Kawa,herbata /fusy jako nawóz do ogrodu
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawa jako nawóz do ogrodu
Kilka razy próbowałem napisać że te fusy do rododendronów to jak kwiatek do kożucha, zawsze kończyło się postami typu:
- ja stosuję i jest rewelacyjnie
- Asprokol ty nie masz ekspresu
- jakbyś zastosował to byś zrozumiał
- setki postów w internecie zaprzeczają twoim teoriom
Wyjaśniam więc że ekspres posiadam i w moim domu pije się bardzo dużo kawy
Fusy wyrzucam do ogrodu a że jestem leń to zawsze najbliżej drzwi.
90% dostaje jeden rododendron i rosnący w pobliżu modrzew. pH jest identyczne z tym gdzie fusy nie dolatują czyli u mnie nie zakwasza .
Torf jest lepszy niż fusy ale jeżeli ktoś ma niewłaściwe podłoże to szybciej niż fusy mu pacierz pomoże.
- ja stosuję i jest rewelacyjnie
- Asprokol ty nie masz ekspresu
- jakbyś zastosował to byś zrozumiał
- setki postów w internecie zaprzeczają twoim teoriom
Wyjaśniam więc że ekspres posiadam i w moim domu pije się bardzo dużo kawy
Fusy wyrzucam do ogrodu a że jestem leń to zawsze najbliżej drzwi.
90% dostaje jeden rododendron i rosnący w pobliżu modrzew. pH jest identyczne z tym gdzie fusy nie dolatują czyli u mnie nie zakwasza .
Torf jest lepszy niż fusy ale jeżeli ktoś ma niewłaściwe podłoże to szybciej niż fusy mu pacierz pomoże.
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z pacierzem nie będę próbować . Piszesz, że najlepiej rozłożyć torf. Mam taki na stanie i mogę to zrobić choćby dziś.
Jak rozłożę torf, to podniesie mi się w tym miejscu poziom ziemi. Będzie wyżej. A przecież rododendrony lubią mieć korzenie blisko powierzchni.
Wrzucę, dajmy na to, 80 litrów pod krzew. Kiedyś jednak pewnie pH w tym miejscu wzrośnie. I co wtedy? Kolejny worek w przyszłym roku? A tamten torf usunąć?
Jak rozłożę torf, to podniesie mi się w tym miejscu poziom ziemi. Będzie wyżej. A przecież rododendrony lubią mieć korzenie blisko powierzchni.
Wrzucę, dajmy na to, 80 litrów pod krzew. Kiedyś jednak pewnie pH w tym miejscu wzrośnie. I co wtedy? Kolejny worek w przyszłym roku? A tamten torf usunąć?
- asprokol
Ja robię to zupełnie inaczej niż inni.
Moje rododendrony rosną w 100% torfie a jak któryś coś marudzi to wyciągam go z ogrodu i wymieniam torf na świeży. Koleżanka robi to własną metodą, ona moczy torf w beczce i tylko tym wywarem podlewa krzaki.
Stary torf ten od rododendronów daję pod iglaki które wcale nie grymaszą z tego powodu.
Moje rododendrony rosną w 100% torfie a jak któryś coś marudzi to wyciągam go z ogrodu i wymieniam torf na świeży. Koleżanka robi to własną metodą, ona moczy torf w beczce i tylko tym wywarem podlewa krzaki.
Stary torf ten od rododendronów daję pod iglaki które wcale nie grymaszą z tego powodu.
- Ketmia
A czym je odżywiasz? No bo przecież nie torfem .
- asprokol
Sprawdź co to jest torf i czym różni się od kompostu - proszę tylko nie czytaj internetowych trolli którzy powielają bzdury.
Porównaj składy.
Porównaj składy.
- Ketmia
Może faktycznie masz rację. W końcu torf to też materia organiczna. Ja podczas sadzenia zwykle bazowałam na radach Rose_Marka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=49042 Ale Twoje zagony różanecznków wyglądają też niezwykle efektownie, więc nie może być im u Ciebie źle .
- asprokol
Rododendrony rosną tylko wtedy kiedy wokoło korzeni mają kwaśną materię organiczną. Tylko torf spełnia te parametry. Rose_Marek kopiował artykuły z amerykańskiego towarzystwa miłośników rododendronów American Rhododendron Society. Zrobił na tym forum dobrą robotę ale .......................... amerykanom daleko do holendrów czy anglików.
W internecie jakiś przedszkolak napisał kiedyś że torf wypije wodę roślinie i trolle powielają te głupoty traktując je jako wiedzę.
Tysiące powielanych postów o tym jaki to ten torf jest zły.
Wybór każdy może dokonać sam - jedni teraz piją 4 kawę i to nie w trosce o surowiec do zakwaszania inni błądzą po necie z nurtującymi pytaniami co się dzieje że krzaczek marnieje
W internecie jakiś przedszkolak napisał kiedyś że torf wypije wodę roślinie i trolle powielają te głupoty traktując je jako wiedzę.
Tysiące powielanych postów o tym jaki to ten torf jest zły.
Wybór każdy może dokonać sam - jedni teraz piją 4 kawę i to nie w trosce o surowiec do zakwaszania inni błądzą po necie z nurtującymi pytaniami co się dzieje że krzaczek marnieje
- Ketmia
Ja mam obecnie 5 krzewów rh (i 3 azalie), dlatego raczej nie będę zamawiać torfu paletami. Używam torfu Atena z LeroyMerlin, bo ma dobre opinie (albo handlowcy odwalają dobrą robotę ) Miałeś z nim kiedyś do czynienia?
- asprokol
Cóż na pewno bym tego nie kupił do mojego ogrodu - używam tylko najlepszej jakości produktów a tych nigdy nie sprzedają w marketach.
Wracając do torfu Athena to produkt produkowany w dwóch zakładach torfowych Samlino koło Golczewa i w Parsęcko z naszego krajowego torfu.
Zresztą odstrasza mnie cena bo 3 worki nie odpowiadają wielkości 240 litrów prasowanego najlepszej jakości. Jedni stawiają na jakość inni że jakoś to będzie.
Wracając do torfu Athena to produkt produkowany w dwóch zakładach torfowych Samlino koło Golczewa i w Parsęcko z naszego krajowego torfu.
Zresztą odstrasza mnie cena bo 3 worki nie odpowiadają wielkości 240 litrów prasowanego najlepszej jakości. Jedni stawiają na jakość inni że jakoś to będzie.
- Ketmia
To wobec tego zdradź może, który torf jest najlepszy .
- asprokol
Najlepszy torf na świecie pochodzi z torfowisk litewskich i estońskich zresztą wykupione prawa do eksploatacji przez koncerny z Niemiec i Holandii.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nawożenie roślin herbatą/kawą.
Też to bez przerwy czytam , szczególnie w temacie pomidorów i roślin doniczkowych.
Widzę, że opinie są różne.
Rozumiem też, że mówimy tutaj o zwykłej czarnej herbacie i kawie.
A co z resztą? Mam kawę zbożową i zieloną i mocno zastanawiam się czy dać ją roślinkom czy może sobie odpuścić.
Widzę, że opinie są różne.
Rozumiem też, że mówimy tutaj o zwykłej czarnej herbacie i kawie.
A co z resztą? Mam kawę zbożową i zieloną i mocno zastanawiam się czy dać ją roślinkom czy może sobie odpuścić.
- asprokol
Re: Nawożenie roślin herbatą/kawą.
Ja kiedy wita mnie komunikat "proszę opróżnić pojemnik na fusy" w moim ekspresie - biorę pojemnik i wyrzucam fusy w ogród. Pewnie kilkaset pojemników spadło koło modrzewia i ani jest większy ani mniejszy niż jego braciszek który ..... kawy nie pije. Nie warto wierzyć w opowieści powielane przez łowców sensacji bo jeżeli roślina ma dobre warunki to fajnie rośnie a jeżeli złe to ani kawa ani herbata tego nie zmieni. Jest olejek herbaciany ale to zupełnie inna bajka niż wyparzone fusy.