Moje kaktusy - peter86
- Yaku
- 100p
- Od: 8 lip 2016, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kaktusy - peter86
Piękny kolorek Ci się trafił. O ile z czasem nie zmieni barwy, to fajnie będzie wyglądał z dorosłym uciernieniem. Tylko za długo nie trzymaj go na badylu (góra jedno zimowanie), bo się problemy mogą zacząć. Najlepiej tradycyjnie jak odpowiednio podrośnie to go przeszczep na stałą podkładkę a dół niech offsetuje.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Taki jest plan o ile robale nie skasują. Bo ziemiórki co przytępię to znowu je widzę. Dzięki za odwiedziny w moim wątku Pochwal się swoimi Tomek bo masz trochę ciekawych malinek wartych pokazania
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Roślinki u Ciebie już mają wygląd 'jak w sezonie', teraz tylko kwiecie jeszcze i będzie doskonale
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Tego białas to chyba pod stołem będziesz musiał trzymać. Te jasne formy szybko się przypalają na słońcu.
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jest to raczej Ancistrocactus brevihamatus Będziesz się musiał dobrze nakombinować żeby go utrzymać przy życiu, przerabiałem już ten kolorek dużo razy nawet na jednym z austrokaktusów i zawsze na początku wszystko spoko na badylu i nagle ni z tego ni z owego po roślinie, oczywiście kibicuję Twojemu
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
To synonim, obecnie to rodzaj Sclerocactus. Nieważne jak podpisujemy istotne, że wiemy co mamy Ale ja nie o tym . Chciałem tylko napisać, że ten albinos bardzo ciekawy i obyśmy mogli zobaczyć jak kwitniepopiolek69 pisze:jest to raczej Ancistrocactus brevihamatus
Ciekawe jak wyrośnie ten albinos. Ja wczoraj wywaliłem takie dwie siewki gymnolowe. Też bym zaszczepił z ciekawości czy się uda, a jeśli tak co z tego wyrośnie, ale nie mam nic na podkładki. Muszę się na przyszłość zaopatrzyć w badylki.
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
w takim razie jestem ostatnio trochę na bakier z klasyfikacją ale plus z tego że od momentu przeczytania Twojej podpowiedzi stałem się właścicielem niezłego stada sklerokaktusów (do tej pory u mnie były jako ancistrokaktusy )PiotrAPD pisze:To synonim, obecnie to rodzaj Sclerocactus. Nieważne jak podpisujemy istotne, że wiemy co mamy Ale ja nie o tym . Chciałem tylko napisać, że ten albinos bardzo ciekawy i obyśmy mogli zobaczyć jak kwitniepopiolek69 pisze:jest to raczej Ancistrocactus brevihamatus
Pozdrawiam Konrad
- peter86
- 500p
Dzięki za odwiedziny
W ofertach jest różnie opisywany. U mnie opisze jako Sclerocactus (Ancistrocactus) bo jak dla mnie po 15 latach zabawy w starym systemie ciężko się przestawić. Jednak stary system bardziej mi się podobał. Ten za dużo upraszcza i możliwe że sporo na siłę.
Ciekawi mnie jak się przebarwi bo szczepiłem przez to że wierzchołek był różowy. Albinosów z zasady nie szczepie. Może jak za miesiąc wystawie pod folie to się jakoś ciekawie przebarwi. . Fakt że zrobię to ostrożnie żeby go nie usmażyć.
W ofertach jest różnie opisywany. U mnie opisze jako Sclerocactus (Ancistrocactus) bo jak dla mnie po 15 latach zabawy w starym systemie ciężko się przestawić. Jednak stary system bardziej mi się podobał. Ten za dużo upraszcza i możliwe że sporo na siłę.
Ciekawi mnie jak się przebarwi bo szczepiłem przez to że wierzchołek był różowy. Albinosów z zasady nie szczepie. Może jak za miesiąc wystawie pod folie to się jakoś ciekawie przebarwi. . Fakt że zrobię to ostrożnie żeby go nie usmażyć.
Pozdrawiam Grzesiek
- Yaku
- 100p
- Od: 8 lip 2016, o 12:16
Jeśli tylko trafi się jakaś pomocna dłoń do robienia fotek i zdrowie pozwoli to może uda się fotki wstawić.peter86 pisze:Pochwal się swoimi Tomek bo masz trochę ciekawych malinek wartych pokazania
Było wołać na forum, żeby Ci ktoś podesłał trochę badyli do zabawy. Szkoda wyrzucać "mutaki", bo są amatorzy takich ciekawostek.Harvi pisze:Też bym zaszczepił z ciekawości czy się uda, a jeśli tak co z tego wyrośnie, ale nie mam nic na podkładki. Muszę się na przyszłość zaopatrzyć w badylki.
Grzesiu, nie bądź takim ortodoksem. Szczep kolorki, jak nie dla siebie to dla innych.peter86 pisze: Albinosów z zasady nie szczepie
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- peter86
- 500p
Daleko mi do ortodoksa Przy stałym braku podkładek wole szczepić szlachte niż jakieś albinosy które nie są zbyt ciekawe. Różowe czy czerwone to szczepie. Ta siewka miała różowy wierzchołek dlatego zaszczepiłem.Yaku pisze:Grzesiu, nie bądź takim ortodoksem. Szczep kolorki, jak nie dla siebie to dla innych.peter86 pisze: Albinosów z zasady nie szczepie
Pozdrawiam Grzesiek
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Grzesiu - bądź ortodoksem i nie daj się wmanewrować w jakieś dewiacje
- peter86
- 500p
Wszystkiego w życiu trzeba spróbować
A tak poważniej w temacie roślin raczej się nie zamykam w jakieś granice co i jak robić. Kombinuje i to sporo
A tak poważniej w temacie roślin raczej się nie zamykam w jakieś granice co i jak robić. Kombinuje i to sporo
Pozdrawiam Grzesiek