Miodunka- Pulmonaria
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Miodunka- Pulmonaria
Właśnie nie wiem jak to jest z miodunką. Mam ją od sąsiadki. U niej rośnie w pełnym słońcu i rozsiewa się nawet na 2 metry...z czego ja korzystam Mam dzięki temu zagajnik miodunki w swoich truskawkach. Przesadziłam kilkadziesiąt roślin w różne miejsca na działce. Najlepiej rosną te na pełnym słońcu. Co prawda obsypałam je korą żeby nie wysychały ale kępy mają najdorodniejsze, aż zbite. Kolejna partia rośnie w bardziej gliniastym podłożu i te jakby stoją w miejscu. Nie widzę przyrostów ale też nic im się nie dzieje. Najgorzej mają się te w rozproszonym cieniu. Rosną w torfie lekko kwaśnym. Ot zasugerowałam się tym, iż jest to roślina leśna. No jakby moja się ucywilizowała i woli warunki typowo do opalania.
Sąsiadka twierdzi, że miodunka po kilku latach dopiero zaczęła się wysiewać. Czekam zatem na moje wysiewy. Oby były szybciej.
Sąsiadka twierdzi, że miodunka po kilku latach dopiero zaczęła się wysiewać. Czekam zatem na moje wysiewy. Oby były szybciej.
Pozdrawiam Jola
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiula zachęcona Twoim zdjeciem pojechałam na działkę a tam kilka pąków jest ale to wszystko.
Zasilić jakimś nawozem miodunkę po zimie?
Zasilić jakimś nawozem miodunkę po zimie?
Pozdrawiam Jola
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje rośliny dostały już nawóz, tulipany wychodzą i są już dość spore więc musiałam nawozić, potem jak tulipan duży to ciężko się nawóz sypie na rabatę bo pali..
Pięknie się budzą.
Pięknie się budzą.
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MIODUNKA ALBOCOLLORATA-nazwa powinna się przydać. Szukałam tej odmiany w necie, znalazłam z białym kwiatem...liście pstrokate, nie zielone. Foto ubiegłoroczne, tak dla porównania...że to taka sama odmiana. W tym roku widać na razie pojedyncze kwiatuszki, zrobi się cieplej...będzie sfotografowana. Jesienią kępka została podzielona, rośnie ich teraz więcej.
Aniu pełna nazwa to Pulmonaria rubra var. albocorollata,
bardzo ładny okaz masz, moja to taka bida była, myślę że z miejscem jej nie trafiłam
bardzo ładny okaz masz, moja to taka bida była, myślę że z miejscem jej nie trafiłam
Aneto pięknie dziękuję z podanie pełnej nazwy. Już zapisałam. Sadzonka jest podzielona, na trzy kępki...nawet ładnie rosną. Miejsce jest bardziej słoneczne. W lecie będzie widać czy miejsce jest dobre czy złe. Piszesz że Twoja jest biedna, widocznie te odmiany tak mają...wczesną wiosną nie wyglądają rewelacyjnie. Myślałam żeby miejsca w których rosną wysypać korą, sadzonki miały by więcej wilgoci. W zimie korzenie nie były by narażone na przemarzanie. Tylko czy kora nie będzie za bardzo zakwaszać ziemi?