegają ale jutro obniżę lampę i powinno być O.K. Wykiełkowały: kapusta czerwona i jarmuż (też czerwony). Przepikowane kolejne pomidory- tym razem Venus.
-
Z zakupionych jesienią pigwowców w tym roku kwitnie tylko Cido. Szpinak z rozsady rosnący w gruncie już niebawem będzie się nadawał do jedzenia. Na razie jemy szpinak z tunelu. Największy bób sporo wycierpiał. Po ataku oprzędzików nastąpiła fala przymrozków i kwiaty zmarzły. Teraz rozpoczyna kolejne kwitnienie. Dzisiaj przepikowałem w końcu z multiplatu do pierścieni szałwie i 3 odmiany selerów.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przemku widzę, że rzodkiewka rzeczywiście okazała, u mnie na razie jeszcze rośnie, zobaczymy czy do 10 cm dorośnie hmmm
A chciałam się zapytać jaką późną marchew będziesz wysiewał, bo ja szukam jakieś plennej odmiany, której jeszcze nie uprawiałam ?
A chciałam się zapytać jaką późną marchew będziesz wysiewał, bo ja szukam jakieś plennej odmiany, której jeszcze nie uprawiałam ?
-
Z powodu braku miejsca raczej staram się nie uprawiać późnych odmian . Na zbiór jesienny wysiewam wczesną marchew (Laguna lub Baltimore) i robię to pod koniec czerwca lub na początku lipca. Smak w październiku rewelacyjny.
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Może też spróbuję wysiać marchew brzmi zachęcająco
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
-
Zaczynają kiełkować buraczki do gruntu więc te tunelowe zostały wyrwane na botwinkę. Kalarepa powoli tworzy zgrubienia. Cebula szalotka Red Sun zaczyna pokazywać szczypior więc powędruje jutro na grządkę. W tym roku będę miał nadmiar sadzonek papryki a tu kolega przywiózł w niedzielę kilkadziesiąt sadzonek King Artur F1, Turbine F1 i Solanor F1. Niestety sadzonki zostały wymieszane więc będzie mała niespodzianka. Co ciekawe, mimo, że sadzoneczki są malutkie mają bardzo grube korzonki.
- AloesIk
- Od: 23 lut 2011, o 16:49
- Kontakt:
Zazdroszczę botwinki
Na swoje będę musiał jeszcze poczekać ...
Na swoje będę musiał jeszcze poczekać ...
-
-
-
No i cebula doczekała się wysadzenia. 3 metry Globo, 3 metry Ailsa Craig oraz 18 metrów Exhibition (6 metrów rozsady rosnącej w doniczkach oraz 12 metrów rosnącej w multiplacie). Rozsada z doniczek sadzona po 1 sztuce a z minidoniczek po 1-4 sztuki razem. Wysadzanie z wielodoniczki VEFI to prawdziwa przyjemność. Roślinki wyjmują się bez problemu i nie ma problemu z korzeniami. Zobaczymy jak będzie rosła. Porozsadzałem też pierwiosnki gruzińskie a nadwyżka trafiła do doniczek. Do tunelu przeniosłem z domu cukinie. Posadzone zostały też pory Pancho.