Narcyzy,żonkile - problemy,porady
- maniolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Narcyzy,żonkile - problemy,porady
Pięknie, chyba u wszystkich już kwitną narcycy
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy macie może doświadczenia z przesadzaniem narcyzów po kwitnieniu? Nie mogę po prostu wykopać cebul jak liście zaschną i przetrzymać cebul do jesiennego sadzenia. Chciałabym wykopać je po kwitnieniu (jak liście już całkowicie zaschną?) i przenieść je od razu po wykopaniu na nowe miejsce. Czy próbowaliście takiego przesadzanie i czy rośliny w następnym roku normalnie kwitły?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko swoje sadziłam z kwiatami, takie dostałam. W pierwszym roku słabo kwitły, teraz już normalnie.
-
- 50p
- Od: 5 mar 2010, o 00:35
Proszę o podpowiedź, dlaczego moje narcyze uparcie nie kwitną?
Pierwszy raz zakwitły dwoma kwiatami i tyle. Nie pomogło nawożenie, przesadzenie, nic. Uparcie wypuszczają piękne liście i tyle. Co jeszcze można zrobić?
Pierwszy raz zakwitły dwoma kwiatami i tyle. Nie pomogło nawożenie, przesadzenie, nic. Uparcie wypuszczają piękne liście i tyle. Co jeszcze można zrobić?
Czy po przekwitnięciu narcyzy też się "ogławia" tak jak tulipany?
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Ninia, tak. Ja tak robię aby wzmocnić cebule.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Dzięki. Pytałam, bo mam je pierwszy rok w ogródku.
Czy mogę obciąć do połowy liście przekwitniętych narcyzów? - niestety jeszcze są zielone (coś dziwnie długo, bo tulipanom już zaschły) - pytam, bo zasłaniają mi inne kwiatki, ale z kolei nie chciałabym zmarnować cebulek - bo chciałabym, by równie pięknie kwitły na przyszły rok. Ktoś obcinał przed zaschnięciem z dobrym rezultatem?
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Lepiej nie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Ninia jeśli jeszcze cię interesuje - my wykopujemy z ziemi jak tylko przekwitną, wieszamy z zielonymi liśćmi pod daszkiem jak czosnek, jak liście zżółkną to obcinamy, rozdzielamy cebule jeśli któraś ma przybyszową i cebule czekają (jeszcze to tej pory) na zewnątrz pod daszkiem w koszykach. Metoda jest sprawdzona, cebule są duże, kwitną pięknie następnego roku, nadwyżka jest wysadzana w zagajnik. Więc moim zdaniem możesz ciąć...albo spróbuj naszą metodą
W koszykach po selekcji jest blisko 100 cebul
W koszykach po selekcji jest blisko 100 cebul
Dzięki serdeczne - w takim razie część zrobię Twoją metodą a część zetnę, bo liście już zaczynają szpecić.
Tylko głęboko kop, bo cebula głęboko siedzi, ewentualnie podkop i delikatnie ciągnij za liście.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lip 2017, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilka lat temu kupiłam kilkanaście różnych odmian narcyzów. Kwitną co roku i nawet się rozrastają, jednak wiele z nich się zdegenerowało - wielokwiatowe zrobiły się jednokwiatowe, pełne - pojedyncze, niektóre zmieniły też kolor. Co może być tego przyczyną i czy można to jakoś "naprawić"? Nie wykopuję ich, po przekwitnięciu obcinam tylko pędy kwiatowe, a po zaschnięciu - liście, nawożę wiosną nawozem do roślin kwitnących. Rosną w półcieniu.
Nigdzie nie mogę znaleźć nic na ten temat, może tu jakiś znawca coś mi doradzi?
Nigdzie nie mogę znaleźć nic na ten temat, może tu jakiś znawca coś mi doradzi?