Jeżyna - cięcie

Drzewa owocowe
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aguskac pisze:Dostałam jeżyny kolczaste, podobno bardzo smaczne, obficie owocujące o dużych owocach. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o odmianach kolczastych jeżyn. Czy ktoś z Was ma takie?
A może to jest odrost odmianyThornless Evergreen?One bywają kolczaste.
Z kolczastych odmian jest jeszcze Gazda-ale ma rzadko rozmieszczone i małe kolce,w dodatku owoce są średniej wielkości.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Te jeżyny są całe kolczaste, nie tylko ich odrosty. Mam Gazdę jest całkiem inna, ma inne łodygi i liście.
Być może jest to ta "Darrow" postaram się latem zamieścić łodygi z liśćmi, bo teraz są dość krótko przycięte. Dzięki za pomoc.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Przycinałaś łodygi wyrosłe w tym roku?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurek pisze:Przycinałaś łodygi wyrosłe w tym roku?
Ja nie !! No co Ty :)
Ja dopiero we wtorek je dostałam i "darczyńca" obciął , żeby do pudełka na czas transportu weszły. Dlatego wiem, że w tym roku nie mam co marzyć o owocach, no i w przyszłym hihi też (2009)

Mam jeszcze jedno pytanie. Mam jeżynę Gazda i jej kwiatostany po kwitnieniu zaschły i koniec... nie zawiązał się żaden owoc. Czy to jakaś choroba? Stało się tak ze wszystkimi krzewami tej odmiany, na kilku rożnych stanowiskach.
grupahelianthus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 paź 2008, o 19:20

Post »

A czy kwiatostany się zmumifikowały?
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można chyba tak powiedzieć, bo zostały na krzewach. Musiałam je ściąć.
praszka
50p
50p
Od: 8 cze 2009, o 18:18

Re: Jeżyna - cięcie

Post »

helo, chcę żebyście mi pomogli w przycinaniu jezyny, nie wiem czy dobrze zrozumiałam. tak jak na rysunku pędy które owocowały w tym roku wycinamy, ale co robimy z dłuuuuugimi pędami tegorocznymi które nie owocowały w tym roku. wyczytałam gdzieś ze przycima się je na ok 1-1,5m i wyrosną pędy boczne które zaowocują, sprawdza się to?

Obrazek
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Dołączam do pytania Praszki...bo też mam problem z przycięciem jeżyny :( Odziedziczyłam je po poprzednich właścicielach i z całą pewnością są zaniedbane i zapuszczone. Poczytałam i wywnioskowałam, że jeżyna owocuje na pędach dwuletnich, więc nie wiedząc które to które tylko wycięłam suche, zdrewniałe łodygi, a resztę zostawiłam. Niektóre są strasznie długie, ok.3-4m ;:224 i nie wiem, czy można je skrócić nie szkodząc przyszłorocznemu owocowaniu. Bardzo proszę o pomoc.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.

Też bym zapytał, bo mam kilka podobnych z opisu "krzaczorów" mają duże czarne owoce, tylko sąsiedzi nazywają to czernicami.
Czy to może być to samo?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie czernica = jeżyna :D
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Cięcie jeżyn (czarnych malin też):
sposób A: wycinamy pędy które owocowały w poprzednim roku i to jest jedyne cięcie które wykonujemy (oprócz wycinania pędów chorych, martwych itp).
sposób B: więcej zabawy ale rośliny bardziej w ryzach, owoce większe, ładniejsze, smaczniejsze ale mniej:
1) pędy tegoroczne latem, jak mają ok 1,5 m wysokości przycinamy na wys 1,0-1,2 m, po tym cięciu wyrosną do jesieni pędy na których w przyszłym roku będzie owocowanie. Wiosną następnego roku te pędy, wyrosłe w zeszłym roku po przycięciu, skracamy na ok. 30 cm. Gdyby tego nie przyciąć ponownie wiosną owoców byłoby więcej ale pod koniec dojrzewania owoce by nie dorastały.
2) pędy dwuletnie, te które owocowały, wycinamy całe po zbiorach lub na wiosnę.

Ja robię wg. sposobu B.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Zgodnie z tym, co piszesz dot. sposobu B, wnioskuję, że na 30 cm przycinam pędy w sumie dwuletnie, po owocowaniu, tak?
"sposób B: więcej zabawy ale rośliny bardziej w ryzach, owoce większe, ładniejsze, smaczniejsze ale mniej:
1) pędy tegoroczne latem, jak mają ok 1,5 m wysokości przycinamy na wys 1,0-1,2 m, po tym cięciu wyrosną do jesieni pędy na których w przyszłym roku będzie owocowanie. Wiosną następnego roku te pędy, wyrosłe w zeszłym roku po przycięciu, skracamy na ok. 30 cm. Gdyby tego nie przyciąć ponownie wiosną owoców byłoby więcej ale pod koniec dojrzewania owoce by nie dorastały. "
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Zeszłoroczne, wiosną przed owocowaniem.

Na stornie: http://extension.missouri.edu/p/G6000 jest rysunek 1 i w 3 wierszu od góry widać przed i po cięciu jeżyny (blackberries), już po wycięciu pędów dwuletnich (tych które już owocowały).
Pozdrawiam,

J
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”