Wysiew trawy , doświadczenia,porady
Re: Sianie trawy
Kurcze. Mam raczej glebę zwięzłą. No nic - zobaczymy co będzie na wiosnę. A słuchajcie - jeśli trawa urośnie do tych 10 - 12 cm - to ją kosić przed zimą ? Czy juz dać sobie spokój ?
Dzięki wielkie za Wasze porady ...
Pozdrawiam
Dzięki wielkie za Wasze porady ...
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 15 cze 2010, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kosić
dzięki
No nic - to w przyszłym roku pewnie zapytam jeszcze raz co i jak ...
Pozdrawiam wszystkich
No nic - to w przyszłym roku pewnie zapytam jeszcze raz co i jak ...
Pozdrawiam wszystkich
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 paź 2013, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trawnik od podstaw i tajemnicze sztuczki
Witam forumowiczów
Jestem nowym użytkownikiem i mam zamiar założyć u siebie na działce trawnik dlatego potrzebuję waszych porad i sztuczek na piękny zielony trawnik.
Obecnie od wakacji pracowałem na wyrównaniu całej działki i chciał bym ją obsiać trawnikiem .
Teren wyrównany pierw do poziomu żółtym piaskiem pozostałym z budowy później na to 10 centymetrowa warstwa warstwa czarnej ziemi, podłoże nie posiada już większych i mniejszych kamieni (wiadomo zawsze coś tam zostanie)
Proszę was o informacje:
1. czym spryskać podłoże przed siewem trawy ? (widziałem jak firma zakładająca ogrody przed siewem pryskała podłoże)
2. jaką mieszankę traw wybrać? (na całej powierzchni jest słońce, no i będzie biegać po niej dzieciaczek )
3. czym przysypać nasiona po siewie ? (ziemia uniwersalna, torf kwaśny czy torf odkwaszony to też zauważyłem u firmy ogrodniczej że po siewie przysypane nasiona tylko nie wiem czym nie oglądałem opakowań ani nic)
4. jakie zraszacze zastosować do trawnika czy wynurzane czy na powierzchni aby można było je przenosić (dodam iż nie wiem dokładnie jaki będzie jeszcze układ skalniaków i miejsc gdzie będą budowle ogrodowe altanka grill )
5. Jakie nawozy stosować po wysiewie i po jakim upływie czasu.
Proszę was o pomoc
Jestem nowym użytkownikiem i mam zamiar założyć u siebie na działce trawnik dlatego potrzebuję waszych porad i sztuczek na piękny zielony trawnik.
Obecnie od wakacji pracowałem na wyrównaniu całej działki i chciał bym ją obsiać trawnikiem .
Teren wyrównany pierw do poziomu żółtym piaskiem pozostałym z budowy później na to 10 centymetrowa warstwa warstwa czarnej ziemi, podłoże nie posiada już większych i mniejszych kamieni (wiadomo zawsze coś tam zostanie)
Proszę was o informacje:
1. czym spryskać podłoże przed siewem trawy ? (widziałem jak firma zakładająca ogrody przed siewem pryskała podłoże)
2. jaką mieszankę traw wybrać? (na całej powierzchni jest słońce, no i będzie biegać po niej dzieciaczek )
3. czym przysypać nasiona po siewie ? (ziemia uniwersalna, torf kwaśny czy torf odkwaszony to też zauważyłem u firmy ogrodniczej że po siewie przysypane nasiona tylko nie wiem czym nie oglądałem opakowań ani nic)
4. jakie zraszacze zastosować do trawnika czy wynurzane czy na powierzchni aby można było je przenosić (dodam iż nie wiem dokładnie jaki będzie jeszcze układ skalniaków i miejsc gdzie będą budowle ogrodowe altanka grill )
5. Jakie nawozy stosować po wysiewie i po jakim upływie czasu.
Proszę was o pomoc
Mam Marolexa i nie zawaham się go użyć
Czy dolomitem wystarczy posypać po wierzchu trawy i zostawić? czy jeszcze podlać,może ktoś już tak robił?
Pozdrawiam -Gienia.
Młody trawnik
Zasiałem trawnik w połowie września i już po ok. 3 tygodniach trawnik w dwóch miejscach stał się żółty. I było tak do 4 tygodnia. Teraz tych miejsc żółtych przybywa (mamy 5 tygodni). W załączeniu załączam kilka zdjęć. Są to pojedyncze źdźbła trawy, które są żółte i albo kładą się na ziemi albo można je bez problemu wyciągnąć. Mają pojedynczy krótki korzeń (ok. 5 mm) gdzie trawa zielona jest już dobrze zakorzeniona, tzn. nie można jej wyciągnąć z korzeniem bez zniszczenia części zielonej. Tak jak napisałem na początku było to tylko w dwóch miejscach, najpierw myślałem, że to kot sąsiada (leżąca trawa), później, że ten gatunek trawy tak kiełkuje (mała 1 cm trawa już wychodziła żółta lub żółkła zaraz po wzejściu). Oczywiście w tych dwóch miejscach dosiałem trawę ale teraz widzę, że pojawia się tego coraz więcej. Pojawia się to w skupiskach, ale jeszcze nie w takiej ilości, żeby można było powiedzieć, że cały kawałek trawnika jest żółty. pH ziemi 6,5 - 7. 5 dni przed siewem zastosowałem nawóz Substral do siewu traw 100dni. Bardzo będę wdzięczny za pomoc.
Hydro i siew trawy
Czy ktoś może stosował hydrosiew trawy mama widziała reklamę w necie i strasznie się napaliła a ja nie dokońca jestem przekonana za piękne może ktoś stosował?
Pozdrawiam Alii
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 gru 2016, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hydrosiew trawy
Witam,
Ja widziałem wielokrotnie. Hydrosiew stosują głownie firmy komunalne - obsiewanie skarp na dużych obszarach ( przynajmniej w moim województwie)
Nie rozumiem tylko w jakim celu chcecie go stosować u siebie w ogrodzie?
Duża powierzchnia trawnika?
JA jestem za tradycyjnym wysiewem + nawóz startowy + podlewanie i trawnik będzie super:)
W przypadku zastosowania hydrosiewu zrobi wam się " skorupa" na ziemi:)
-- 14 gru 2016, o 20:07 --
ups....troszkę późno
Ja widziałem wielokrotnie. Hydrosiew stosują głownie firmy komunalne - obsiewanie skarp na dużych obszarach ( przynajmniej w moim województwie)
Nie rozumiem tylko w jakim celu chcecie go stosować u siebie w ogrodzie?
Duża powierzchnia trawnika?
JA jestem za tradycyjnym wysiewem + nawóz startowy + podlewanie i trawnik będzie super:)
W przypadku zastosowania hydrosiewu zrobi wam się " skorupa" na ziemi:)
-- 14 gru 2016, o 20:07 --
ups....troszkę późno
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
Moim zdaniem to bardzo dobry sposób siewu trawy na skarpach, ale na płaski teren chyba łatwiej i przede wszystkim taniej posiać nasiona trawy ręcznie. Na skarpy można również użyć biowłókniny z nasionami, ale to też wychodzi w miarę drogo (około 3zł/m2 wg cen z allegro).
-
- Kontakt:
Zgadzam się.
Jak miałbym do wydania sporo kasy to wolałbym przeznaczyć to na dobre nasiona.
Jak miałbym do wydania sporo kasy to wolałbym przeznaczyć to na dobre nasiona.
No ja myślałem nad takim hydrosiewem do siebie ale nie wiem właśnie czy warto takie coś zrobić mam sporą działkę do wysiewu.
-
- Kontakt:
Ja postawiłbym na tradycyjny siew.
Dobre nasiona, nawoź startowy, woda i będziesz miał ładny trawnik.
Po co kombinować jak tradycyjny sposób się sprawdza?!
3 zł /m2 - hmmm wolałbym kupić dobre nasiona w tej cenie.
Jestem przekonany ze w cenie 3 złotych to masz najtańszą trawę do terenów miejskich, a w ogrodzie zależałoby mi na tym aby trawnik był piękny i trwały.
Ten sposób sprawdza się na skarpach i dlatego został wymyślony.
Widziałeś aby ktoś robił to na terenach płaskich? Ja nie widziałem u siebie. Pewnie dlatego ze kryterium oceny to cena.
Na terenach płaskich wszyscy sieją tradycyjnie - cena
Zrobisz jak uważasz, a ja dalej polecam tradycyjny siew.
Dobre nasiona, nawoź startowy, woda i będziesz miał ładny trawnik.
Po co kombinować jak tradycyjny sposób się sprawdza?!
3 zł /m2 - hmmm wolałbym kupić dobre nasiona w tej cenie.
Jestem przekonany ze w cenie 3 złotych to masz najtańszą trawę do terenów miejskich, a w ogrodzie zależałoby mi na tym aby trawnik był piękny i trwały.
Ten sposób sprawdza się na skarpach i dlatego został wymyślony.
Widziałeś aby ktoś robił to na terenach płaskich? Ja nie widziałem u siebie. Pewnie dlatego ze kryterium oceny to cena.
Na terenach płaskich wszyscy sieją tradycyjnie - cena
Zrobisz jak uważasz, a ja dalej polecam tradycyjny siew.
Witam,
Czy teraz jest odpowiednia pora na dosiewanie trawy? czy lepiej poczekać aż będzie w nocy minimum 10? na najbliższe noce zapowiadają 2....
Czy teraz jest odpowiednia pora na dosiewanie trawy? czy lepiej poczekać aż będzie w nocy minimum 10? na najbliższe noce zapowiadają 2....