Ogród przy domu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród przy domu

Post »

Już nawet naradka ci kwitnie :D u mnie jeszcze w powijakach.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przyznam Aniu że u mnie brak miejsca na skalniaki a i specjalnie za nimi nie przepadałam. :wink: Patrząc jednak na twoje zmieniam zdanie, są wręcz prześlicznie skomponowane. ;:215 . Szkoda że u mnie brak miejsca. ;:128
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Lady-r naradka rośnie na ;:3, zacisznym miejscu...szybko się rozrasta. Można ją podzielić i posadzić w kilku miejscach.
Mam kilka dużych kamieni, prawdopodobnie rabata skalna zostanie podwyższona na środku. Naradka fajnie by się prezentowała na podwyższeniu. Planuję też dokupić rośliny niskie, mało ekspansywne.

Zuziu ;:167 te rośliny nie muszą rosnąć na skalniaku. Można im znaleźć fikuśne pojemniki. Postawić w ogrodzie.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu piękny, duży masz ten skalniak ;:63
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Masz piękny, duży skalniak. ;:333
I zapewne mnóstwo z nim pracy, aby dobrze wyglądał.
Rojniki wyglądają uroczo, czy nakrywałaś je na zimę jakoś ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kasia100780 :D Skalna rabata ma 11 m długości, kawałkiem szeroka jest na 2,5 m...z jednej strony jest podwyższona na jakieś 20 cm. Teraz wizualnie lepiej wygląda. To przypadek że ten kawałek tak wygląda, wcześniej w tym miejscu była prawdziwa ;:3 patelnia.
Jeszcze inny mniejszy skalniak jest w ogrodzie, rośnie w tym miejscu tylko kilka roślin. W tym roku porządnie zarósł.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Goryczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

kogra :) rojniki nie są okrywane...to żelazne rośliny, nie potrzebują takich zabiegów. Nie lubią tylko nadmiaru wody. Podwyższone miejsce im służy, skalniaki ,, wtopiły'' się w ogród. Wcześniej te miejsca brzydko wyglądały, w miejscu gdzie jest mniejszy skalniak stała woda po opadach deszczu. Rósł w tym miejscu żylistek, w jednym roku prawie umarzł. Został wykopany z tego miejsca. Dostałam w prezencie kamienie, miały leżeć bezczynnie :;230 zostały wykorzystane. Najfajniejsze wspomnienie, ziemie pod skalniak przywiozłam taczką z poletka w którym rosły ziemniaki. M się zdenerwował, na poletku zostały niezłe dziury. Spodnia warstwa jest gliniasta...górna wysypana, ziemią uniwersalną...wymieszaną z żwirkiem. Tak sobie wymyśliłam, rośliny rosną kwitną...jest ok.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, pięknie to wygląda. Troszkę sobie małpuję od Ciebie, ale tylko troszkę. Mój skalniak, to bardziej taki płaskowyż, ale robi się coraz ładniejszy. Za rok będzie gotowy dla oczu ludzkich. Na razie walczę z kamieniami, znoszę i znoszę. :lol:
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Anna11 pisze:Zuzia111 dlaczego Floksy mają rosnąć osobno :?:
Aniu..teraz doczytałam, bo teraz modnie aby kolory się nie gryzły ze sobą. ;:306 . Tylko ja chyba z tych nie modowych , lubię kolorowo w ogrodzie,może nawet być jak na choince. :;230
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To fajnie że udało Ci się sprostać zadaniu i dogodziłaś roślinkom.
Wygląda bajecznie ;:215 i pewno każdy się przy nim zatrzyma na dłużej.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI ;:167 kamieni nigdy dosyć ;:215 zawsze gdzieś można je umieścić ;:108 Dzisiaj przeniosłam kamienie wapienne ,,są lekkie, ciągle wędrują"na kawałek z paprociami. Wyrzuciłam z tego miejsca agrotkaninę, miejsce od razu wygląda ładniej. Paprocie dopiero zaczynają rosnąć.
Skalniak jest też do małej poprawki, poczeka do jesieni. Teraz tylko trzeba go odchwaścić. Małgosiu, fakt skalniak błyskawicznie ,,wrasta'' w ogród...na jesieni będzie na pewno już co oglądać :D

Zuzia111 :) próbowałam ,,uspokoić'' kolory na rabatach, nie potrafię. Co spojrzę to było za monotonnie, wolę babcine rabaty...bardzo kolorowe. Ktoś coś napisze...nie koniecznie trzeba coś takiego robić. Każdemu podoba się coś innego, i fajnie...jest co podziwiać w ogrodach. :;230 ciągle pamiętam wpis na innym forum, kamienie otoczaki zostawione wysoko na ziemi...sposób stary i nie praktyczny
:roll: Wkopałam kilka do ziemi, ładnie wyglądają jak deszcz pada. Jak jest sucho wcale ich nie widać. Inne zostały ustawione wyżej...mają swoja fakturę, jest co podziwiać. Rośliny na takim tle też ładniej się prezentują. W ogrodzie rosną też floksy ;:108 posadzone są na jednej rabacie...jak podrosną można je będzie porozrzucać w różnych miejscach.

kogra ;:7 ;:7 powiem Ci że nie do końca tak jest :;230 znajoma podziwiając rośliny skalne...weszła nie patrząc pod nogi. Wydeptała rośliny zlewające się z podłożem. Nic nie mówiłam, dobrze że w innym miejscu rosły takie same. Zostały wymienione.
Widocznie jak nie ma się z nimi do czynienia, nie zwraca się uwagi...że pomiędzy kamieniami mogą rosnąć 1 groszowe maluchy, w kolorze szarym ;:173
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dokładnie tak jak piszesz.
Normalnie nikt nie patrzy pod nogi, bo kto by tam w żwirze szukał takiej "malizny".
Musisz zawsze ostrzegać, żeby patrzeć nisko w dół a nie do góry. :D
Podziwiam ludzi, którzy kochają skalniaki, ja do nich nie należę niestety, ale lubię oglądać je u innych. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Aniu śliczny masz skalniak i ogromny. A w skalnice nie wchodzisz?
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Ja też z tych,co to lubią szaleństwo kolorów w ogrodzie.Zupełnie nie przeszkadzają mi ogniste barwy.Zadanie na ten rok;nie dopuścić do zachwaszczenia!Mam nadzieję,że wykonam.Martwię się,że jeszcze nie wykonałam żadnego oprysku ze względu na pogodę :(
Goryczki ci pięknie rosną,ja ich nie umiem hodować :(
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”