MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Dida127
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lis 2015, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Post »

:wit Witam wszystkich nareszcie troszkę ;:3 i postanowiłem znów nagrać moje bzyki. Tym razem zaczynam od uliku z którego wszystkie pozyskane kokony posłużą do dalszej hodowli.
Zapraszam na filmik

https://m.youtube.com/watch?v=3-daWsCRnd0

Pozdrawiam Dida127
kmszeryf
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 cze 2013, o 10:58

Post »

U mnie dzisiaj jak słońce wyszło zza chmur to było całkiem ciepło. Wystawiłem na słońce otwarte pudełko z kokonami i po chwili zaczęły się wygryzać samice. Ruch przy słomkach całkiem fajny. Naliczyłem 345 pustych kokonów oraz około 40 nienadgryzionych. Mam nadzieję, że się jutro po wystawieniu na słońce też się z nich wygryzą samice bo kokony całkiem fajne i duże. Oprócz kokonów murarki obserwuję też inne kokony, które wystawiłem. Ciekawe co z nich wylezie. Od jakiegoś czasu da się zauważyć trochę większy od murarki insekt odwiedzający zawsze tą samą rurkę. Za każdym razem jak się pojawia to ma cały brzuch umorusany pyłkiem. Znaczy coś nosi. Ciekawe co to za gatunek. Zauważyłem też jakiegoś insekta, który znosi pyłek do korytarza wydrążonego w ziemi w pobliżu ula dla murarek. Bardzo mnie to cieszy bo fajnie mieć jakiś nowy gatunek tylko nie wiem co to jest. Raczej nie Obrostka bo zdaje się, że miała pyłek na tylnych łapkach a nie "szczotki" ale pewny nie jestem bo szybka się skubana schowała.
Przypominam wszystkim, że oprócz kokonów, trzciny i formatek mamy też jutro Dzień Flagi RP. Drzewce w dłoń! :)
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Dzewce w dłoń? Ryzykant z Ciebie. W moim mieście przy każdej okazji pojawia się cała gama kolorów- czerwone, białe, biało czerwone, zielone, niebieskie, czarne, brunatne i miks wszystkiego czyli tęczowe. Można się w tym pogubić i niezależnie od własnych upodobań oberwać po łbie...drzewcem o kształcie zbliżonym do dorodnej tykwy pospolitej. Bezpieczniej już siedzieć z nosem przytkniętym do ula. Pszczoły nie rozważają która to RP aktualnie i robią swoje. Moje dzisiaj ostro baraszkowały na chodniku a ja usiłowałem delikatnie wyjaśnić wnuczce że to nie bójka tylko kochanie :)
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja dziś patrząc na wygryzanie pakietu 2 zauważyłam że z kokonów wyszedł inny owad. Ciało długie , smukłe, czarne, ok 1cm, z żółtymi dodatkami na odnóżach tak jak by już miała ,,koszyczki". W google próbowałam znaleźć ale podobna jest tylko ciut do gliniarza naściennego.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

U mnie dziś też dziarsko pracowały ale sporo jeszcze rwie się do życia.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Pytanie z tych dziwnych : murarki nie żądlą - ale czy gryzą ? włożyłem rękę do kokonów aby je przemieszać i coś mnie ciachło , potem chciałem podnieść murarkę która mi wypadła z pudełka bo była zziębnięta , ciut ją przycisnąłem i znów ciach ... ;:145
palce mają ślad , żądła brak , troszkę szczypało - ale żyję dalej ....... ;:306
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedyś sparks25 napisał , że murarki bronią się żuwaczkami. Wspominał , że osobiście tego doświadczył.
kmszeryf
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 cze 2013, o 10:58

Post »

diodas1 Wiem, że są miasta gdzie nie każdy patrzy przychylnym okiem na objawy patriotyzmu. Znam też inne fanaberie i zboczenia. U mnie w mieście jest tęczowy most! Tak czy inaczej myślę, że warto propagować postawy patriotyczne. W końcu historia naszego Państwa ma ponad 1000 lat! A nasi sojusznicy, których kraj ma zaledwie około 300 lat o wiele lepiej celebrują święta państwowe
Żeby nie było całkiem OT spieszę napisać, że nie mogę się doczekać na wylot Obrostek u mojej teściowej. Strasznie fajne i sprytne insekty :) Postawiłem też dzisiaj dwa domki dla trzmieli ze starych ceramicznych doniczek. Wątpię, że ktoś oprócz myszy i innych kretów tam zamieszka ale warto próbować :D
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Tak to prawda żądła nie mają ale potrafią dziabnąć ostro ;:300 zwłaszcza te większe sztuki. Ugryzą żuwaczkami. (ścisną palca) ;:306 Miałem taki przypadek 2 razy. ;:145
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06

Post »

W sprawie żądła rację macie połowicznie. Irokezi czyli samczyki murarki ogrodowej jak wszystkie inne samce żądłówek (pszczoły, osy, mrówki, szerszenie) żądła NIE mają. W tą broń zaopatrzone tylko samice. W przypadku murarki ogrodowej żądło samiczki jest mało skuteczne, ludzkiej skóry nie przebija. Jesteśmy "gruboskórni"(coś powyżej 1,3 mm najmniej jak mnie pamięć nie zawodzi), nasza skóra składa się z kilku warstw i stanowi dobrą tarczę przed żądłami samiczek murarki ogrodowej
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

Sprawa braku żądła będzie wracać jak bumerang. Już pozbyłem się złudzeń , że wystarczy coś napisać 10 razy żeby na forum się utrwaliło. Z angielskiej wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Osmia_rufa :
"Normally, O. rufa does not sting unless it is threatened and must defend itself. The female does have a sting, but it is much less severe than honeybees or wasps. The venom within the stinging apparatus has been shown to be like that of the honeybee. However, venom apparatus from O. rufa contains fewer barbs than that of honeybees, possibly explaining why O. rufa venom does not penetrate human skin like that of the honeybee. Protein components in the venom, such as osmin, have been linked to antimicrobial, antifungal, and haemolytic activities."
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

diodas1 dzięki za super lekcję poglądową, może M w końcu coż wymodzi model ma :wit
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”