Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Witajcie dziewczyny. Szafirków mam sporo a ta kępa ze zdjęcia została wykopana z koszyczkiem w marcu i przeniesiona na nowe miejsce pod leszczynę. Ogórki: Monisia F1, Panandra F1(GP 12049), Atomic i Sonata trafiły wczoraj wieczorem do cieplarki (24-25*C). Wygląda na to, że Monisia zaczyna już kiełkować. Z dyń wczoraj wysiałem Jumbo Pink Banana i Sweet Dumpling a dzisiaj Uchiki kuri oraz Butternut. Na działce w tunelu do multiplatów posiałem buraczki: Nabab F1, Woodan oraz Cylindra. Z pomidorami masakra. Większość ma już po ok. 60-80cm wysokości i nie mieści się pod lampami. Część wywiozłem do tunelu, część ogłowiłem i wyprowadzę na 2 nowe pędy a wierzchołki ukorzeniam w wodzie. Jedynie sadzonki odmiany Brutus wysianego 26 marca wyglądają solidnie. Dzisiaj trafiły do 1l doniczek. Czeka mnie przesadzanie papryki no i muszę przygotować pierścienie dla ogórków i dyń. Na razie z wysiewem fasolki poczekam.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szafirki cały czas kwitną. Dzisiaj część papryk z wielodoniczki powędrowała do pierścieni (Caryca i Top Girl) Heliotropy wciąż muszą czekać w kolejce. Pomidory Brutus rozstawione a reszta ląduje jutro w tunelu. Ukorzeniają się ścięte wierzchołki VP1 i wilki Żółtej Sakiewki. Wykiełkowały wszystkie wyłożone nasiona ogórków Monisia (48 sztuk) i Panandra (21 sztuk). Atomic i Sonata jeszcze się ociągają.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogórki Atomic wykiełkowały wszystkie(21 sztuk) i powędrowały do pierścieni podobnie jak i nasiona cukinii Orelia F1 (żółta) i Cora F1 (zielona). Wykiełkowały też wszystkie nasiona brokuła Marathon F1 (20 sztuk) i brukselki Groninger. Do kiełkowania powędrowały nasiona kapusty Kalibos i jarmużu Scarlet. Dynie jeszcze nie kiełkują ale na powierzchni nasion kiełkują zarodniki grzybów. ;:185
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Ostatnie rzodkiewki z tunelu zerwane. Największe od MORANGO "Ruskij Razmier XXL" miały po 6 cm średnicy i nie były sparciałe. Niestety posmakowały i stonogowatym (podejrzenie pada na stonoga piwnicznego choć w pierwszej chwili podpadły ślimaki). Ogłowione pomidory zaczynają wypuszczać nowe pędy, powoli pojawiają się też korzenie na ściętych sadzonkach wierzchołkowych. Ogórki troszeczkę wybiegają ale jutro obniżę lampę i powinno być O.K. Wykiełkowały: kapusta czerwona i jarmuż (też czerwony). Przepikowane kolejne pomidory- tym razem Venus.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z zakupionych jesienią pigwowców w tym roku kwitnie tylko Cido. Szpinak z rozsady rosnący w gruncie już niebawem będzie się nadawał do jedzenia. Na razie jemy szpinak z tunelu. Największy bób sporo wycierpiał. Po ataku oprzędzików nastąpiła fala przymrozków i kwiaty zmarzły. Teraz rozpoczyna kolejne kwitnienie. Dzisiaj przepikowałem w końcu z multiplatu do pierścieni szałwie i 3 odmiany selerów.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przemku widzę, że rzodkiewka rzeczywiście okazała, u mnie na razie jeszcze rośnie, zobaczymy czy do 10 cm dorośnie hmmm ;:131

A chciałam się zapytać jaką późną marchew będziesz wysiewał, bo ja szukam jakieś plennej odmiany, której jeszcze nie uprawiałam ?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z powodu braku miejsca raczej staram się nie uprawiać późnych odmian . Na zbiór jesienny wysiewam wczesną marchew (Laguna lub Baltimore) i robię to pod koniec czerwca lub na początku lipca. Smak w październiku rewelacyjny.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Może też spróbuję wysiać marchew brzmi zachęcająco ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynają kiełkować buraczki do gruntu więc te tunelowe zostały wyrwane na botwinkę. Kalarepa powoli tworzy zgrubienia. Cebula szalotka Red Sun zaczyna pokazywać szczypior więc powędruje jutro na grządkę. W tym roku będę miał nadmiar sadzonek papryki a tu kolega przywiózł w niedzielę kilkadziesiąt sadzonek King Artur F1, Turbine F1 i Solanor F1. Niestety sadzonki zostały wymieszane więc będzie mała niespodzianka. Co ciekawe, mimo, że sadzoneczki są malutkie mają bardzo grube korzonki.
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

Zazdroszczę botwinki ;:oj
Na swoje będę musiał jeszcze poczekać ...
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Buraczki z tunelu już zjedzone a wczoraj rozprawiłem się z ostatnią partią skorzonery. Zaczynają kwitnąć pełniki, dąbrówka i pierwiosnki.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pigwowce zaczynają masowo kwitnąć. Pojawiają się kolejne zawilce. Tym razem wygląda na to, że kwiaty bobu pomimo braku okrycia przeżyły nocne przymrozki (-3*C).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i cebula doczekała się wysadzenia. 3 metry Globo, 3 metry Ailsa Craig oraz 18 metrów Exhibition (6 metrów rozsady rosnącej w doniczkach oraz 12 metrów rosnącej w multiplacie). Rozsada z doniczek sadzona po 1 sztuce a z minidoniczek po 1-4 sztuki razem. Wysadzanie z wielodoniczki VEFI to prawdziwa przyjemność. Roślinki wyjmują się bez problemu i nie ma problemu z korzeniami. Zobaczymy jak będzie rosła. Porozsadzałem też pierwiosnki gruzińskie a nadwyżka trafiła do doniczek. Do tunelu przeniosłem z domu cukinie. Posadzone zostały też pory Pancho.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”