Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
- vegas2107
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lis 2016, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fikus beniamina - choroby i szkodniki
Witam,
Taki mały problem mi się pojawił z liśćmi, a mianowicie listki jakby coś zjadało ale nie ma żadnych robaczków, ani nic podobnego....
Może czegoś brakuje, a może czegoś jest za dużo?
Taki mały problem mi się pojawił z liśćmi, a mianowicie listki jakby coś zjadało ale nie ma żadnych robaczków, ani nic podobnego....
Może czegoś brakuje, a może czegoś jest za dużo?
Życie jest zbyt piękne by umierać....
Drzewo Benjaminek usycha
Witam
Dostałam w prezencie drzewo domowe które podobno nazywa się Benjaminek, niestety nie znam się i nie wiem jaka jest fachowa nazwa. Drzewo było piękne i bujne ale odkąd przeniosło się do mnie zaczęło usychac, prawie połowa liści odpadła a reszta robi się żółta. Temperatura w domu jest umiarkowana, pilnuje aby ziemia była nawodniona. Mam zdjęcia ale nie umiem ich tu umieścić. Proszę o pomoc, jak mam je uratować, co kupić aby nie uschlo? Dziękuję
Dostałam w prezencie drzewo domowe które podobno nazywa się Benjaminek, niestety nie znam się i nie wiem jaka jest fachowa nazwa. Drzewo było piękne i bujne ale odkąd przeniosło się do mnie zaczęło usychac, prawie połowa liści odpadła a reszta robi się żółta. Temperatura w domu jest umiarkowana, pilnuje aby ziemia była nawodniona. Mam zdjęcia ale nie umiem ich tu umieścić. Proszę o pomoc, jak mam je uratować, co kupić aby nie uschlo? Dziękuję
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zapraszam do lektury tego wątku, znajdziesz w nim informacje w kwestii podstawowych problemów i błędów uprawowych oraz metody rozwiązywania ich.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Żółknące liście fikusa
Witam od zimy mam problem z nadmiernie żółknącymi i opadającymi liśćmi mojego fikusa, kiedyś z nim też tak miałem ale to była kwestia aklimatyzacji po zakupie, a teraz nie wiem być może przez to że nie był przesadzany od zakupu czyli jakieś 3 lata.
Niektóre pędy w środku korony są już gołe.
Proszę o pomoc.
Niektóre pędy w środku korony są już gołe.
Proszę o pomoc.
Ja ostatnio musiałam wyrzucić swojego kilkunastoletniego fikusa . Nigdy nie było z nim żadnego problemu. Nagle skręciły się wszystkie liście i calutki wysechł na wiór, w bardzo krótkim czasie . Żal było wyrzucić, ale nie było czego ratować. W sumie, to do dziś nie wiem co mu się stało. Miał ktoś coś podobnego?
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
Należałoby bardzo dokładnie obejrzeć spód liścia mi to wygląda na przędziorki.
Patrząc na uszkodzenia liści powinno być ich sporo.
Zwróć też uwagę czy nie ma na roślinie pajęczyn, które również świadczą o ich obecności.
Patrząc na uszkodzenia liści powinno być ich sporo.
Zwróć też uwagę czy nie ma na roślinie pajęczyn, które również świadczą o ich obecności.
To może być też tarcznik, ale najlepiej będzie jeszcze obejrzeć liście od spodu.
Na roślinie nie ma pajęczynki. Od spodu liści także sa takie plamy. Nowsze są białe, a starsze bardziej żółte.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Nie zawsze jeśli żerują przędziorki musi być pajęczynka. Sprawdź dokładnie pod szkłem powiekszającym czy nie ma białych i czerwono-pomarańczowych kropek szczególnie wzdłuż nerwu liścia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Walczę sobie o dwa fikusy. Jednego przelałam a drugiego wepchnęłam w kąt. Przelanego przesadziłam, upchniętego przestawiłam blizej okna i ma sporo miejsca. Przelany przestał gubić liście a ściśnięty zaczął wypuszczać młode , ale.. wypatrzyłam tarcznika..
Nie mogę użyć denaturatu aktualnie. Czy np zwykły spirytus salicylowy nie spali mi fikusa?
Nie mogę użyć denaturatu aktualnie. Czy np zwykły spirytus salicylowy nie spali mi fikusa?
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Oczywiście, że może spalić - tak samo, jak spali liście sam denaturat.
Ani jednego ani drugiego raczej się nie używa bezpośrednio do czyszczenia kwiatów.
Rozcieńcza się je z wodą i dopiero taką miksturą przemywa roślinę.
Ani jednego ani drugiego raczej się nie używa bezpośrednio do czyszczenia kwiatów.
Rozcieńcza się je z wodą i dopiero taką miksturą przemywa roślinę.
Pozdrawiam i zapraszam