Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Żyjemy w wolnym kraju i każdy może zrobić ze swoimi nasionkami co chce . Chyba już to gdzieś napisałem .
Cześć! Pierwszy raz uprawiam dyniowate. Moje cukinie Tapir wysiane 16 kwietnia chyba z powodu zbyt dobrych warunków parapetowych mają już małe zalążki kwiatów. Czy takie sadzonki nadają się jeszcze do czegoś czy to stanowczo za szybko i zrobić nowe ?
Adam
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja bym jeszcze poczekała do wtorku i posadziła je w tym dniu ,bo ma być cieplej
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Jak mają zawiązki jeszcze w doniczce, to chyba nie miały takich super warunków. Widać, że głodne.
Iza
Czyli te zawiązki już w doniczce to normalne zjawisko ? Myślałem że będą pojawiać się później już po posadzeniu.jeszcze pisze:Jak mają zawiązki jeszcze w doniczce, to chyba nie miały takich super warunków. Widać, że głodne.
Adam
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Jak roślina ma stres, niekorzystne warunki to będzie chciała jak najszybciej zakwitnąć i wydać na świat dzieci. A jeszcze trzeba te dzieci wykarmić, a tu nie ma czym w takiej małej doniczce.
Jak siejesz do gruntu, to czy w 3 tygodnie od siewu cukinia kwitnie? Najpierw rośną duże liście, a potem są kwiaty i owoce. A gdzie u Ciebie te liście? Mikruski
Jak siejesz do gruntu, to czy w 3 tygodnie od siewu cukinia kwitnie? Najpierw rośną duże liście, a potem są kwiaty i owoce. A gdzie u Ciebie te liście? Mikruski
Iza
mxHugo, nie zawracaj sobie głowy zawiązkami kwiatów, to i tak męskie i owoców z nich nie będzie. Masz bardzo ładną rozsadę, jak dobrze widzę w litrowych kubełkach. Zahartuj na tydzień przed sadzeniem i będziesz mieć wcześniej owoce.
Jestem amatorem także dziękuję za wszelkie podpowiedzi aria i jeszcze. Docelowo do gruntu chcę sadzić 15-16 i już od paru dni stopniowo hartuję to samo moje 4 dynie. Wczoraj zostawiłem je na noc w 10c i pożółkły mi liścienie w jednej cukinii i dyni także muszę robić to chyba delikatniej.
Aria w odnośniku mam dla Ciebie większe zdjęcie podglądowe
Aria w odnośniku mam dla Ciebie większe zdjęcie podglądowe
Adam
- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
A powiedźcie mi proszę, czy cukinie (i inne dyniowate) można zasadzić do gruntu pod same liścienie? Siałam w domu na rozsadę, ale wybiegły mi, i do pierwszych liścieni cukienie mają nawet po 10 cm ... Liści właściwych jeszcze nie ma. Pozdrawiam,
- Eskimoska
- 50p
- Od: 17 gru 2012, o 21:35
Mam ten sam dylemat czy dyniowate można posadzić w podobny sposób jak pomidory?
Serdecznie pozdrawiam - Agnieszka ;)
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie tylko można ale jeśli chce się uniknąć przykrych niespodzianek np. złamania przez wiatr , nawet trzeba.
Zawsze tak sadzę i nigdy mi sie na to nie skarżyły.
Jeśli są bardzo wybiegnięte ponad 20 cm to sadzę na ukos.
Zawsze tak sadzę i nigdy mi sie na to nie skarżyły.
Jeśli są bardzo wybiegnięte ponad 20 cm to sadzę na ukos.
Pozdrawiam Wojtek
Sadzę tak samo jak MoWo, pod liścienie, żeby wiatr nie połamał sadzonki. Rozsada nie musi być idealna i tak będzie dobrze owocować.
MxHugo, pozytywnie zazdraszczam rozsady
MxHugo, pozytywnie zazdraszczam rozsady
Czy możecie mi poradzić ile wysiać cukinii, żeby starczyło dla 6 osobowej rodziny tudzież na rozdanie sąsiadom, znajomym ? Nie chciałabym naprodukowac tyle co pomidorów Chociaż nie wiem czy co będzie teraz z mojej rozsady.
Pozdrawiam, Werka