Hodowla jabłoni z nasiona
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla jabłoni z nasiona
20cm to kilka latek. I tak szybko weszła w owocowanie.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolejna siewka K2 nie mylić ze szczytem. Jabłka atrakcyjne wizualnie z żółtą tłustawą skórką na której znajduje się niewielki paskowany rumieniec. Kształt owoców jest kulisty, zagłębienie kielichowe dość płytkie podobnie jak u poprzedniej siewki, żebra są jednak lepiej zaznaczone, same działki kielicha też małe, ale zamknięte. Zagłębienie ogonkowe głębsze niż długość ogonka kształty wąskiego lejka, ordzawione jak u większości odmian. Skórka bez większych ordzawień krucha wydaje mi się, że dość cienka. Miąższ kwaskowo słodki pachnący, gość gruboziarnisty kruchy smaczny i soczysty. Smak najbardziej podobny do papierówki, ale lepsze proporcje kwasu i cukrów. Jabłka typowo jesienne podejrzewam, że nie dadzą się przechowywać. Parcha trochę widziałem, oznak mączniaka nie widziałem, natomiast jabłka gniły prawdopodobnie z powodu brunatnej zgnilizny. Jabłoń rośnie średnio, typ owocowania III. Jak dla mnie można by było pobrać zrazy i zaszczepić. Na początku myślałem, że to siewka golden delicious, ale ona jest zimowa. Może to siewka papierówki?
Takie siewki często rosną na miedzy. Rolnik jedzie traktorem , zjada jabłko , sru za okno i rośnie Podobnie jest przy ambonach myśliwych też wokoł nich często spotyka się jabłonki.
Kamil u mnie w okolicy rośnie taka jabłoń jak Twoja.
Kamil u mnie w okolicy rośnie taka jabłoń jak Twoja.
Re: Jabłoń z pestki-Porady,zdjęcia,informacje...
Witam, niecałe trzy tygodnie temu (dokładnie 15 lutego 2017)posiałem nasiona jabłoni "Gala" (około 30 nasion) wyjęte z jabłka zakupionego w Biedronce. Nasiona moczyłem w wodzie przez 24 godziny, następnie wrzuciłem bez stratyfikacji do doniczki z ziemią uniwersalną. Zdumiały się moje oczy kiedy zobaczyłem taki oto widok.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Re: Jabłoń z pestki-Porady,zdjęcia,informacje...
Normalne gdyż jabłka były trzymane w chłodniach dlatego przeszły proces stratyfikacji. Sam tak zrobiłem i mi wykiełkowały.
Pozbierałem trochę nasion ze zgniłych jabłek po zimie z jabłoni z której w tamtym roku robiłem cydr z jabłoni która rośnie przy dorodze. Owoce duże, mocno aromatyczne, słodko-kwaśne. I jeszcze przejadę się do innej jabłonki, która miała w tamtym roku małe słodkie cenzura/ER owoce, bardzo soczyste, które się dało jeść nawet w całości i były lepsze w smaku od każdego jabłka które jadłem wcześniej, serio. Bo znając życie to zaraz ktoś tam wjedzie i zetnie to drzewo. Ostatnio mamy w Polsce sezon na wycinanie 'niepotrzebnych' drzew
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Owocowe drzewa było można teraz i wcześniej wycinać bez zezwolenia , powiem więcej" dzięki temu że teraz można wycinać " będzie więcej drzew . (politycznie) Z pestki prawie na pewno urośnie coś zupełnie innego .
Kamil , kilka jest zielonych kilka czerwonych ale w tym roku żadne nie zakwitnie .
Kamil , kilka jest zielonych kilka czerwonych ale w tym roku żadne nie zakwitnie .
Jak coś innego wyrośnie, to wtedy wezmę gałązki z tych drzew z których wziąłem nasiona i zaszczepię
Jak wasze siewki Modi? selekcja naturalna czy się udało? U mnie nikt nie zadeptał, zwierzyna nie zauważyła, wszystkie ok..póki co.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Ruszają z kopyta .
Ja w tamtym roku zbierałem dziką różę na wino i spróbowałem jabłek z dzikiej jabłoni. Były wielkości moreli, słodkie, soczyste. Powiedział bym nawet, że smaczniejszych jabłek nigdy nie jadłem Chciałem nasiona zebrać, ale się okazało, że pod drzewkiem były już nawet małe zdrewniałe sadzonki i mnóstwo siewek, wykopałem kilka i przesadziłem do doniczek. A jesienią wybieram się w tamte okolice z wiaderkiem. Będzie cydr jak marzenie
Mogłyby żwawiej Nie zabezpieczałem przed mrozem, niczym nie pryskane. nawozu też nie dostaną w tym roku. Jedna przeżyła na takim wygwizdowie, ze aż jestem zdziwiony.NOWY 83 pisze:Ruszają z kopyta .
Pierwsze zdjęcie siewki, drugie teraz z początku maja..tak dla porównania
Podskubałem z dołu ze trzy oczka, przerzedzić wyżej czy zostawić?
Nowy dawaj Twoje
Po sąsiedzku w okazałym krzaku róży wyrosła taka jabłonka (niewątpliwie samosiejka bez ingerencji sekatora na razie). Zauważyłem dość duży kwiat na tym dziczku - ten sam na zdjęciu na tle róży u samej góry. Jest więcej kwiatów. Ciekawe co tego wyrośnie za owoc. Będę obserwował.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz