Truskawki - cz.4
Re: Truskawki - cz.4
Moje truskawki zaczęły kwitnąć i niektóre kwiatki mają niestety czarne środki. To zapewne efekt przemarznięcia. Trzeba te kwiatki oberwać?
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
- buum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeżeli zmarzły to na pewno warto je oberwać bo nic z nich nie bedzie. Wydawało mi się że i u mnie widziałem pare kwiatków czarnych w środku Ale nie miałem czasu się przyglądać ....
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lut 2015, o 23:08
U mnie wszystkie kwiatki przemarzły tzn. czarne środki, ale płatki bielutkie (chociaż okryłam cienką agrowłókniną:albo za cienka albo za późno)... Nie przyszło mi do głowy, żeby obrywać te kwiatki, ale skorzystam z zamieszczonej porady
Pozdrawiam
Ela
Ela
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje truskawki zaczęły kwitnąć normalnie, wszystkie krzaczki. Te defekty były chyba efektem uszkodzeń w podróży.
I jeszcze pytanie:
sadzonki tej poziomki czy też truskawki znalazłam w sadzie przy opuszczonym siedlisku, należącym do mojej rodziny. Podobno kiedyś rosły tam truskawki, czy to mogą być ich zdziczałe pozostałości? Czy jakaś odmiana poziomki? Są bardzo duże, liście w porównaniu z innymi rzucają się w oczy, na zdjęciu w tle odmian dukat i clery.
I jeszcze pytanie:
sadzonki tej poziomki czy też truskawki znalazłam w sadzie przy opuszczonym siedlisku, należącym do mojej rodziny. Podobno kiedyś rosły tam truskawki, czy to mogą być ich zdziczałe pozostałości? Czy jakaś odmiana poziomki? Są bardzo duże, liście w porównaniu z innymi rzucają się w oczy, na zdjęciu w tle odmian dukat i clery.
Udanych plonów.
Magda
Magda
Zaobserwowałam na truskawkach Kama kilka różowych kwiatów.Czy to może być od mrozu??
Pozdrawiam Ewa
Iochroma, Magda, u mojej babci w ogrodzie są takie olbrzymie z liści truskawki, ale w ogóle nie kwitną. Babcia mówiła, że one właśnie zdziczały i dlatego są same liście.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Dokładnie, ja mam takie miejsce gdzie przed laty były truskawki, coś tam zostało, jakieś pojedyncze krzaczki kwitną ale nie owocują.
Nie na darmo trzeba truskawki co 3-4 lata "odmładzać" czyli sadzić nowe z odrostów, u mnie nieraz były i dłużej ale ten okres jest polecany jako bardziej optymalny jeśli chodzi o plony.
Nie na darmo trzeba truskawki co 3-4 lata "odmładzać" czyli sadzić nowe z odrostów, u mnie nieraz były i dłużej ale ten okres jest polecany jako bardziej optymalny jeśli chodzi o plony.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Zobaczymy, odkarmię je trochę, może coś ciekawego z nich wyjdzie. Jak nie to trudno.
Udanych plonów.
Magda
Magda
Moim nowym nabytkom syberyjska pogoda chyba nie przeszkadza:
Ewigi Liebi:
Fraisibele:
Fraisonette:
Mara de Boise:
Tubby White:
Ewigi Liebi:
Fraisibele:
Fraisonette:
Mara de Boise:
Tubby White:
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak mi przyszło do głowy....
Skoro poziomki rozmnażamy z nasion a truskawka też pochodzi od poziomki, to może truskawki też się tak da rozmnażać ?
Skoro poziomki rozmnażamy z nasion a truskawka też pochodzi od poziomki, to może truskawki też się tak da rozmnażać ?
per aspera ad astra
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest o tym temat na FO:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ion#p64772
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ion#p64772
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Na pewno można rozmnażać, jest sporo filmików w internecie. Tylko pytanie czy smak takich truskawek będzie taki sam jak u rośliny matecznej?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Oczywiście można rozmnażać z nasion .Natomiast na własnej skórze przekonałam się ,
że to co wyrośnie to loteria .Odmiany jakie występują w obrocie to najczęściej jakieś
krzyżówki i w moim przypadku wyrosło coś gorszego od oryginału . A może to była kwestia
warunków uprawy ? Dałam sobie spokój z tą metodą rozmnażania .
że to co wyrośnie to loteria .Odmiany jakie występują w obrocie to najczęściej jakieś
krzyżówki i w moim przypadku wyrosło coś gorszego od oryginału . A może to była kwestia
warunków uprawy ? Dałam sobie spokój z tą metodą rozmnażania .